Gata. A trecut. Dă să pup

Copiii ucid uneori păsări şi pui de pisică. Cu gesturi stângace şi curiozitate în degete. Ştiu, desigur, că nu e frumos, poate nici decent să spun asta despre copii. Dar o fac. Demontează fiinţele vii aşa cum s-ar juca, pe o pătură întinsă la soare, cu maşinuţele şi trenuleţele lor. Uneori, organizează înmormântări, aşa cum au văzut ei la oamenii mari. Îi interesează ceremonialul şi e posibil să exerseze paşii şi etapele, lăsând mereu loc de improvizaţie, timp de mai multe zile. Până când descoperă alt joc. Ceremonialul lor e mai păgân decât al nostru. Prind fluturi şi-i fixează în bolduri (ştiţi imaginile acelea, un amestec delicios de idilic şi cruzime, înfăţişând copii cu plase de prins fluturi, albi şi ei, şi victimele lor). Copiilor li se spune, atunci când se întâmplă ceva rău, ceva neaşteptat, un lucru pe care ei nu-l ştiu să-l înfrunte, gata, a trecut, dă să pup. Uneori, probabil, nici părinţii nu ştiu să alunge umbra neagră ivită în visul copilului şi atunci nu pot altceva decât să spere că acul ceasornicului s-a mişcat puţin. Când eram mici, nu exista trecut, dar nici viitor. Voiam totul atunci, pe loc, în acel moment. Cadoul promis pentru mai târziu nu exista. Era învăluit de o ceaţă în care nu credeam. Pentru că nu ne puteam pune degetele în jurul gâtului ei moale, alunecos. Viitorul nu avea miros, nu avea gust. Să educi un copil înseamnă, de multe ori, să-l faci să devină conştient de timp. Toate condiţionările şi toate „dacă”-urile pe asta mizează: un sistem de recompense şi pedepse pe care nu le poate certifica decât, iar asta e ironic, ceea ce nu s-a întâmplat încă.

Apoi, peste ani, are loc un soi de evacuare forţată din timp. Nu mai avem domiciliul fix în prezent. Stăm cu nişte valize pe care le avem permanent cu noi în nişte imobile unde ne-am fixat un domiciliu temporar. Dăm perdeaua la o parte şi facem proiecţii. Anticipăm. Înnădim vise. Coborâm scările şi ajungem la etajul cu lucruri cunoscute, uşi care s-au deschis, paşi pe pardoseală, câte o noapte în care am adormit cu unghiile înfipte în umerii cuiva, o eşarfă rătăcită, un pahar de vin băut pe jumătate, ritmul pe care l-am bătut din picior într-o sală de aşteptare…

În perindatul ăsta de la fereastră la etajul vechi, se mai strecoară ceva. Momentele suspendate. Când, adulţi fiind, riscăm pecetea nebuniei şi diagnosticul insanităţii. Dar care, vai, seamănă atât de mult cu clipele bătute în prezent. Şi punem iar degetele, şi apucăm iar, şi frângem. Am uitat total sistemul acela dezolant de simplist, scripeţii pedepselor şi recompenselor, biciul şi cubul de zahăr al dresorului. Înfigem gămălii colorate din nou, ne întindem oasele şi le potrivim cât mai bine în menghină, înfrăţind carnea şi fierul.

Când ne trezim, acel gata, a trecut, dă să pup, pe care cineva sau ceva are grijă să-l enunţe, să-l evoce, să-l insinueze mereu, vine ca un pumn în stomac. Nu vrem să ne treacă. Şi nu vrem să vedem cum acul s-a mişcat din loc. E, iarăşi, ştampila evacuării.

 

Sursă foto: stock.xchng.

393 comentarii la “Gata. A trecut. Dă să pup


 1. 1
  Jaco Pastorul:

  In copilarie se intampla asa pentru ca nu avem amintiri. Neavand amintiri, nu avem nici baza de date necesara construirii proiectilor in viitor.

  Acum, de multe ori imi doresc sa nu am amintiri , sa ma mai poata surprinda ca alta data, vreun om, intamplare, fapta.


 2. 2
  Nora:

  Of, Jaco, chiar aşa? Nu te mai surprinde nimic? Ai mereu senzaţii de déjà-vu?


 3. 3
  Nastasia:

  Nebuloasa aşteptării începe să se structureze, cred, odată cu acel înduioşător „de câte ori mai trebuie să dormim până…?” (vine Moş Crăciun, vacanţa, mergem la mare etc).


 4. 4
  Nora:

  Da, Nastasia. Când încep să creadă şi că după somnul de după-amiază începe o nouă zi. „Gata? E mâine?”.:)


 5. 5

  aşa e. dar eu nu mi-aş fi amintit, singură. i-am observat, însă, pe copiii mei, cînd erau mici. acum ori niciodată! -- principiu existenţial de bază, însoţit, eventual, de o bătaie din picior. cît despre trecutul lor… e încă neinteresant. nu se găsesc acolo nici învăţăminte şi lecţii de neuitat, nici amintiri tulburătoare care să te tragă, la tot pasul, în jos şi înapoi.

  dar nu te înţeleg cînd spui că nu vrem să ne treacă răul! eu vreau, de abia aştept să fiu asigurată că pericolul a trecut şi să păşesc mai departe, spre un nou pericol, probabil. nimic nu este mai rău decît să te afli în inima vulcanului. nu ştiu de ce, încă mai am senzaţia că există un timp, în viitor, în care o să mă odihnesc pe deplin. şi să pricep odată despre ce a fost vorba!


 6. 6
  Nora:

  Păi, nu e rău. Nu e deloc, nţ, nţ. Când scăpăm de laţul ăla, când uităm lecţiile deprinse, tot ce nu vrem e să ne spună cineva că a trecut. A trecut ăla ne plasează iar în lesă, ne face să ne aşezăm la birou şi să scriem lecţiile pentru a doua zi.

  Iar copiii, când li se întâmplă ceva neplăcut, plâng „as if there is no tomorrow”. Atât cât ţine durerea lor, e sfârşitul lumii. Şi nu e, vorba Nastasiei, înduioşător că a doua zi o iau de la capăt?


 7. 7
  Nora:

  Nici nu ştiu dacă ne vom odihni vreodată sau doar nu ne va mai păsa. Pur şi simplu.


 8. 8

  s-ar putea să fie tot aia.


 9. 9
  Nastasia:

  O fi oare stipulat pe undeva în câte inimi de vulcan trebuie să te zbuciumi până să scapi la linişte şi pricepere? Că nu se mai termină. Din crater în crater, de parcă alt relief nici n-ar mai fi.


 10. 10

  fără număr, fără număr!


 11. 11
  Nora:

  Mie mi-e mai frică de liniştea asta pe care o aşteptaţi voi. Dar eu, în general, nu prea am dat două cepe pe promisiunile înţelepciunii de la senectute.


 12. 12
  Nastasia:

  Şi odihna aia, dacă vine, cum o fi? O conştientizezi, te bucuri de ea? Ori vine numai când tot ce putea să te zbuciume te-a zbuciumat, tot ce putea să te pocnească te-a pocnit, şi ai devenit un fel de legumă cataleptică? Cică ar veni la pachet cu înţelepciunea. Rahat.


 13. 13
  Nora:

  😆 De aia mă tem şi eu, Nastasia. Să nu fim un soi de paralitici care fac o virtute din faptul că nu se mai pot mişca.


 14. 14

  n-o să fim paralitice, noi. o să fim nişte babete delicioase.


 15. 15
  Nora:

  Eu nu ştiu ce-o să mă fac. Că pisicile cică sunt obligatorii la bătrâneţe. Oare mă scot cu un chihuahua? 😀


 16. 16

  nu e nevoie de pisici. uite aşa o să fim:

  oldwomen


 17. 17
  Nora:

  😆 😆 😆

  Andreea, măcar să avem fiecare laptopul ei, nu să stăm 4 pe unul singur. 😆

  Dacă vii pe la mine, îmi zici să pun de cafea şi laptopul la încărcat.


 18. 18
  geluodagiu:

  Viata asta o fi un fel de varsat de vant, care niciodata nu e facut la varsta potrivita. De aici su multele cratere ce ne inunda tenul(fara numar, fara numar). Noi ne scarpinam si asta ne doare, chiar adanceste craterele.

  Ce bine ar fi sa fim inconjurati de mame bune, care sa ne pupe cu dragoste si…sa ne treaca. Poate aceste mame chiar exista, dar noi suntem programati sa nu le dam atentie(sunt batrane, depasite si habar nu au cum e viata). Traim dupa principiul, ca daca nu invatam pe pilea(tenul) noastra, informatia primita nu e buna.

  Si pentru ca viata nu este destul de lunga, nu putem decat sa invatam, repetand aceleasi greseli si cand sa transmitem invatatura mai departe, constatam ca nu mai avem timp si pentru asta sau daca timp ar fi, suntem batrani, depasiti si habar nu avem cum este viata.


 19. 19
  Nastasia:

  Nora, căţelul trebuie luat din vreme. Eu deja-s destul de bătrână. După ce s-a prăpădit mama, tata şi-a dorit un căţel, că plângea mereu că-i e urât acasă singur, cât sunt eu plecată. Am luat unul de talie mică, ne-am dus amândoi cu el la veterinar pentru cele de cuviinţă. După ce l-a consultat, vaccinat etc şi ne-a dat diferite sfaturi despre responsabilităţile noastre cele noi, ne-a spus: „dar ştiţi că ăştia de talie mică trăiesc mult..” Ştiu, domnu’ doctor, i-am zis, că m-am documentat. Dar am un fiu care o să-l moştenească.


 20. 20
  Nora:

  Păi, atunci să mă apuc să răsfoiesc nişte albume, să cercetez rase, să văd cu care oi avea compatibilitate mai mare. 😀


 21. 21

 22. 22
  Nora:

  Andreea: 😆

  Mă gândeam la unii cam aşa:

  basset

  sau aşa (mai ales că eu cred în mitul ăla cu stăpânii care ajung să semene cu câinii, deci sunt destul de scundă, nu vreau să fiu mai „basse” de atât):

  beagle

  chiar şi aşa:

  komondor

  Dar ai dreptate tu. Plus că îl pot vopsi ca să se potrivească outfitului. 😀


 23. 23
  Nora:

  Poate peste vreo 20 de ani, nu se mai poartă câinii vii. Ci ăştia din tablă. I-or face şi să vorbească 4 limbi străine, să spună horoscopul şi să trimită felicitări de zilele aniversare ale prietenilor rămaşi în viaţă. Poate că FB va fi, în sfârşit, depăşit.


 24. 24
  geluodagiu:

  Pote ii vor invata sa si latre, ba chiar sa muste…pe altii


 25. 25
  geluodagiu:

  Sper sa apuc acele vremuri…si eu(altii).


 26. 26

  excelent ce ai pus tu acolo, Nora. dansul, muzica, versurile.


 27. 27
  vio:

  Nu stiu unde am auzit zicand ca „tineretea e frumoasa,dar daca ar veni un pic mai tarziu in viata noastra”.Adica pe cand am fi destul de intelepti sa n-o risipim.
  Cat despre acea liniste, si eu o astept.Sa ma linistesc,sa am timp sa respir,sa am timp sa fac ce n-am facut pana acum,sa pot sa ma gandesc mai bine inainte,sa fac totul cu calm.Idem o asteapta omul meu,El ,saracu’,tot viseaza vacanta pe o insula pustie. 🙂


 28. 28
  Costelus:

  gata. a trecut. da sa fut.


 29. 29
  Nora:

  Vio: şi eu visez o vacanţă neliniştită pe o insulă pustie. 😛

  Costeluş, băuşi ceva? Nu e cam dimineaţă la tine?


 30. 30
  geluodagiu:

  Eu caut de cateva ore, poate descopar ca e plagiat.


 31. 31

  … ce naiba o fi cu bărbaţii ăştia?…


 32. 32
  Nora:

  Nu ştiu, Andreea. Eu doar mă uit, nu mai încerc să-mi explic.


 33. 33

  şi cică vor să se organizeze în comando-uri, să salveze lumea…


 34. 34
  Nora:

  😆 😆 😆

  Mda, sigur. Cum o tot salvează de mii de ani.

  Ar fi interesant un experiment. O întoarcere la matriarhat. Bine, să dureze preţ de câteva generaţii. N-ar fi interesant de văzut? 😛


 35. 35
  Costelus:

  Noo, eu ma scol cam la 5-6 dimineata, chiar si cind sint in vacanta.

  Da’ ce, te asteptai sa comentez la tema? Nu poci maica, nu poci. 😀


 36. 36

  da’ niciodată nu poţi, Costeluş! eşti cam impotent… ăăăă… astaaa… incompetent!


 37. 37

  hai, că atunci comentez eu la temă. uite ce poezie mişto am comis!

  Viitorul şi trecutul
  Sunt a filei două feţe,
  Vede-n capăt începutul
  Cine ştie să le-nveţe;
  Tot ce-a fost ori o să fie
  În prezent le-avem pe toate,
  Dar de-a lor zădărnicie
  Te întreabă şi socoate.


 38. 38
  Nora:

  Nuu, Costeluş, doamne-fereşte. Ai şi tu limitările tale, fireşte.

  Deci, băuşi sau nu?


 39. 39
  Costelus:

  Nu beau, desi am gene bune; bunicu-miu a fost un bautor de elita.

  Vai, Andreea, ce intuitie feminina.


 40. 40
  geluodagiu:

  Costelus,

  Fara sa vrei, mi-ai facut o mare bucurie. Cu „Nu poci maica, nu poci”.

  Bunica mea, cand mergeam vara la ea la tara si o intrebam ce mai face, im raspundea: -- Nu mai poci maica, nu mai poci.

  Multumesc, Costelus!

  Dupa faptul ca folosesti aceste cuvinte, cred ca te-ai nascut prin Ialomita.


 41. 41
  Costelus:

  Da’ Nora, pentru tine pot sa ma apuc si de baut.


 42. 42
  raj:

  In Ialomitza lula-i cat capitza


 43. 43
  geluodagiu:

  Andeea

  De intrebi,

  Nu iti raspunde

  Cand gasesti,

  Nu stii de unde

  Ai primit corect, raspunsul.

  Oare sa-ti fi raspuns Dinsul?


 44. 44
  Costelus:

  Gelu, dupa faptul ca vii aici sperind ca poate te-a baga cineva in seama, cred ca te-ai nascut prin Caracal.


 45. 45
  Nora:

  Pfoa, Costeluş, nimeni nu mi-a promis ceva aşa de frumos. 😆


 46. 46
  geluodagiu:

  Raj,

  Ti s-a facut mila de mine si ai trecut pe aici, sa-mi raspunda si mie cineva la postari?


 47. 47
  raj:

  Nora, ca zisei de-a joaca cu inmormantarile, cand eram copii , l-am dezgropat pe Leibu evreul, a doua sau a treia zi dupa ce a fost ingropat, ca sa vedem daca s-a naltat la cer. La noi, in anii 70 inca era numeroasa evreimea, aceasta facand deliciul orasului. A iesit un mare scandal, dar aflandu-se ca a fost joaca de copii si nu altceva, s-a aplanat totul. Cand eram pici, zilnic imi cumparam miorita, eugenii, cico, din banii care se aruncau la inmormantari. Cel mai frumos era cand ne faceam colibe si mancam porumb copt. Atunci copiii nu se jucau in spatele blocurilor, ci dispareau zile intregi prin liziere. Am facut toate nebuniile, dar nu am putut sa deraiem trenurile. Puneam pietroaie, lemne, dar jaba


 48. 48
  raj:

  Mila dedracu. Stima dom Gelu !


 49. 49
  geluodagiu:

  Costelus,

  atentie sa nu superi pe cineva! Fetele(unele) se pare ca sunt oltence ambitioase si cu dorinta de putere. Eu sunt brailean corcit.


 50. 50
  geluodagiu:

  Raj,

  🙂 🙂 🙂


 51. 51
  Nora:

  Raj, dar ia spune-mi, pe la voi, la înmormântări, e tradiţia aceea cu un număr minim de intersecţii prin care trebuie să treacă alaiul? 😀 La noi, dacă se întâmplă ca decedatul să stea prea aproape de cimitir, se compune un traseu ocolitor în mod intenţionat. 😆

  Păcat că nu prea mai sunt evrei pe la noi. Ar fi o pată de culoare.


 52. 52
  geluodagiu:

  Raj,(47)

  Cred ca „miorita”, erau acei 2 biscuiti dreptunghiulari cu crema intre ei, nu vreo fata mai mare din cartier, pe care o cumparai sa vezi ce are intre picioare.


 53. 53
  raj:

  Si la noi tot asai. umbla astia cu mortu pance sempute. Se cata trasee ca sal vaza toata lumea. pleaca dacasa cu doua-trei muste dupe dansu si pan la cemitir se face un stol. La tigani e misto. Soferu depe dric e suduit ca merge prea repede, in timp ce tigancile isi rup paru din cap de durere ca thocmai a murit tusica in varsta de 96 de primaveri. Iam dat dispozitie lu nevastamea ca, peste 65 de ani cand voiu crapa, sa ma tzaie cel mult 12 ore, cu capacu pus , sa nu se benocleze babele la fetzishoara mea………….. Inthocmai dom Gelu. Cu crema alba. Treaba cu pasarica sta in felu urmator: cand aveam 12 ani, iam dat Lucicai 3 lei din hartie ca sami arate maimuta. Mai corcit ca mine nu poate fi nimeni : moldovean, leton,secui, fochist


 54. 54
  geluodagiu:

  Raj,

  Esti dat naibi… Si eu sunt Naiba. 🙂


 55. 55
  Nora:

  Raj, eu voi da dispoziţie să fiu arsă dacă arăt naşpa. Dacă arăt încă bine, să nu. Ca să mă plângă mai abitir lumea.


 56. 56
  raj:

  Dna Dora, dv. aratati bine si moarta. Doamne fereste !


 57. 57
  Nora:

  Nora, Raj, Nora! 😆


 58. 58
  raj:

  Io iam dat dispozitiei nevestemi sa nu se mai marite dupa ceoi crapa io. Nu admit sa vina altu sa se tavaleasca in averea mea, respectiv pe gazonul meu, sau sami bata matza cea toanta sau canele care latra deanpulea aiurea


 59. 59
  raj:

  Aaa, da ! Nora.


 60. 60
  Nora:

  😆 Mai ales să bată mâţa. Măcar aici să fie exclusivitate.


 61. 61
  raj:

  Dom Gelu , brailenii astia is mari otzi. Ajtia fura si zgarda de pureci de la matza. Chiar si talanga de la vaca. Cu exceptia dv., desigur. Oltencele is bunaciuni, moldovencele bucatarese,ardelencele…


 62. 62
  raj:

  Pai nare voie nimeni sami bata matza si nevasta


 63. 63
  geluodagiu:

  Raj,

  Ce-ai facut? Vezi ca frumoasa si dupa…Doamne ferste!, nu poate fi oricine.

  Sper ca n-ai grasit si la vot, sa pui stampila pe D. Trebuia pe N.


 64. 64
  Ana:

  Eu am spălat pisoiul într-un ligheanm, cu Perlan Albastru, parcă nu Alb, dar nu mai sunt sigură fiindcă aveam trei ani jumate. Pe urmă, l-am stors şi l-am pus la uscat în vie, prinzându-l, să nu care cumva să cadă şi să se frângă, zdravăn cu cârlige de rufe. Din lemn. Mai suflam peste el, că era toiul verii şi nici umbră de adiere nu se isca. Plânsetul lui nu mi-a mişcat niciun fir de păr, niciun por. Era curat acum, n-avea decât să zică mersi. Auzi la el, să miaune a disperare. Hmm!

  Nora,

  Eu vreau mereu acum şi aici. Când nu mă vede nimeni, bat şi din picior dacă vrerea e aprigă. Proiecţii? Mă rog. Vreau să ştiu cum văd eu, în mare, ce am idee că va să vie, adicătelea mă autosondez continuu, nu discutăm despre fragilitatea clipei care poate răsturna o viaţă sau mai multe, şi vreau să ştiu care este viziunea celor pe care-i iubesc. Viziunea de viaţă comună, bucată cu bucată. Mai ajustăm, mai negociem, mai gustăm, dar eu spun răspicat ce vreau, anunţ şi când mă răzgândesc, la fel de clar, şi am pretenţia să ştiu cum stau, cum stăm. E mult, nu? Uneori mă gândesc şi eu că e cam mult. 🙂


 65. 65
  vio:

  Hahaha…Ana,mi-ai adus aminte de o prietena care a spalat puisorii,avea vreo treisprezece,i-a stors zdravan si i-a pus pe o scandura la uscat,insirati frumos.Abia astepta sa vina maica-sa sa vada ce a mai trebaluit ea.


 66. 66
  Ana:

  Stors bine, cum altfel? 😆


 67. 67
  Morringain:

  Hm, eu am fost rea de tot. Am strans de gat o ratusca pana i-am rupt gatul 🙁 Aveam zece luni si nu stiu ce naiba le-a trebuit bunicilor de la Braila sa imi dea rata aia. Ma rog, de la aia nu s-au suparat asa tare, dar de la gascan s-au. Aveam zece ani si m-am dus printre pasari prin curte. Duceam apa la iapa, febletea mea, si m-a ciupit gascanul de picior. L-am luat de gat si l-am aruncat cat colo. N-a patit nimic, norocul meu, ca altfel ma omora bunica mea, si asa s-a plans toata vacanta cat am stat acolo 😀

  In rest, copilaroasa asa si fara frica de consecinte am tot ramas. Si binenteles, cu gandul mereu in prezent. Zi-mi ca trebuie sa astept pana maine si fac precum tigrul in cusca, ma plimb de colo colo doar o trece timpul mai repede. Stiu, stiu, trebuie sa ma maturizez naibii o data 😀


 68. 68
  Danny:

  Sa vezi ce o sa-ti sucesc gatul, ca la ratusca sau gascan, asa rea, proasta si nesimtita cum esti. Mi te-ai adresat tot timpul dupa 1-2 noaptea, cand erai singura pe net, pentru a nu putea sa-ti zic nimic. Ar trebui sa-ti ceri scuze pentru injuriile absolut gratuite care mi le-ai adresat pe platforma. Cand sunt vinovat recunosc, cand gresesc recunosc, stiu sa-mi cer scuze, dar sa ma jignesti total aiurea, mintind la adresa mea, ca am ras de persoane dragi tie, care nu mai sunt in viata, deja e prea mult. Asa ceva eu nu accept. Esti prea barbara, precum calaretul mongoloid de la avatar, pentru a te mai baga in seama. Sa-ti fie rusine ca existi. Te sfatuiesc sa nu-mi raspunzi!


 69. 69
  Seva Tudose:

  Nu,nu atingeam nici o vietate,nu alergam după fluturi,nu prindeam cu mâna licurici ca să îi pun în borcan,de broaște de baltă fugeam ca de dracu, iar pe omidă,o așteptam să se urce pe o frunză ruptă din copac de mine,ca apoi să o pun în pom…credeam că acolo-i locul 😉

  dar…dar…dar, cum toate trec prin stomac,aici este altă poveste ! Biată bunica mea,dis de dimineața,în bătătură …pui,pui,pui,pui,pui…arăncându-le grăunțe, și cu degetul arătător îi număra pe rând !

  desigur am avut timp,de fapt o pândeam pe bunica,ascundeam un pui ori un cocoșel sub lighean ori sub copaia de tocat la rațe…și uite cum mai încolo încingeam un foc,fierbeam apă,taiei gâtul puiului,opărește-l ca apoi…frigărui pe bețe,pe jar…făceam figura asta o dată pe săptămână 😀

  când veneau de la deal de la vii ori de la tarlaua din vale,seara până-n apusul soarelui,aruncând iar grăunțe la păsări,numărându-le din nou…vai,Moise,iar ne-a furat vulpea un pui,s-a dus de pustii… 😆


 70. 70
  Nora:

  Danny, te joci cu focul. Atât îţi spun.


 71. 71

 72. 72
  Nora:

  Jaco, mie mi-e şi teamă să mai abordez astfel de subiecte. Domnul Odagiu n-a depăşit trauma referendumului şi mâţâie încă pe tema asta oricare ar fi subiectul de discuţie (vezi D şi N de mai sus). Să nu-l traumatizăm mai rău, zic. Nu de alta, dar riscă o implozie şi mi-e cam lene să dau cu mătura.


 73. 73
  andreea:

  aşa. cu ăsta am vrut să vă enervez, de fapt. :mrgreen:


 74. 74
  Jaco Pastorul:

  Frica nu e o solutie.

  Nu ne enervezi, nici nu-i dau start. Parca vine divu’ la Bucuresti.


 75. 75

 76. 76
  Nora:

  Andreea: să nu începem din nou. 😀

  Jaco, culmea chiar vine Il Divo. Da’ e altul. 😀

  Nimic nu e o soluţie.


 77. 77

  Doamneeee, că frumoşi mai sînt! ce bubuliiiiini!

  divo


 78. 78

  cine dracu mai sînt şi ăştia?!


 79. 79
  Nora:

  Nici eu n-auzisem de ei. Credeam oricum că e unul singur. Afişele pe care le-am văzut erau doar cu unul. Am căutat pe youtube şi am găsit doar reinterpretări de piese leşinate în genul lui „Unbreak my heart”. Bine, nici n-am căutat prea mult.


 80. 80
  Nora:

  Andreea, că tot e scandalul acum cu manualele, tu-ţi laşi copiii la orele de religie? :mrgreen:


 81. 81

  ha? nu ştiu de nici un scandal. îs complet ruptă.

  da, îi las. ei se amuză acolo.


 82. 82

 83. 83

  mda, fioros. drept să spun, nu m-am uitat în manualele lor. în toate, nu numai în astea de religie.
  în fine, ai mei nu par traumatizaţi, cred că sînt nişte draci de copii, de fapt.
  eu cam fac mişto de genul ăsta de indicaţii bisericeşti, cînd îmi trec pe la ureche şi încerc să le transmit asta.

  dar s-ar putea ca unii mai sensibili să aibă probleme.


 84. 84
  Nora:

  Nu-mi fac iluzii că-n curând ar fi scoasă religia din şcoli. Dar măcar să nu mai avizeze ministerul manuale de soiul ăstora. Mai vor s-o bage şi la clasa pregătitoare. Şi nu e vorba doar de viziunea asta medievală, cu focuri veşnice şi iad (deşi psihologii ar avea multe de spus şi aici). Mai e şi aia cu dezastrele naturale prezentate ca pedeapsă divină (dar de ce să mai mir, când a fost dezastrul de la Fukushima s-au găsit nu mai ştiu ce popi să spună că e mâna lui Dumnezeu pentru păcate) etc. Ca şi cum nu era destul de ridicat procentul de analfabeţi ştiinţific la noi. Şi am priceput că-n nu mai ştiu care dintre ele îi sfătuiesc pe copiii să favorizeze prieteniile cu copiii ortodocşi.

  Eu una sunt îngrozită!


 85. 85

  nooo, ar trebui doar să fie scrise de cineva inteligent. din păcate, noţiunea de dogmă se bate cap în cap cu noţiunea de inteligenţă. nu prea ai cum s-o dai cotită.


 86. 86
  Morringain:

  Eu am aceeasi problema, la noi au imbinat religia cu celelalte obiecte si mi-au spus ca nu pot sa il retrag de la religie. Ma rog, la noi cica fac istoria religiilor si nu se vorbeste de iad si alte prostii. Dar tot nu mi se pare potrivit subiectul la 8 ani. In Romania e horror ce se intampla si parintii ar trebui sa ii scoata de la religie cu totul, chiar daca sunt crestini, macar sa forteze asa popimea sa nu mai scoata pe banda rulanta profesori de religie, dupa care sa justifice nevoia de religie in scoala pentru ca au si absolventii astia „saracii” nevoie de slujbe. Dar, ma rog, asta nu o sa se intample in veci, sunt prea multi carora li se pare absolut normal, ba chiar indicat ce se intampla. Parerea mea e ca, daca tot vor educatie religioasa, asta sa se intample la biserica duminica, cum fac in Italia catolicii catehismul.


 87. 87
  Nora:

  Andreea, eu credeam că la orele de religie li se face un soi de prezentare a noţiunilor introductive, li se spun lucruri gen „ce e sfânta treime?”, ce e liturghia, ce simbolizează mirul etc, dar că mai mult li se istorisesc, pe înţelesul copiilor, episoade biblice. Nici nu visam că li se spune că oamenii ăia mor la inundaţii pentru că s-a supărat cineva în ceruri! Sau să-şi aleagă tovarăşii de joacă în funcţie de apartenenţa religioasă!

  Şi mai e o chestie foarte perversă în sistem. La orele de religie se dau note mari. Note care ridică media. Media contează la admiterea la liceu, de pildă. Într-una dintre cărţile din bibliografia pentru titularizare, un autor îndeamnă profesorii de religie să dea note mari copiilor.


 88. 88
  Nora:

  Aici, am văzut că la clasa pregătitoare, părinţii pot opta, în locul religiei, pentru „educaţie în societate” sau aşa ceva.

  Morringain, istoria religiilor mi se pare parfum pe lângă ce e aici.


 89. 89
  Morringain:

  @Nora: pai da, si nu stiu cum de parintii pot accepta asta. Dar in fine, sunt copiii lor, au dreptul sa faca ce vor cu ei, inclusiv sa ii chinuie. Si una e cazul in care copiii se amuza si isi dau seama ce tampiti sunt aia de ii ameninta cu iadul, si alta e cand amaratii ajung sa creada asta si incep sa aiba cosmaruri ca daca nu merg la biserica in fiecare duminica si nu aprind nu stiu cate lumanari, ajung in iad.

  De ce ma impotrivesc eu la istoria religiilor la opt ani? Ei inca nu stiu sa citeasca, nu prea fac asta in clasa, matematica e la pamant, dar bine ca invata despre iudaism, crestinism si islam 🙄


 90. 90
  Nora:

  În generală şi liceu, cred că se merge masiv la ore. Cei de la ASUR au încercat, fără succes, să-i convingă pe cei de la Minister ca măcar să nu se mai acorde note la religie. Iar aseară -- îmi povesti cineva -- madame Andronescu a fost la o emisiune pe tema asta. Se înfoia ca o ţaţă că ortodoxia ne-a ţinut pe meleagurile astea la orice întrebare de bun-simţ. Chiar cred că-n cazul manualelor de religie s-ar impune şi avizul unui psiholog.

  Citisem mai demult un studiu despre legătura dintre componenta religioasă şi schizofrenie. Nu mai ştiu exact procentele, dar mulţi bolnavi avuseseră parte fix de genul ăsta de experimente în copilărie: ameninţări cu diavolul, cu demoni etc. De-asta, când boala s-a declanşat, unele dintre personalităţile de împrumut sunt diverse figuri din mitologia demonică. Nu spun acum că asta declanşează schizofrenia, dar cu siguranţă e un element agravant.


 91. 91
  Nora:

  Mda, e cam stupid atunci.
  Da, sunt unii care fac mişto şi alţii care rămân marcaţi pe viaţă. Oricum, la 5, 6 ani nu prea cred că fac mişto niciunii. Sunt prea mici ca să dezvolte ironia. Ei atunci cam cred orice.


 92. 92

  habar n-am. le-au spus şi despre alea (liturghie, mir, etc), cred. uite, cînd le-o da manualele noi, vă promit că mă uit şi vă povestesc.

  poate vi se pare că-s mamă denaturată, cu lipsa mea de curiozitate, dar de cînd sînt eu parteneră cu sistemul de învăţămînt (cam de 10 ani), am observat că nu-l pot sprijini (sistemul, şcoala, profesorii) în faţa copiilor mei. adică, le-am atras atenţia de fiecare dată cînd au fost lucruri aiurea -- şi au fost destule -- lucruri mult mai grave decît ce se putea întîmpla la orele de religie -- chiuluri, şpăgi, cadouri, lipsă de interes, furt pe faţă şi ieşiri nervoase inadmisibile. la un moment dat, învăţătoarea lu’ fi-miu mi-a spus că îi subminez autoritatea -- ei, învăţătoarei. cam asta am făcut, de fapt. 🙂

  aşa că din nefericire (sau fericire? 🙄 ), au înţeles că sînt multe lucruri greşite acolo, la şcoală şi nu au luat-o în serios 100%. dar învaţă bine, cu toate astea. iar eu le predau, în particular, umorul, critica literară, relativitatea lucrurilor şi non-stresarea. 🙂

  asta cu joaca cu copiii ortodocşi e tare. dar e la fel de tare cu ce le şopoteşte soacră-mea, ori de cîte ori are ocazia: că copiii de ţigani sînt aşa şi pe dincolo, bla bla… aşa că-s multe lucruri cu care am de luptat. dacă am chef de luptă…


 93. 93
  Morringain:

  Mda. Triste chestii. Dar prostii din astea sunt peste tot, si in orice epoca. Noi sa fim sanatosi 😀 Al meu oricum nu da semne ca s-ar lasa influentat cumva de ce aude. Acum nici nu isi pune problema, cum e si normal. Daca mai tarziu va dori sa aleaga intr-o directie sau alta, e treaba lui. Sper sa nu ajunga musulman de ala inrait sau martor al lui Iehova, dar nu cred 😀


 94. 94
  Nastasia:

  Nu-i numai trist. Şi pe mine mă sperie şi indignează chestiile astea. Poate că numai 5% din copii rămân cu traume, dar tot e grav. Poate că 5% devin cetăţeni model, iar celorlalţi 80% nu le pasă. Atunci e inutil. Şi apoi, să blamezi într-una programele încărcate, să scoţi ore de biologie, logică şi altele, iar neuronii astfel economisiţi să-i ocupi cu viaţa şi faptele cuvioasei Parascheva, asta-i de-a dreptul…Doamne,iartă-mă pentru hulă şi blasfemie.


 95. 95
  Nora:

  Da. Şi ca ministru să fii atât de nonşalantă la asemenea monstruozităţi… Am mai citit că la programa pentru clasa pregătitoare sunt prevăzute jocuri de rol cu modelul „aşa da, aşa nu”, jocuri care se încheie cu condamnarea comportamenului „necreştin”. Mi se pare că nu trebuie să fii ateu ca să faci o selecţie a genului de învăţătură religioasă care se predă copilului tău.


 96. 96
  Nora:

  Am căutat să văd care e poziţia Patriarhiei faţă de obiecţiile ridicate. Voila: http://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/campania-asur-impotriva-manualelor-religie-este-straina-spiritualitatea-romaneasca-137345.html

  Total pe lângă. Problema lor e că de ce nu se „iau şi de alţii”.


 97. 97
  Morringain:

  Pana la urma parintii care isi lasa copiii la religie decid pentru ei. Au dreptul asta. E treaba lor, daca vor sa ii indoctrineze de mici eu nu am nimic impotriva. Ca vor iesi cum vor iesi… noroc ca societatea de acum nu e ceva foarte unitar si ca daca nu vrei sa ai contact cu indezirabili, nu esti obligat 😀

  Problema cea mai mare e cand nu poti iesi din cadrul asta. Eu una am avut noroc, dupa ce m-am certat cu studentul de la seminar care venise noua sa ne predea in generala nu am mai dat pe la ora lui. Era facultativa si chiar daca au incercat sa ma forteze sa ma intorc, nu au avut cum. Stiu ca acum exista faimoasa cerere de scoatere de la religie (in Italia asa am facut si nu a fost nicio problema, desi m-au cam luat la ochi invatatoarele :D), dar sunt cazuri in care e dificil de pus in practica asta si asta mi se pare intotdeauna un abuz.


 98. 98
  Nora:

  Au părinţii dreptul. Sigur. Dar câţi decid în cunoştinţă de cauză? Câte şcoli îi informează cu adevărat pe părinţi cu privire la ce şi cum se va studia?

  Sincer, pe vremea când eram eu în generală, habar n-am dacă era obligatorie sau facultativă. Ne duceam toţi. Nu ne-a spus nimeni că ar exista şi posibilitatea să nu mergem. Iar mie mi s-a spus atunci că sunt pierdută la nişte întrebări mai „impertinente”. Sigur, asta m-a făcut să râd, dar eram deja prin clasa a şaptea şi-mi începusem lecturile „rătăcitoare”.


 99. 99
  raj:

  Asta cu da sa pup, imi aminteste de fimea cand era mica. Cand se julea nitel, imi dadea piciorusul, manuta sau popoul sa i le pup. Ma executam de urgenta ca sa nu ceapa sa zbiere. Mai peste doi-trei ani, ploada sia rupt in popou, blugi cei noi. Am cam certato. Dupa cateva zile a intrat in casa urland caci cazusencap cu rolelele. Avea o rana urata la picior. Am dat so pup, dar am constata ca urla ca sia rupt blugii. Iam zis ca poa sa rupa toti blugii , ca nu ma mai supar. Ia luat pe toti si ia decupat in genunchi ca asa era moda. Lu asta dacai dai un dest, iti ia toata mana. In ultimu timp o las sa faca ce vrea cai olimpica. Olimpica la nu stiu ce, ca masa stie. Eu sunt cu banii. Ieri am intrebato cati ani are. A zis ca cat ii dau ? Are un misto in ea ca nu ma mai pui cu ea. A zis ca nus cul la par, ca cica sal las mai zburlit. Nastasie, Nora, voi cati bani le dati zilnic copiilor ? Mori, eu am un vecin iehovist. Umbla la patru ace, chiar si cand matura ograda. Andreea, da cand gasesti in casa cinci-sase tiganusi careti umple de bale usile, cum procedezi ? Ca nevastamea ii aduna. Ii mama tiganilor.


 100. 100
  Costelus:

  Nu m-as lua asa, in mod special, de religia din scoli. E un obiect, la fel de timpit ca si toate celelalte materii.


 101. 101

  raj, da’ ce? ţigănuşii-s un fel de melci?!


 102. 102
  Morringain:

  @Nora: eu cred ca cei mai multi sunt de acord cu ce se petrece. Cei care nu vor sa se intampla asta, se intereseaza si schimba ceva. Pe ceilalti nu ai cum sa ii educi cu forta. Si nici nu cred ca e vreo mare scofala. Da, per ansamblu ar creste generatii mai putin incuiate, dar au si incuiatii rolul lor. Vrei sa saraceasca bietii politicieni? 😛

  Noua ni s-a spus, de la bun inceput, ca e facultativa. Era in 1990, imediat dupa revolutie. A fost timida la inceput inserarea in programa si eu am avut noroc, ca sigur maica-mea nu m-ar fi scos de la religie daca era obligatorie. Si binenteles, nu din rea intentie.


 103. 103
  Nora:

  Raj, eu n-am copii. Încă. 😀

  Cred că „dă să pup” face parte din vocabularul tuturor părinţilor. Dar nu numai. 😉


 104. 104
  raj:

  Costele, trebuie aplicat modelul polonez in scoli. Sau cel al scandinavilor, mai curand cel finlandez. Se poate adapta si la noi


 105. 105
  Nora:

  Ba eu m-aş lua, Costeluş. Iar eşti taliban?


 106. 106
  Morringain:

  @Raj: eu incerc sa nu ii dau deloc, la opt ani nu are nevoie. Dar ii da taica-su 🙁 In plus, e tot timpul cu ochii pe jos dupa banuti pierduti. Pe care ii aduna si ii cheltuie la magazinul de o lira, pe jucarele.

  Sa ai vecin iehovist poate sa fie pana la urma si ceva amuzant, desi zau daca pe mine ma atrage chestia asta. Ma rog, treaba lui, atat timp cat nu ma trage de maneca sa fac nu stiu ce suntem buni vecini.

  De fiu-miu normal ca nu mi-ar place sa ajunga asa ciudat. Mai bine asa cum e acum, cu ochii dupa toate gagicile si cu gandul numai la arme. Nu iese din casa daca nu e imbracat in uniforma militara si nu are o sabie de lemn si un AKM de plastic cu el 😀 Se lasa cu multe istericale cand ii interzic sa le care dupa el 🙂


 107. 107
  Costelus:

  Nu, dar scoala romaneasca e un asemenea rahat, incit nu prea stii ce pute mai tare.

  Daca te uiti mai bine, o sa vezi ca nici un obiect nu-si propune sa deprinda elevii sa gindeasca singuri. Nici macar matematica. „Invata ma boule, formulele, ca altfel nu treci clasa si-ai sa ramii tot bou!”.


 108. 108
  raj:

  Ba si plozii romanilor sunt un fel de melci. Cumnatamea lucreaza la Banca Transilvania si acolo plozii isi turtesc nasucurile sisi plimba limbutele pe geam, nu inainte dea imprastia pliantele prin toata banca. Un pici chiar a scos tucurelu si a facut pipi in mijlocu bancii. Probabil ca na nimerit biroul ofticatei de director. Nora, fa un copil ca sa anuntat pauza platita de 3 ani pentru cresterea copilului. Nu rata !


 109. 109
  Morringain:

  @Raj: asta da motiv sa faci un copil 🙄 Si lasa lasa, ca tu nu ai vazut copiii englezilor. Sau pe al meu care e si mai si decat aia, tiganusii si romanii la un loc. Sa-ti spuna Nora sau Andreea 😀


 110. 110
  Nora:

  3 ani! Doamne fereşte!


 111. 111
  Morringain:

  @Costelus: poate sunt eu prea menefreghista, dar ma doare foarte putin spre deloc daca ceilalti ajung sa gandeasca sau nu cu capul lor. Atat timp cat sunt niste legi in vigoare care imi permit sa traiesc fara sa ascult de nimeni prea mult, pot crede si in Sfantul Frigider luandu-se dupa smecheri care sa-i pacaleasca de bani, ca nu ma doare. Imi pasa da persoanele dragi mie, da, si lor poate incerc sa le deschid ochii. Dar nici cu ele, daca nu au bunavointa sa asculte, nu pot face prea multe. Noroc ca numar persoanele astea pe degete 😀


 112. 112
  Nora:

  Hm, Morringain, nu e chiar aşa. Că ăştia mai şi votează. Şi atunci decid şi pentru tine. Tot legile în vigoare permit asta. 😀 Ăstora li se pare normal să avem catedrale când n-avem spitale. Şi ei toţi merg la vot şi pun ştampila pe ăla care le promite catedrala.


 113. 113
  Morringain:

  @Nora: ma rog, eu vorbesc din afara. Si la noi nici religiosii nu ar vrea mai degraba catedrale decat spitale. Dar si daca as fi in Romania, cred ca tot asa as proceda. In rarele cazuri cand am nevoie ma duc la privat. Doar la urgente as apela la sistemul de stat. La vreo boala mai serioasa oricum sistemul de stat (nici macar cel de aici) nu e de incredere.


 114. 114
  Nora:

  Mie mi se pare incredibil că de două decenii nu are curaj un singur politician, indiferent de partid, să spună că e ateu. Sau să critice BOR. UNUL NU E! Să mori de râs când vezi psd-iştii -- partid de stânga, cică! -- cum se grăbesc să pupe mâna popilor.

  Remus Cernea nu se pune. Oricum, de când l-a luat Ponta consilier, a amuţit brusc.


 115. 115
  Costelus:

  Morringain, nu-s „ceilalti”, ci cam toti. Si se mai pune si problema banilor. De ce sa platesc eu impozite pentru ca o putoare de profesor sa se afle in treaba?


 116. 116
  Costelus:

  Aia de stinga isi fac cruce cu mina stinga. Ca Iliescu.


 117. 117
  Morringain:

  @Costelus: cu asta sunt de acord. Dar eu sunt foarte a naibii cand vine vorba de banii mei si as da doar pentru politie, justitie si armata si mai putin pentru sanatate (tocmai pentru ca mi se pare normal ca doar sistemul de urgenta si oncologia sa fie de stat, dar asta e alta poveste). Dar ma rog, dau banii astia ca nu vreau sa incalc legea, desi tare n-as mai face-o 😀

  @Nora: e ocupat, e omul la prima lui slujba, nu-i normal sa nu mai aiba timp de prostii? 😀 Apropo, ca imi adusei aminte, Paul Varvea ce mai face? Ati mai auzit de el? Scria misto, imi pare rau ca nu mai e pe vox.


 118. 118
  Nora:

  Morringain, aici e singurul sistem pe care şi-l permit oamenii. Aşa cum e. Nici eu una nu ştiu dacă mi-aş permite o internare de durată, o intervenţie complicată la privat. O naştere standard, de exemplu, cu internarea aia de două sau trei zile, când de fapt nu-ţi fac mai nimic, ajunge la 10 000 ron. Cine îşi permite aici suma asta? Nici nu vreau să ştiu cât costă dacă sunt complicaţii.

  Habar n-am. Chiar, acum că zici tu, îmi dau seama că nu l-am mai văzut de multişor. În orice caz, în afară de Fumurescu, restul mi se par de necitit pe acolo.


 119. 119
  Nora:

  Daaa, sigur. 😀 Înainte făcea spume pe chestii mult mai mărunte decât asta cu manualele. O fi încă leşinat de emoţii. 😀


 120. 120

  nu pot să nu remarc că genul ăsta de cruciadă împotriva religiei e specifică stîngii. eu în locul vostru aş fi mai atentă în ce parte mă poziţionez. lucrurile nu vin niciodată singure, vin la pachet.


 121. 121
  Costelus:

  Aoleu, Morringain, gresesti tare cu sanatatea. Aici costurile sint atit de mari, incit singura solutie e ca toti sa plateasca pentru a tine un sistem in viata. Nu e posibil sa dai banii doar cind ai nevoie, ca la piata.

  Bine, Romania e o exceptie, ca de obicei. Aici ar trebui dati afara toti medicii si abia apoi s-ar mai putea misca ceva.


 122. 122
  Nora:

  Andreea, nu e nicio cruciadă împotriva religiei. Că nu se bate nimeni cu Tatăl, Fiul şi Sf. Duh. E împotriva îndoctrinării religioase în şcoli. Şi da, dacă văd o chestie bună la stânga, nu fac greţuri în a o prelua. La fel de bine, aş putea să spun că dreapta vine la pachet cu filosofia pro-life şi cu accentul pe tradiţie. Chestiuni cu care eu nu mă împac deloc.

  Dar atât viziunea asta asupra stângii, cât şi cea asupra dreptei sunt niţel cam depăşite în realitate şi practică.


 123. 123
  Morringain:

  @Nora: la noi exista cat de cat concurenta. Si nasterea as baga-o la urgente, ca poate fi totusi periculoasa. Eu vorbesc de medicii de familie, prostii din astea, de merge omul cu o raceala, ii prescrie paracetamol si incaseaza de la stat 50 de lire ora. Si dupa mine statul ar putea sa impuna niste preturi maximale, sa nu ajungem la specula cu servicii medicale.

  Pacat. Da, eu ma mai duc pe vox si nu gasesc niciodata motiv sa raman mai mult de un minut.


 124. 124
  Nora:

  Costeluş, termină cu tâmpeniile astea. Cu daţi afară toţi medicii, toţi profesorii. De ce mă rog să dai afară medicii? Ia explică matale cam cum ar vindeca asta hibele sistemului.


 125. 125
  Nora:

  Costeluş: probabil Morringain se referea la un sistem de asigurări private. Că altfel, dacă ar trebui să plătim separat fiecare intervenţie, mă tem că am muri cu zile. Nu doar în România.


 126. 126
  Costelus:

  Andreea, nu esti atenta la nuante. N-avem nimic cu religia, ci cu oamenii care o denatureaza. Care-i ideea Noului Testament? „Iubeste-ti aproapele” sau „dinte pentru dinte”. Tocmai asta-i aberatia, ca manualele de religie ajung sa fie in totala contradictie chiar cu religia pe care chipurile o promoveaza.

  Nici nu prea inteleg conexiunea asta cu anti-religie = stinga. De parca dreapta ar fi, vai, evlavioasa. Dupa mine stinga si dreapta n-au nici o legatura cu credinta; iar credinta mi se pare ceva intim. Uite eu n-as indrazni sa intreb pe cineva daca el crede in Dumnezeu sau nu.


 127. 127
  Nora:

  Morringain: aici, ori că mă duc la MedLife, ori că mă duc la Regina Maria (fostele Euroclinic) tot cam aia plătesc. Că se înţeleg de minune la tarife. 😀


 128. 128
  Nora:

  Cum naiba n-o înţelegi, Costeluş? Nu scrie pe dolari „In God We Trust”? 😀


 129. 129
  Costelus:

  Nu-i nici o timpenie, dai afara toti medicii, si angajezi in loc altii. Stii tu citi medici tineri pleaca in Marea Britanie, pentru ca din salariul de rahat pe care il da statul roman ei nu se pot intretine? Nu cred ca-s toti timpiti, ca nu i-ar fi luat englezii altfel. La fel si cu profesorii. Ce dracu sa mai faci cind indivizi de teapa lui Ponta sint cocotati in functii de „profesor doctor” si „decan”?


 130. 130
  Morringain:

  @Costelus: platesc toti ca sa tina in viata un sistem aiurea. Daca s-ar privatiza aproape tot, cu conditia preturilor maximale, ar fi bine. Dar asta ar insemna ca oamenii sa devina brusc responsabili, ceea ce nu o sa vezi.

  @Andreea: tu ii citesti prea mult pe aia din linie dreapta. Mai e si dreapta aia libertariana care nu are nimic de a face nici cu stanga, nici cu religia 😀


 131. 131

 132. 132
  Morringain:

  @Nora: sistemul de acum e incarcat de toate babele care se duc sa se planga pentru toate prostiile, inchipuite sau mai putin. Si daca ar fi sa platim interventie pentru interventie, nu cred ca avem nevoie de chiar asa multe interventii incat sa saracim. Ma rog, sunt cazurile in care unii sunt grav bolnavi si au nevoie de tratamente serioase. Da, aici e necesar sistemul de stat. Dar pentru o raceala sau mai stiu ce chiar nu e nevoie sa incarci nota de plata a statului si de fapt a ta, adaugand si pierderile de pe retea.


 133. 133
  Nora:

  Care alţii, Costeluş? Răspunsul ţi l-ai dat singur. Cei buni pleacă. Deci, îi dăm afară pe ăştia şi angajăm alţii la fel în loc? Ce-am rezolvat? Problema mare nu e la medici efectiv. Ci la modul în care funcţionează sistemul, la proasta gestiune corelată cu problemele de finanţare.


 134. 134
  Morringain:

  @Andreea: 😀


 135. 135
  Costelus:

  Nu e normal sa ai un sistem exlusiv privat in sanatate. Ce te faci daca, de exemplu, producatorii de televizoare ar cere 10.000 de parai pentru un tv banal? Nu faci nimic, nu cumperi, stai fara. Ce te faci cind esti bolnava si compania privata iti cere nu stiu cit pentru o operatie? Refuzi? Crapi. E simplu.

  Daca te uiti mai bine, cele mai bune sisteme sanitare sint in tarile cu asigurari de stat obligatorii.


 136. 136
  Costelus:

  Cei buni n-ar pleca daca li s-ar da salarii adecvate, ca nu pleaca asa nimeni de prost sau din admiratie fata de englezi 🙂


 137. 137
  Nora:

  Morringain, dreapta aia nu prea e pe la noi. 😀 La noi, se defilează încă cu tradiţia, strămoşii, valorile conservatoare alea-alea. Că uite, acum am văzut că unii-s supăraţi că MRU nu zice nimic de avort. Iar Noua Republică e condusă de un teolog. Dan Puric umple sălile. Să-ţi mai zic de dreapta de la noi? 😀


 138. 138
  Morringain:

  @Nora: e ca oricare alt sistem de stat. Nu te gandi ca pe aici sunt mai breji. Tot asa multe pierderi si tot atata ineficienta au. Doar ca, hai sa spunem, au mai putin curaj sa faca pe fata ce se intampla in Romania. Si nici nu sufera nimeni -- atat de tare -- de grandomanie incat sa isi inchipuie ca nu i se va putea intampla nimic (adica nu va fi tras la raspundere). Dar idiotii exista destule.


 139. 139
  Morringain:

  @Costelus: si cam care ar fi alea? La sistemele astea bune de sanatate ma refer. Si eu nu am zis exclusiv privat. Nici nu are cum. Ci combinat: privat la nimicuri, de stat la boli grele si urgente si cu preturi maximale sa nu ajunga sa faca specula. Ce naiba, nu vorbesc romaneste ?:P

  @Nora: mda, stiu. Eu am tot sperat ca PNL-ul va deveni acea dreapta. N-a fost sa fie 🙁


 140. 140
  Nora:

  Şi eu. Iar certurile astea de acum, între tabăra Neamţu şi tabăra MRU, nu prefigurează nimic bun. Nu ştiu ce rahat au în cap, puteau aştepta până după alegeri. Neamţu da, e un personaj ridicol. Dar pe undeva are dreptate. Nu faci reforma dreptei cu Bazac şi ce traseişti au fost aleşi vice.


 141. 141
  Morringain:

  @Nora: nu sunt la curent cu ce se mai petrece in politica romaneasca in ultimele saptamani. Imi e prea lehamite si nici nu am atata timp sa vad despre ce e vorba.


 142. 142
  Costelus:

  Eu n-am nimic impotriva existentei unui sistem privat, in paralel cu cel de stat.

  Spun unii ca Austria ar avea cel mai bun sistem de sanatate din lume.

  @Nora: dupa mine, MRU ar trebui sa mearga singur la alegeri, fara Neamtu sau alte javre din PDL. Cota de incredere de care se bucura arata cit de mult s-au saturat toti romanii de comunisti (sau de cei care se declara chipurile de dreapta, dar se comporta exact ca stinga).


 143. 143
  Morringain:

  @Costelus: o fi. Dar tot nu cred ca e din cauza ca e exclusiv de stat.

  @Nora: ia uite de ce facem noi boli 🙄 http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/12103/intelesul-ascuns-al-bolilor.html


 144. 144
  Nora:

  Nu se poate fără PDL. N-au bani, n-au nimic. Campania costă. Ce e mai grav e că deocamdată pare să nu aibă nici program.


 145. 145
  Costelus:

  Pai daca nu se poate fara PDL, asta e. Ura fata de PDL e imensa, se stie de pe-acum care va fi rezultatul alegerilor.


 146. 146

 147. 147
  Nora:

  Vorbi Vadim. Râd cu lacrimi. 😆 😆 😆


 148. 148
  Nora:

  „Felicitări doamnă Reding şi aveţi dreptate. Eu îmi iubesc ţara şi sunt foarte îngrijorat. Nu ţin nici cu domnul Băsescu, nici cu domnul Ponta. Să ştiţi că toate alegerile sunt fraudate. Eu am fost candidat în turul doi la alegeri şi rezultatele au fost inversate de mafie. Toate alegerile sunt controlate de serviciile secrete şi de CIA. România este o colonie americană. Vă rugăm să ne ajutaţi”.


 149. 149
  Nora:

  Bine, el vorbi în engleză. Iar în engleză a sunat şi mai idiot.


 150. 150
  Morringain:

  Mda, „imbunatateste” imaginea Romaniei in lume. Imi dau seama si cum mor de ras aialalti euro-parlamentari.


 151. 151
  Seva Tudose:

  Nora#82

  când mă uit în urmă,în ce hal s-a trasformat România atunci când e vorba de religia ortodoxă ! BOR s-a expansionat,ca să spun așa,câștigând,punând toată țara/populația la picioarele lor/dogmei chiar pot spune,că s-au folosit de oscilarea politicienilor de a duce România înspre o țară, cu adevărat democrată !

  Și alte țări au scăpat de comunism în*89 dar guvernanții
  noștrii au fost pe furate,românii după *89 au realizat că(vezi Doamne) sunt diferiți unii față de alții,după zone,religie,etnie…separându-se,plecând în cele patru zări ptr.lucru…adâncindu-se prăpastia între frați români 😥

  de aceea bieții moldoveni din Rep.Moldova și-au dat seama că România nu are nimic ptr.ei(ce-au făcut nemții în*89 ? ) și BOR a intrat cu binișorul,apoi cu acordul politicienilor,ca acum i se pune câte un șut în fundul oricărui român,îndoctrinându-i saccadat,sistematic 😥

  lăsănd la „latitudinea” oamenilor(vezi Doamne) să se înțeleagă cum,ordinea/orientarea politică nu au soluții, nu dau randamente,numai cu sfințirea/ocrotirea MAMEI, BISERICA ORTODOXĂ 😉 ACEASTA FIIND SALVAREA NOASTRĂ 😥

  Cu desăvârșire eu cred că această îndobitocire dusă de biserică, obligatoriu cu orele/cărțile de religie în școlile publice,este un abuz al bisericii,nu cu forța impui obidiența/respectul/credința unui om/creștin !

  AFARĂ DIN ȘCOLI,FEȚE BISERICEȘTI…provăduiți numai în biserici,orele duminicale,serate/crusade/ședințe ori în școlile/seminariile/colegiile private ori de specialitate :mrgreen:

  îmi vine să plâng de rușine /milă/scârbă atunci când văd
  cum oamenii se duc la biserică doar, din cu totul alte motive,nicidecum al credinței,ci numai ca așa trebuie,așa
  vine/spune Biblia…se îmbrâncesc la moaște/apă sfințită 🙄 da ce, acasă nu poți citi, duminica Biblia ? să te rogi/să postești,să aduci mulțumiri lui Dumnezeu ?

  Am o cumnată care a devenit călugăriță la domiciliu așa de înhibată a devenit după revoluție,că parcă dracul cine a oprit-o să nu fie religioasă pe timpul lui ceașcă ? Ce dracului,nimeni nu te oprea/opreliște să nu intri în biserici,ușile erau deschise toată ziua…să te rogi,să aprinzi lumânări !

  n-am să uit că de fiecare dată când mă duceam la magazinul Unirea numai de drag intram la bisrica Sfânta Vineri(apoi demolată) cea la la colț(care a fost înconjurată de blocuri,puțin strămutată) ca apoi intram și la cea romano-catolică(din curiozitate) cea de lângă fostul Vulturul de Mare…intram în biserică ca să mă rog,din inimă !

  și acum, când sunt în biserică(da,cam rar) mă așez în prima bancă,ori dacă este a 3-a ori a 5-a,nu mă uit nici în stânga nici în dreapta,decât mă rog în sufletul meu,și nici nu cânt tare,că n-am voce 😆


 152. 152
  Morringain:

  Completely off topic, hai sa va arat niste sinucigasi 😀

  http://player.vimeo.com/video/31241154?autoplay=1


 153. 153
  Seva Tudose:

  Morringain,

  nu îmi vine să cred,incredibil video-clip,Doamne să mergi tu pe rope fără centură se salvare 🙄 așa ceva n-am întâlnit ! Excepțional video, la Grand Canyon USA…văzusem ceva similar la Chris Rock-magicianul la Las Vegas trecând pe„rope” între două clădiri-blocuri 😀

  dar să te arunci așa dansănd cu dragoste,acrobație perfectă ! Mulțumesc de video-clip !


 154. 154

 155. 155
  Seva Tudose:

  andreea,

  ei,nici chiar așa,ăștia-s draci 😆

  ăsta-i imnul ateilor 🙄


 156. 156

  nu e dracu`, Seva, e Irod! 🙂


 157. 157
  Seva Tudose:

  Andreea ,tu l-ai pus pe Irod,Morringain pe alți draci,
  hai dacă aveți timp vizionați aceste serii de„Just for laughs” sunt dătătoare de sănătate,pe cuvînt 😀


 158. 158

 159. 159
  Seva Tudose:

  All,

  cât mai multe „vitamine din astea” îți dă sănătate,fericire în trup și suflet ! Încercați…

  http://www.youtube.com/watch?v=PTScpAaBE14&feature=related


 160. 160

  of, Seva, la cît sînt eu de panicoasă, dacă mi-ar face cineva unele din poantele alea, aş face infarct. nu e cam… risky? 🙄

  de pildă, aia cu Alienul din burta omului. aş cădea lată, cît ai zice peşte.


 161. 161
  Morringain:

  @Seva: cu placere. Adevarul e ca mie mi-a cam venit rau vazandu-i. Imi plac mie zborul si riscurile, dar astia sunt prea trasniti, eu nu i-as copia.

  @Andreea: mie imi plac astia


 162. 162

  oh, mein Gott! 😆


 163. 163

  pe asta o ştiţi, nu?


 164. 164
  Morringain:

  Nu, nu o stiam, dar e misto 😀


 165. 165
  Costelus:

  Chiar Seva, ca mi-ai adus aminte. De ce nu organizeaza BOR scolid e duminica, cum au in State? Pai cum, sa faca ceva gratis popii, nuu, ei vor pe bani.


 166. 166

  Morringain, eu am fost cam şocată, cînd am văzut-o prima dată. apoi, bufneam singură în rîs cînd îmi aminteam figura tipului şi am decretat că n-am nimic sfînt în mine. pe urmă… m-am gîndit că Dumneazeu trebuie să aibă şi el simţul umorului, dacă o exista aşa ceva, la un nivel atît de înalt, şi m-o ierta, na! 🙄


 167. 167
  Nora:

  A ajuns lansarea iphone 5 subiect de breaking news. Azi îmi povesti cineva că au dat în judecată cei de la Apple un magazin online polonez care se numeşte a.pl. Pl. e, evident, de la Polonia. În curând, vor ajunge ca cei din visul lui Greenfcknbin, cei cu litera f. Cei care vând fructe nu vor mai putea folosi cuvântul „apple” pe motiv că-şi fac publicitate pe spatele lui Apple.


 168. 168
  Nora:

  Probabil nici new-yorkezii nu vor mai avea voie să-şi numească oraşul The Big Apple.


 169. 169
  Seva Tudose:

  andreea #154,#163

  Morringain #161

  bad girls,eu una nu m-aș amuza cu astfel de video-clip-uri despre religia mea,este ca și cum mi-aș da una singură un pumn în nas 😉

  este de acceptat la tine Morringain că deja te-ai declarat atee,dar tu andreea ? La fel,la fel ? Dacă nu sunt prea indiscretă 😉


 170. 170
  Seva Tudose:

  Nora#168,

  bieții New York-ezi nu vor să mai fie săracii nici un „Big Apple” după ce în Egipt nenorociții de muslims fanatics au ars drapelul,au escaladat ambasada din Cairo,grafittii pe ziduri și în Libia a fost omorât ambasadorul SUA în Libia împreună cu alți 3 lucrători ai ambasadei 😥 😥 😥

  și Obama se scuză în fața arabilor ptr.ce va fi/vor face americanii,cum că„noi americanii” i-am rănit simțirile/sentimentele religioase ale tuturor musulmanilor 🙄 cum vine asta spusă de propriul tău președinte 🙄 ptiu,ptiu,ptiu,mi se ridică părul măciucă :mrgreen:

  ESTE STRIGĂTOR LA CER,RUȘINE,RUȘINE DE MII DE ORI RUȘINE
  îmi vine să intru în pământ cum un președinte de țară,comemorează cei 11 ani de la atacul terorist…câți americani mai trebuie să moară 🙄

  eu dacă aș fi președintele USA,aș proceda așa: aș retrage toți ambasdorii din țările arabe,aș închide granițele SUA,aș disloca ori le-aș da șansa ca fiecare arab-american să se repatrieze în țările lor dacă asta o doresc,aș stopa orice ajutor financiar către orice țară,arabă fie ea din Asia ori Africa…și spălați-vă nene pe cap !

  Atunci,arabii vor transforma Europa și nordul Asiei(excepție China/Mongolia/Corea/Vietnam,țările budiste) în pașalâc…poate atunci aceste țări menționate mai sus vor fi cu adevărat PRO-AMERICANI !? 😉

  inclusiv România(românii) 😉


 171. 171
  Nora:

  Aham. Sigur, sunt foooarte interesaţi americanii să încheie contactele cu lumea arabă. Seva, înainte să fii aşa pornită, întreabă-te de ce în Africa, de exemplu, sunt războaie de 30 de ani şi nu intervine nici dracu’! Mor mii de oameni, copiii sunt transformaţi în soldaţi, e o criză umanitară continuă. America de ce nu vrea să-i mai salveze şi pe ăştia?

  Ia vezi mai bine ce firme „reconstruiesc” acum Irakul. Vezi şi cine a vândut armament în zonă. Aminteşte-ţi şi cine l-a sprijinit pe Saddam atunci când a servit intereselor.
  Tu ai impresia că SUA fac acte de caritate în lumea arabă? 😆

  Da, îmi pare rău pentru cei morţi la Benghazi, dar iarăşi nu pot demoniza întreaga suflare musulmană pentru gesturile a câtorva sceleraţi.

  Şi că tot te întrebi câţi americani trebuie să mai moară, nu mor numai ei, să ştii. Mai mor şi din partea cealaltă.

  Atenţie, nu spun că vreuna dintre tabere e fără pată. Spun doar că SUA nu intervin în zonă din motive de inimă mare. Şi da, politica asta are şi consecinţe.


 172. 172
  Nora:

  N-am apucat să văd declaraţia lui Obama, dar eşti sigură că atunci când şi-a cerut scuze nu s-a referit la filmul „Innocence of Muslims” care a fost invocat drept pretext pentru atacul de la ambasadă? Deşi fireşte, sunt mai multe zvonuri, unul dintre ele se referea la un răspuns Al Qaida la atacul recent cu drone din nordul Pakistanului.


 173. 173
  Nora:

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.361504610597476.85002.119125474835392&type=1

  Poate te pun puţin pe gânduri fotografiile astea. Şi aceia sunt tot musulmani.


 174. 174
  Costelus:

  Vai de capul tau Seva, ma intreb daca tu intelegi limba engleza?

  http://www.washingtonpost.com/world/national-security/obamas-full-statement-on-libya-attack/2012/09/12/04058c08-fceb-11e1-a31e-804fccb658f9_video.html

  Daca SUA intrerupe relatiile cu tarile arabe, de unde dracu crezi ca mai pot lua ei petrol pe gratis? Iar ajutoarele alea financiare pe care le pomenesti merg direct in buzunarele Blackwater si a a altor companii care se preocupa de „reconstructia” Irakului.


 175. 175
  Costelus:

  Da, Nora, dar ca sa vezi cum se voteaza in SUA, exact ca la noi: ies vitele din grajd si merg la vot. Nu mai conteaza declaratiile reale sau faptele, ci doar impresia artistica. Poate asa s-ar explica de ce fosti actori devin oameni politici de succes. 😀


 176. 176

  nu sînt atee, Seva. ce cuvînt aiuristic. viaţa fără Dumnezeu mie mi se pare că nu are nici un sens. dar deseori îmi dau singură pumni în nas, da.


 177. 177
  geluodagiu:

  Costelus,

  Pisicii nu ies la vot?


 178. 178
  Nora:

  Seva, am văzut azi declaraţia lui Obama. Nu a spus deloc ce zici tu acolo. Ba din contră:

  While the United States rejects efforts to denigrate the religious beliefs of others, we must all unequivocally oppose the kind of senseless violence that took the lives of these public servants.

  Sunt curioasă însă ce fel de declaraţie ţi-ar fi plăcut ţie să dea. Ce ar fi trebuit să spună? Mi s-a părut o declaraţie tipică în astfel de situaţii.


 179. 179
  Nora:

  http://www.criticatac.ro/10144/ora-de-religie-in-scoli-umilit-in-fata-colegilor-pentru-ca-e-ateu/

  Iată cum şi-au făcut loc orele de religie în curriculum după ’90: http://www.proeuropa.ro/norme_si_practici.html Să mai creadă cineva că popii nu se pricep şi la chichiţele legilor pământeşti, nu doar la cele cereşti.


 180. 180
  geluodagiu:

  Vad ca noua tema(trasata), asta cu religia, este dezvoltata peste tot. Astept sa vad urmatorul pas al manipularii.


 181. 181
  Nora:

  Ceea ce nu ştiam e că s-a semnat un soi de protocol. Se presupune că educaţia religioasă în şcoli „accentuează asupra elementelor de etică şi istorie culturală. (…) Elaborarea programelor de învăţămînt şi predarea se vor face în spirit irenic, ţinînd seama de principiile vieţii comune într-un stat modern”, iar la pct. 2 se menţionează că educaţia moral-religioasă este obiect de învăţămînt şi „are statut de disciplină opţională şi facultativă”. Este interesant de remarcat că prevederile cheie ale acestui Protocol iniţial nu au fost respectate, după cum se va vedea în această analiză. Educaţia „moral- religioasă” nu s-a concentrat pe elemente de etică şi istorie culturală, programele de învăţămînt şi predarea nu au respectat (şi nu respectă) spiritul irenic, iar despre „principiile vieţii comune într-un stat modern” se pare că tendinţa este de a le combate şi nu de a le promova.

  În fine, găsiţi mai multe acolo despre cum se respectă legea şi cam ce norme se încalcă. Inclusiv cele de drept internaţional.

  De manualul în care scrie că sunt păcate „să nu-ţi faci cruce trecînd în faţa unei biserici, să te urci în copaci, să dormi duminica pînă la ora zece dimineaţa, să te joci cu mingea în clasă sau pe stradă” – faptă a cărei urmare este pedeapsa divină – „te calcă maşina” auzisem şi-n anii trecuţi.


 182. 182

  mare ţi-e grădina!
  eu cred că manualele alea sînt scrise de nişte frustraţi siniştri.


 183. 183
  Nora:

  Astea cu „te calcă maşina dacă te trezeşti la zece” sunt mai degrabă din categoria ălora „penibil-ridicol”. Dar am mai dat în analiza aia peste altele, chiar grave:

  Din caietul de religie al unui elev de clasa a IX- a64 : „(…) adventiştii denigrează Biserica Ortodoxă (s.n.), (…) pentru ei biserica este stăpînită de diavol, iar singurul adăpost de acesta este casa lor”; sau: „Martorii lui Iehova este una dintre cele mai periculoase secte (…) este una dintre formele de fanatism religios”

  Într-una dintre şcolile din Buzău61, la clasele primare, în anul şcolar 2001-2002, profesoara de religie le spunea elevelor/elevilor că «dacă nu vin la şcoală cu cruciuliţă la gât o să apară diavolul şi vor păţi numai lucruri rele».

  Cam acelaşi tip de mesaj îl întîlnim şi în Manualul Alianţei Evanghelice din România (Editura Little Lamb din Suceava) care, la acelaşi capitol intitulat Păcatul trebuie pedepsit, citează trunchiat din Epistola Sfîntului Pavel către romani „Plata păcatului este moartea…” (Romani 6:23), sugerînd copiilor de 6-7 anişori că moartea celor dragi se datorează păcatului săvîrşit de aceştia, fără a continua fraza biblică cu „dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa vecinică în Isus Hristos, Domnul nostru.” Acelaşi citat trunchiat, cu aceeaşi finalitate înspăimîntătoare, se regăseşte şi în Manualul de religie ortodoxă pentru clasa a III-a, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, p.24.

  În acelaşi manual de Religie.Cultul ortodox.Clasa I, de la Editura Sf. Mina, Iaşi, li se spune copiilor explicit că dacă fac vreun lucru greşit vor fi pedepsiţi: „Neascultarea se pedepseşte!”. Iar pedepsele sînt violente. Manualul conţine imagini cu copii pedepsiţi violent, pentru fapte însă benigne. La pagina 23, vedem într-o poză o fetiţă jucîndu-se, iar apoi în imaginea imediat următoare este prezentată consecinţa nefastă a acestui lucru, fetiţa este la pat, sub observaţia medicului. Morala indusă copiilor este una întemeiată pe frica de pedeapsă violentă. La pagina 49 a aceluiaşi manual, o altă imagine violentă prezentată de o poezie îndoielnică semnată de M. Popescu: „Alina, a mea colegă, / E-n spital de-o săptămînă,/ Jucîndu-se fără grijă,/ Ea, căzînd, şi-a rupt o mînă. (…)”. Obsesia autoarelor acestui manual pare a fi o constantă asociere dintre joacă şi consecinţe nefaste ale acesteia.

  În Abecedarul Micului Creştin, Ed. Didactică şi Pedagogică, 2002, autor Preot Ioan Săuca, o istorioară cu rol moralizator arată astfel: „Vasilică este un copil rău. El s-a urcat pe o scară să strice cuibul rîndunelelor. Dar a păţit-o! Dumnezeu l-a văzut şi i-a tras scara (s.n.) (manualul prezintă şi o poză sugestivă cu Vasilică zăcînd inconştient cu scara căzută peste el). Băiatul nu s-a mai putut bucura de vacanţă, avînd nevoie de tratament medical. Rîndunelele zboară fericite şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că a avut grijă de ele”.

  Cu cât citesc, cu atât mă enervez mai rău.


 184. 184
  geluodagiu:

  andreea,

  cred ca nu te gandesti la mine. Nu eu am scris acele manuale, desi am calitatile unor „niste”.


 185. 185
  Jaco Pastorul:

  Pare a fi un Dumnezeu de tip Jim Carrey, sugubat nevoie mare, da’ aia cu dormitu’ duminica pana la zece, recunosc ca au dreptate, niste nesîmţîţî.


 186. 186

  ba da, gelu. mă gîndesc la tine de dimineaţa pînă seara. şi viceversa.


 187. 187
  Nora:

  Nu e chiar aşa, Jaco, la altă pagină li se spune fără explicaţii că Dumnezeu e violent şi răzbunător. Şi hai, să le dea o palmă la funduleţ e una, dar să le tragă scara de sub picioare… Asta te poate lăsa în scaun cu rotile. 😀

  Plus ironizarea şi condamnarea altor culte, direct, făţiş. Antisemitism la greu.

  Ministerul merită dat în judecată pentru avizarea a aşa ceva.


 188. 188
  geluodagiu:

  Fiica mea cea mica nu prea e primita la ora de religie. Cica poarta la gat un simbol satanist. Are pe un lantisor discret, un cerculet cu patru segmente de dreapta in interior.

  https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQZ5dpbU4rr_3pREdhuw2IciKDc52Era1wWWHtl08UBYcFT59KiUg


 189. 189
  Nora:

  Unele dintre ele sunt scrise de Adrian Lemeni, lector pe atunci la Teologie Ordodoxa şi secretar de stat în Ministerul Culturii. Mai ales alea care atacă şi calomniază alte culte.


 190. 190

  promit să studiez manualele copiilor mei şi să le subminez autoritatea, dacă mai e cazul.

  prin clasa a şasea, la română, profesoara i-a corectat tema, pe caiet, băiatului meu. a tăiat cu o linie roşie puii şi a scris alături, tot cu roşu, foarte citeţ, puiii. am rîs trei zile, cu toţii…


 191. 191
  Nora:

  😆 Mie mi-a zis soră-mea că are o colegă de franceză care până şi în condică pune accentele total anapoda.


 192. 192
  geluodagiu:

  andreea,

  Acum ma simt mai bine. Incepusem sa cred ca sunt doar rostul dintre placutele de faianta, asezate cu multa inteligenta de altii, care astepta cu teama sa fie umplut cu chit de rosturi.


 193. 193
  Nora:

  Totuşi, până una-alta, n-am auzit ca oamenii să-şi rupă oasele pe motive de ortografie. Mă rog, or mai face-o nişte academicieni foarte pasionaţi. :mrgreen:


 194. 194

  🙂
  în fine, pînă la urmă am decis că, puii fiind tot nişte copii, e permis…


 195. 195
  raj:

  Ca suntem ortodocsi , e o intamplare. Ca limba oficiala a SUA e engleza, iar e o intamplare. O tante habotnica, pretinde ca numai ortodocsii pe vechi ajung in rai


 196. 196
  Nora:

  Că sunt diverse tanti care susţin nu ştiu ce -- e treaba lor. Pot s-o facă liniştite, n-am nimic cu ele. Că asta se predă în şcoli nu mai e doar a lor. Că statul român permite ridiculizarea altor culte şi religii e strigător la cer.

  Dacă aş face parte din alt cult sau dacă aş fi evreică, aş da în judecată Ministerul pentru inepţiile astea de manuale.


 197. 197
  Nora:

  Raj, SUA nu au limbă oficială. Da, engleza e de facto, dar nu şi de jure. Există state care au declarat engleza limbă oficială (doar vreo 20 şi ceva). De 200 de ani nu s-a ajuns la un consens.


 198. 198
  Costelus:

  Mama, da’ voi acuma descoperiti manualele de religie care sint in vigoare de zeci de ani? 😀 Dintotdeauna religia in scoli a avut rolul de a cultiva frica si de a prezenta ortodoxia drept singura religie adevarata. Toate celelalte religii (inclusiv cea catolica) sint secte. Asta e, de-aia spun eu ca Romania nu trebuia sa intre in UE, fiind cu citeva secole in urma.


 199. 199
  Nora:

  Costeluş, tot auzisem de profesori de religie care o iau pe arătură. Dar cazurile astea sunt una, le priveam ca greşelile unor indivizi, aşa cum greşea şi profesoara fiului Andreei cu „puiii”. Când însă „arătura” e legală, avizată de Minister, se schimbă treaba.


 200. 200
  Seva Tudose:

  Nora#171….USA a vândut armament lui Irak-Saddam și Israel…iar Rusia a vândut armament Iran-ului și Siriei ? e vreo diferență 🙄

  Nora#174,#178

  dau un mic exemplu(și aici mai sus s-au pus video-clip-uri tot un soi de film contra lui Iisus Cristos/creștinilor(vezi mai sus #154,#161#163) ce ar trebui să facă creștinii,ptr.că le-au rănit sentimentele creștine 🙄

  să asalteze/cu foc, sediile tuturor celor implicați,cei ce facilitează Internetul/Yahoo/Google/Blogging probabil organizațiile ateiste,budiste/musulmane, care s-ar face responsabili de aceste video-clip-uri-parodii 🙄

  Dar să revenim la Obama,să anunți tu că autoritățile libiene au colaborat să salveze ceilalți lucrători de la ambasadă împreună cu forțele internaționale ? Rahat cu perje ! Acest atac a fost bine pus la punct,dar polița politică americană/inteligența americană este lăsată de izbeliște în țările arabe,datorită atitudinii lui Obama !

  Până când și azi 13 sept. la Sanna-Yemen,au trebuit americanii să tragă gloanțe în aer să-i îndepărteze pe yemeniți care deja escaladau pereții ambasadei,voi nu vedeți,ori vedeți doar ce vă convine 🙄

  Eu/noi ascultăm/vedem non-stop/toată țara, la aceste evenimente,nu doar 5 minute de știri ca la PRO-TV,
  sunt mii/sute de canale Tv. și Radio ,redându-se chiar și inregistrări cu microfon deschis/ascuns ! Va fi de jale 😥

  Dar cred că ar fi mai avantajos să lăsăm lucrurile așa cum au căzut, e un„război”prea mare,cel puțin pentru mine și prefer să mă opresc aici 😥

  PS:și da,Nora,mai mor și alții,numai americanii,dar sunt sigură că familiile lor îi condamnă tot pe americani !


 201. 201
  Costelus:

  N-o ia nimeni pe aratura, asa e programa! Spune Andreea ca manualele sint scrise de niste frustrati. Nici vorba! Manualele de religie isi urmaresc foarte bine scopul, care nu e educatia copiilor, ci prozelitismul ortodox.


 202. 202
  raj:

  Seva, americanii de rand sunt oameni normali, simpatici chiar, dar politica SUA e dementa.


 203. 203
  Nora:

  Seva, chiar au colaborat libienii. Cei care au atacat ambasada erau rebeli. Ambasadorul a fost dus la spital. Trebuie spus şi că respectiva clădire nu era sigură, nu avea geamuri anti-glonţ, nu avea nu mai ştiu ce fel de uşi etc, în fine nu prea întrunea condiţiile de securitate de la celelalte ambasade. Şi da, a fost un atac plănuit de mult, dar vezi tu, nici libienii nu sunt de-un singur fel şi o singură orientare.

  Ţi se pare vreo onoare să te compari cu Rusia? 😀 Eu doar atrăgeam atenţia faptului că americanii au partea lor de responsabilitate pentru ce se întâmplă în zonă şi că nu trebuie confundaţi cu Crucea Roşie.

  Şi stai liniştită, nici eu nu mă informez de la Pro tv. Citesc presa internaţională.


 204. 204
  Costelus:

  Seva, degeaba ii urasti tu pe toti musulmanii de laolalta. Au si ei nebunii si idiotii lor, asa cum si noi ii avem pe-ai nostri. Fata ta a ales sa urmeze un arab fanatic, posibil si mai putin educat. Asta a fost alegerea ei, nu da vina pe nici un musulman!

  In Libia ce vrei, e o tara ravasita de razboi, fara un guvern puternic. Multe regiuni sint controlate de bande inarmate. Ca atacul ar fi putut fi prevenit, daca SUA si-ar fi permis mai multi oameni in Libia? Da, categoric. Numai ca SUA trec printr-o perioada nasoala si nu prea mai au banuti. Productia s-a mutat in China, in State au inceput sa dispara orase (vezi Detroit), e plin de someri, si nici tiparnita de bani nu prea mai merge bine.


 205. 205
  Nora:

  Referitor la clipurile alea, tocmai asta caracterizează societatea occidentală ale cărei libertăţi le ridicăm atâta în slăvi: faptul că putem face mişto de noi înşine. Ironia, autoironia au fost mereu părţi importante ale culturii noastre. Mă rog, nu mereu, de la iluminişti încoace. Mi s-ar părea stupid să ne întoarcem la evul mediu. În ţările musulmane, pur şi simplu, nu s-a ajuns încă la acest nivel de detaşare. Detaşarea n-o capeţi decât odată cu educaţia. Cei săraci, cei ignoranţi (din păcate, de multe ori cele două categorii se suprapun) vor fi mereu încrâncenaţi.
  Şi vezi că acele clipuri sunt făcute tot de creştini, nu de musulmani. :mrgreen: Ar trebui ca americanii să-şi declare lor înşişi război. 😆

  Acum două zile am văzut o comparaţie între cei care donează pentru Romney şi cine donează pentru Obama. Nicio surpriză: la Romney numai bănci şi instituţii financiare.


 206. 206
  Costelus:

  Tocmai, la prima vedere te-ai astepta ca bancile sa-l sustina pe Obama, dupa ce le-a salvat de la faliment acu’ vreun an de zile cu bani moca de la buget. Dar nu, bancile vor sa fie sigure ca pot continua „externalizarea profiturilor”. Si e logic ca asta nu va fi niciodata ilegal, daca o face si presedintele.


 207. 207

 208. 208
  Costelus:

  Hai mai Seva, tot vii cu rahaturile astea. M-am uitat si eu la declaratia lui Obama dupa ce ai spus tu ca si-a cerut scuze, chiar m-am gindit o clipa ca poate e timpit. Cind colo, nici urma de scuze, o declaratie absolut normala. Ma doare pe mine despre ce behaie nu stiu cine, care probabil e implicat in campania electorala a lui Romney.

  Si nu mai fi asa de patimasa cu alegerile din SUA. Indiferent ce voteaza americanii, in continuare cei bogati vor detine puterea si isi vor face jocurile. 😀


 209. 209
  Seva Tudose:

  Nora,

  Deci taman pe 11 septembrie 2012 când americanii comemorează 11 ani de la moartea a miilor de americani…

  11 Septembrie,Egiptul-Cairo atacă ambasada USA cu tot meniul…

  12 Septembrie, Lybia-Benghazi,atacă Consulatul American și omoară ambasadorul USA + 3 USA Embassy workers…

  13 Septembrie Yemen-Sanna,Ambasada Americană sub atac…

  13 Septembrie(spre seară) Tunisia se adună în„riots” la Ambasada Americană…acum la 19:16 !

  Mă întreb,cine urmează,Nora ? Că se adună cu mult mai mulți cu zecile miile de mii de …scelerați !

  „întreaga suflare musulmană ptr.gesturile a câtorva scelerați ” 🙄


 210. 210
  Seva Tudose:

  Și deja Navy și Marines se pregătesc(au tras la mal) la malul mării libiene cu Tomahak (just în case) 😉


 211. 211
  Morringain:

  Copii, problema nu sunt declaratiile, ci fondurile date extremistilor cu scopul de a-i impaca. Si din care extremistii cumpara arme 😀 Aveti idee cati bani au ajuns in ultimii ani la talibani? Daca in timpul razboiului rece ar fi dat americanii asa bani rusilor, cred ca toti i-ar fi facut pe americani tampiti. De fapt, le-au dat. Mancare, prin anii 20-30. Care oricum nu a ajuns la amaratii flamanzi.


 212. 212
  Seva Tudose:

  Costeluș#208

  hai măi costeluș….că prea te dai grande ,aici este vorba de „ what three apology experts say”că tot ești tu expert ori te crezi într-ale americanilor,here we go…nu speach-ul la care l-ai văzut tu ;(

  http://www.politifact.com/truth-o-meter/article/2012/sep/12/romney-says-us-embassy-statement-was-apology-was-i/


 213. 213
  Costelus:

  Seva, nu ma dau mare, doar mai stiu ceva engleza. Si Romney stie si a inteles perfect ce a zis Obama, dar are sustinatori care aleg sa creada ce le spune el si refuza sa asculte stirea reala. Si-i merge! Si la noi, e plina tara de fani ai Antenelor si ai lui Crin.


 214. 214
  Seva Tudose:

  Deci după 3 zile de atac în Egipt,apoi Libia cu crimele,Yemen apoi Tunisia… cine sunt următorii ?

  Irak…13 sept.2012 la orele 20:00 s-au adunat în jurul Ambasadei Americane…cu torțe…pietre…vom vedea

  Bangladesh…13 sept.2012 seara,au ieșit și ei în stradă,unde se duc la Ambasada Americană…ăștia cu dracului vor arunca,nu știu ! Cu „sariurile femeilor” ?

  AMBASADELE AMERICANE SUB ATAC ÎN ÎNTREAGA LUME ! US.LABOON AȘTEAPTĂ ÎN MEDITERANĂ…

  Și acum,Henry Kissinger, Nobel Price condamnă(care susține pe M.Romney la președenție)…actele de violență a țărilor în care USA le-a ajutat la „Arab Spring” să detroneze dictatorii de decenii,Mubarack,Gaddafi…

  și acum acele guverne sunt dictate de Muslim Brotherhood,organizație radical-fundamentalistă…
  la care în 2009 Obama spunea că Egipt-ul este un„ally” aliat…acum Obama își retrage cuvântul,Egiptul nemai fiind un aliat… 🙂

  și acum trebuie să plec la serviciu…voi asculta la radio în mașină ori la cell-phone…


 215. 215
  Seva Tudose:

  da,și Obama este la Las Vegas în campanie electorală ,să strângă bani ptr.realegerea lui… bye-bye


 216. 216
  Nora:

  Seva, ai amestecat rău de tot lucrurile. Scuzele erau de la ambasada americană din Cairo, nu de la Obama. Chiar şi în linkul lăsat de tine se specifică asta (Fox News host Sean Hannity said that President Obama’s response, predictably described as an „apology,” makes the commander-in-chief look like a „wimp”. He does not say, however, that the response he and Coulter are discussing in fact came from embassy officials in Cairo.). Doi la mână, nu ştiu dacă „scuze” e cuvântul potrivit. Cei de la ambasada au spus doar că nu sunt de acord cu abuzurile în numele libertăţii de exprimare, că SUA respectă toate credinţele religioase etc etc.

  Te mai întreb o dată: cam cum ar fi trebuit să sune declaraţia lui Obama ca să te mulţumească? „Vă vom face una cu pământul”? Vă radem pe toţi”?” Sau cum? A zis că „justice will be made” şi că vor coopera cu autorităţile libiene pentru prinderea celor vinovaţi de atacuri. Ce trebuia să spună mai mult?

  Eu înţeleg că stai acolo, că te simţi parte a poporului american, dar, crede-mă, am cunoscut americani mult mai detaşaţi decât tine.

  Credeam că populaţia s-a săturat de fronturile unde luptă americanii, credeam că s-a săturat şi de bugetele fabuloase pentru armată. Se pare că m-am înşelat altfel nu înţeleg de ce Romney tot insistă pe aspectele… belicoase. Pacea se pare că nu e temă bună de campanie.

  În rest, despre Fox News numai de bine.


 217. 217
  Nora:

  http://www.politifact.com/truth-o-meter/article/2012/sep/12/romney-says-us-embassy-statement-was-apology-was-i/

  Seva, acum am citit şi materialul de mai sus. 😆 Păi, tocmai aia zic şi cei 3 experţi, că nici pomeneală de scuze. Aşa că pe ce ne mai contrazicem? 😀
  Mai mult, îl condamnă pe Romney pentru ieşirea lui: „once again allowing his emotional allergy to apology to interfere with his judgment.”


 218. 218
  Nora:

  Zicea Amos Oz o chestie foarte tare. Că extremiştii n-ar mai fi aşa dacă ar avea două calităţi esenţiale: empatia şi simţul umorului. Cred că l-am mai citat o dată cu chestia asta. Mare dreptate are.


 219. 219
  Danny:

  Asa este, Nora, mare dreptate are. As dori sa zic ceva in plus, dar ma tem ca momentan nu pot. Sunt de acord cu el.


 220. 220
  Costelus:

  Dar ce, credeai ca la noi Crin, Ponta sau antenele sint cazuri originale? I-au copiat si ei pe altii. 😀


 221. 221
  Nora:

  Bineînţeles că nu-mi făceam astfel de iluzii, Costeluş. La urma urmei, Libertatea a cucerit piaţa devenind copia fidelă a lui The Sun, nu? Eu de ce zic că societatea americană mi se pare departe de a fi vreun model de maturitate şi educaţie?


 222. 222
  Nora:

  Ce e totuşi mai bine e că nu sunt forţaţi să aleagă între aceleaşi 3-4 posturi obosite şi 3-4 ziare sinistre. Există varietate şi încă mai există jurnalism.


 223. 223
  Costelus:

  Exista jurnalism, dar dupa cum vezi, tot degeaba! Doar i-am pus linkul cu ce a spus Obama, ea nu si nu, ca asta a spus Romney si deci asta e adevarul. Cam la fel cu discursurile pe care le vedem si in Romania.

  Si in Sua mi se pare a fi aceeasi problema ca la noi: alb sau negru. Daca nu-ti place Obama ca-i comunist (si asa este), trebuie sa-ti placa Romney (tot comunist, mai smecher). Daca nu-ti place nici de Romney … too bad for you 😀


 224. 224
  Nora:

  Costeluş, te rog şi eu ceva: defineşte-mi şi mie „comunist”. Nu ştiu de ce am impresia că tu ai o definiţie personalizată a cuvântului. La faza cu Obama comunist, cred că te-ar aproba şi Seva.


 225. 225
  Nora:

  Zice Marga că, sub conducerea lui, ICR „renunță la experimente și finanțează doar autori consacrați”. Tare mă tem că asta înseamnă că se încălzesc în culise Căluşarii, Carul cu boi, Pastelurile lui Alecsandri şi Benone Sinulescu.


 226. 226
  Costelus:

  Sigur ca da. Acum vreun an de zile mai multe banci americane de top au fost salvate de la faliment cu fonduri de la buget. Pai ti se pare ca mai poti lua o astfel de masura si sa spui ca esti capitalist? Cum naiba, daca eu am profit, il bag in buzunar, dar daca am pierderi, vine statul si mi le acopera? Haraso! Ca sa nu mai spun ca masura s-a aplicat discretionar, mii de alte companii mici americane au dat faliment si lor nimeni nu le-a dat un capat de ata.


 227. 227
  Nora:

  Cred că te referi la bail out-ul din 2008. Cu Goldman Sachs, Citigroup etc. Şi au mai fost şi cei din industria auto. Nu ştiu ce să mai cred, am tot citit şi materiale pro, şi contra. Unii spun că a fost un rău necesar, că dezastrul ar fi fost mai mare pentru toţi dacă nu se intervenea şi erau lăsate să falimenteze după regulile unei pieţe libere. Cum nu sunt economist, iar hăţişul domeniului financiar începe să semene din ce în ce mai mult a sf, a construcţie din ce în ce mai ruptă de realitate, până la urmă, nu pot să am o părere fermă, nici de o parte, nici de alta.

  TARP n-a fost însă creaţia lui Obama. Ideea a aparţinut administraţiei Bush. Dacă nu mă înşel, marile dealuri se făcuseră până ca el să câştige alegerile. E adevărat însă că el a continuat implementarea programului.


 228. 228
  Nora:

  Dar da, capitalismul de acum nu prea mai seamănă cu ăla de acum o sută de ani, nici cu ăla al lui Thatcher. Întrebarea e dacă putem face paşi înapoi. Cred că nu. Sunt foarte curioasă spre ce ne îndreptăm. Unii spun că spre „corporatocracy”. Aşa că ar fi cazul poate să spunem bye-bye mitului micului întreprinzător. Prin apele astea par să înoate numai rechini, nu şi peşti mai mici. 😀


 229. 229
  geluodagiu:

  Oameni buni, bucurati-va de viata, nu incercati sa deslusiti idioteniile unor imbecili, care cred ca lumea e a lor si chiar o conduc, ca au putere si hotarasc in numele tuturor. Nu va mai pirdeti timpul citind comentarii scrise de altii prin „marea presa” a lumii despre marii conducatori spre nimic, ai lumii. Doriti-va mai putin si veti obtine. Asta va aduce zambetul pe fata. Va umple ridurile de pe frunte. Faceti macar un pas inapoi si priviti vartejul din exterior!!!

  Nu vi se pare ca timpul trece prea repede? ca pluteste in aer o tristete, care foarte usor se transforma in ura? ca nimic nu ne multumeste? ca suntem singuri, suspiciosi cand cineva ne zambeste cu dragoste? ca suntem intr-o intrecere ciudata in care femeile se vor egale cu barbatii si barbatii se castreaza si isi cumpara cate un vagin de la tot felul de medici Frankenstein…?

  Lasati cateva secunde, minute, ore sau …ani laptopurile, si intalniti-va intr-o cafenea, sa va simtiti parfumul, privirea(nu cea din fata camerei de luat vederea), sa auziti voceile celorlalti, sa fiti oameni, sa radeti sa plangeti, sa pierdeti in micile confruntari de idei(si ce daca?)…somn usor, va doresc!


 230. 230
  Costelus:

  Au fost mai multe bailouturi.

  Industria auto s-a bucurat tare mult de bani si i-au folosit pentru a termina mutarea tuturor capacitatilor de productie in afara Sua. Nu stiu de ce trebuia americanul de rind sa plateasca taxe pentru ca fabrica auto de la Detroit sa se mute in Mexic, da-s sigur ca Obama are o explicatie pertinenta. :mgreen:

  Oricum, milioane de americani si-au pierdut joburile, alte zeci de mii si-au pierdut micile afaceri cind n-au mai putut concura cu corporatiile americane care produc in China si platesc impozit in Andorra. Iar guvernul american ce le-a zis: „sorry! Life is tough!”. Bun, life is tough, dar nu pentru bancheri? Ai pe de o parte niste bancheri prudenti care nu au dat imprumuturi in prostie; ca atare, bancile lor au avut profit mai mic, dar nu erau in situatie de faliment. Si vine desteptul de Obama (si inaintea lui alalalt bou) si le spune astora prudenti „ba, ma pis pe voi, sinteti niste idioti!”.

  Ce era daca dadea faliment Goldman si altele? Nici o problema, ar fi aparut alte banci in prim-plan!

  Iar daca tin bine minte, parerile economistilor americani au fost unanime. E si logic la urma urmei, nu poti sa te futi cu tot satu’ si sa spui ca esti virgina.

  Iar despre capitalism a la M. Thatcher, asta e, nu vom mai vedea pina cind nu va aparea vreun lider cu coaie. 😀


 231. 231
  Jaco Pastorul:

  Eh, tot e bine Costelus, cu criza asta ai aflat si tu cine conduce lumea.


 232. 232
  Nora:

  Nu ştiu, băieţi. Situaţiunea e complexă. :mrgreen: Eu cam sunt tentată să cred în conceptul de „too big to fail”. Nu cred că e aşa simplu cum zici tu, Costeluş, că ar fi apărut alt Goldman Sachs peste noapte. 😀 Şi să zicem că nu bail out-ul în sine a fost rău, ci faptul că le-au cam dat miliarde în alb. Fără garanţii, fără obligaţii.

  Aşa cum am zis, situaţiunea e complexă, cu multe meandre. :mrgreen:


 233. 233
  Costelus:

  Asa totul e complicat. Normal ca nu ar fi aparut alt Goldman Sachs din senin, dar sa nu uitam ca mai exista si alte banci in lume. Unele comparabile ca marime cu Goldman. Deci avea cine sa-i ia locul.

  Da, exact, miliarde in alb asa, de-a-n pulea (ia zi, am pus cratimele bine? :D). In SUA nici macar copiii nu au asigurari de sanatate gratuite, ca nu sint bani, in schimb pentru banci sint bani cu nemiluita.

  Jaco: Cine conduce lumea: tiparnita FED.


 234. 234
  Nora:

  Costeluş, da, e complicat. Adică nu ne pricepem noi. De-aia nu pot spune cum e mai bine. N-ar fi picat doar Goldman Sachs, nu fi copil, ar fi fost un efect domino. Ne găsirăm noi doi să vindecăm economia lumii. 😆


 235. 235
  Costelus:

  …totusi foarte multi economisti de prestigiu, inclusiv laureati ai premiului Nobel, au spus ca bailout-ul e o prostie. Reactia a fost aproape unanima. Cum am mai zis, nu te poti fute cu tot satul si dupa aia sa spui ca esti virgina.


 236. 236

 237. 237
  geluodagiu:

  De ce sa nu poti spune ca esti virgina? Poti spune.


 238. 238
  Costelus:

  Asa-i, mai bine vorbeam despre celulita.


 239. 239
  Seva Tudose:

  Nora #216

  la#207 am pus greșit link-ul,acolo într-adevăr sunt cei care de fapt combat că Obama s-ar fi scuzat și de fapt este declarăția dată de ambasadă(m-am contrazis singură)

  voi găsi link-urile unde Obama se scuză ptr.tot ce fac americanii. Acum încerc să fiu mai„detașată” ori cum spune geluodagiu„să simt parfumul,privirea” a semenilor mei din toată lumea,inclusiv cei din lumea arabă 😀

  acum sună mai bine,Nora 🙄

  http://news.yahoo.com/protests-against-film-spread-mideast-1-killed-135739393.html


 240. 240
  Nora:

  Seva, a negat cineva că reacţiile sunt disproporţionate? Da, în lumea noastră, probabil că nimeni n-ar mai sparge şi incendia. Na, filmul lui Gibson, ăla cu Patimile, sau „The Last Temptation of the Christ” n-au picat bine multora, dar nu s-a lăsat cu violenţe de stradă. Aia a altă lume şi legile sunt altele. Nu mi-ar plăcea să trăiesc acolo, nu m-aş adapta, dar trebuie să fim conştienţi că trăim în realităţi diferite şi să nu ne mai tot mirăm atât.

  Nu ştiu nimic despre filmul cu pricina, sigur că în sistemul meu, subliniez asta: în sistemul meu, în cărţi şi în filme poate să se vorbească de absolut orice şi se poate ironiza absolut totul. Numai că, vezi bine, nu e peste tot la fel. Nu e o justificare, e doar altă realitate. Empatia, Seva, empatia.


 241. 241
  Seva Tudose:

  Nora,

  hai puțintică glumă „rupublicănească” 😆

  Holines Obama !

  http://www.know7things.com/holiness.html


 242. 242
  Morringain:

  @Seva: mda, Seva, e funny 🙄 N-am sa inteleg niciodata de ce traditiile pe care unii le considera valoroase trebuie impuse de la cel mai inalt nivel tuturor, ca vor ca nu vor. Nu opinia lui Obama asupra religiei ma deranjeaza pe mine, ci ineficienta lui in cam toate ramurile (are exact aceleasi „realizari” ca Allende, minus nationalizarile). Din punctul meu de vedere, daca traditiile unora le sunt asa de dragi, sa si le tina, dar sa nu ceara ceva in plus statului pentru ele. Sa nu mai zic ca autorul a luat-o rau pe miriste cu vitelul ala de aur.


 243. 243
  Nora:

  Doamne, Seva! Chiar că funny. 😆 😆 😆 Efectul bu, hu, hu!


 244. 244
  Jaco Pastorul:

  Ia uite , ma Costelus ce zic astia aici. Ca cica bancile ar fi dat banii inapoi, ba chiar si dobanda:

  http://projects.propublica.org/bailout/list/category/Bank


 245. 245
  geluodagiu:

  Jaco,

  Ne-am tot contrat in legatura cu „munca”. Mai toti pe aici iti dadeau dreptate. Mi-am spus ca s-ar putea ca tu sa ai dreptate(cand mai multi spun ca esti beat, trebuie sa mergi la culcare).

  Am incercat sa dorm dar nu am reusit. Ma framanta incapatanarea mea idioata, in a ma pozitiona impotriva tuturor.

  Stand pe marginea patului in postura ganditorului, cu degeteul aratator tastand pe tampla dreapta, am gasit in memorie cateva cuvinte, intr-o limba necunoscuta mie:

  „Arbeit macht frei”

  Poate ma ajuti cu o traducere, sa scap odata de incapatanarea asta a mea, idioata.


 246. 246
  geluodagiu:

  Jaco,

  Ei, ce spui?

  Ar trebui sa scriu asta, pe usa de la camera copiilor?


 247. 247
  Jaco Pastorul:

  Gelu, e prea tarziu sa scrii asa ceva pe usa „copiilor”. Acum nu mai sunt copii, poate daca o faceai mai repede, fetele ar fi cantat cam asa, la Palatul Cotroceni, si nu in seriale de doi bani, la protv:
  http://www.youtube.com/watch?v=rFsVXdmwZoo

  Munca te elibereaza intr-adevar, dar nu-i musai ca toata lumea sa fie libera. In orice caz, incercarea ta de a ironiza munca e hilara!


 248. 248

 249. 249
  Nora:

  Gee, nici nu ştiam că duc o viaţă de Auschwitz. Bine că veni domnul Odagiu să mă lămurească. O să îi pun pe ăia la serviciu să pună plăcuţa asta la intrare. O pun şi acasă, că şi pe acolo sunt supusă la această cruntă oroare. Mai spăl vasele, mai şterg praful, bag aspiratorul. Mulţumim, domnule Odagiu, că ne-aţi deschis ochii.

  Zic să facă bine şi cei de la Conservator, universităţi etc să anunţe că munca e o chestie de sorginte nazistă. Studenţii să ardă cărţile şi partiturile, tratatele şi cursurile. Poate pentru ei n-o fi prea târziu, s-or mai salva.


 250. 250
  Nora:

  Între timp, copiii din clasa I să nu mai facă liniuţe şi bastonaşe. Să aştepte cu gura căscată şi ochii larg deschişi să-i pocnească revelaţia, educaţia şi bunăstarea. Că uite, pe domnul Odagiu l-a pocnit. Munca îi pute, că e un sensibil ş-un artist, dar uite ce bine o duce!


 251. 251

 252. 252
  Nora:

  Eu tot aştept să îl pocnească şi ortografia şi bunul-simţ (pfoa, altă oroare burghezo-nazisto-comunistă), dar na, ce să faci, nimic nu mai merge, domnule, cum mergea odată! Revelaţiile au întârzieri şi cu deceniile!


 253. 253
  geluodagiu:

  Jaco,

  Stii unde cred eu ca gresesti? Casa alba nu e acelas lucru cu palatul cotroceni. Si pe langa casa alba se mai promoveaza si muzica, pe cand aici nu prea e inghitita nici postarea unui link pe un mic blog, daca cel care canta este roman. Daca e romanca…Nu prea e „O.K”, cum se spune mai nou in limba romana.


 254. 254
  Nora:

  Da, Andreea, ştiam asta.

  Vedeţi, domnule Odagiu, munca te ajută uneori să nu te mai faci de râs. Nu v-a citit nimeni când eraţi mic fabula lui La Fontaine? Ce dracu’, eu am recitat-o la un concurs de recitări în limba franceză prin clasa a cincea. Vedeţi, eu, sclavă, spălată cerebral, dvs. om liber. Să gafeze.


 255. 255
  geluodagiu:

  Si inca ceva. Nu vad ce vina au fetele ca filmele alea sunt proaste. Artistii nu pot trai din rente sau mosteniri. Sau…”sponsorizari”. Nu toti


 256. 256
  Nora:

  Ha, ha, eram sigură că va fi atât de penibil să spună asta, faza cu Cotrocenii şi Casa Albă.

  Domnule Odagiu, nu aţi pus un mic link. Vă folosiţi de cel mai mic pretext pentru promovare. Vă mai zic ceva. Puteţi s-o luaţi ca din partea unui membru al potenţialului public. Din ce-am văzut eu, fetele dvs. cântă doar cover-uri ale unor piese celebre. Nu am văzut nimic propriu, original, nu ştiu, după atâtea clipuri, ce gen muzical abordează ele, până la urmă.

  Puteţi răspunde sincer la următoarea întrebare: de ce aş alege eu s-o ascult pe Monica Odagiu interpretând piesele lui Joplin şi nu pe Joplin însăşi? De ce? Ce în lumea asta m-ar face să cumpăr o geantă-făcătură de Hermes şi nu Hermes însăşi? Nici măcar nu se poate vorbi de o reinterpretare, adică de o adaptare a melodiei, de trecerea ei în alt stil, gen muzical. Cum face, de exemplu, Maria Răducanu cu manelele alea (ştiu, Jaco, ţie nu-ţi place). Nu. E doar Monica (sau Ana, scuze, le cam încurc) încercând să cânte ca Joplin. Şi eşuând. Sau ca Adele etc.


 257. 257
  Nora:

  Aham, deci şi artiştii trebuie să muncească, până la urmă. 😆 Bineînţeles că fetele trebuie să facă ceva ca să câştige nişte bani. Nu e nimic rău în asta. Spre deosebire de Jaco, eu nu cred în mitul romantic al artistului care mănâncă doar mămăligă şi trudeşte la lumina lămpii. Nu e nimic rău în a-ţi dori succes financiar.

  N-am nimic cu filmele. Nici măcar o secundă n-am văzut din producţiile respective. Tot ce am spus a fost luându-mă după clipurile pe care le-aţi tot postat pe aici.


 258. 258
  geluodagiu:

  jaco,

  Tot nu mi-ai tradus(parca am spus si „te rog!”) Ce naiba inseamna cuvintele alea de am declansat asa o furtuna? Parca am scormonit cu un betisor intr-un cuib de viespi. Bine ca am aflat si de ortografie(doamne ce de lipsuri!).M-a mai fac si de ras pe aici.

  Inseamna ca oamenii mai au inca umor?

  Sarut mana Andreea! Am vazut „hm”-ul tau.


 259. 259
  Nora:

  Mda, veninos, tendenţios, căutând scandal. Ca de obicei.

  Hai, marş, încă o dată, domnule Odagiu. Proşti noi că vă băgăm în seamă şi că încă avem naivitatea că vreţi să dialogaţi, nu doar să înţepaţi. Nu că aţi avea instrumentele necesare. Sunteţi prea prost.

  Vedeţi că v-a explicat, Andreea, cum e cu „arbeit macht frei”. Vă faceţi că nu vedeţi, căzând şi mai rău în ridicol.


 260. 260
  geluodagiu:

  Nora,

  Mai bine spuneam „mare blog”. Chiar si cu probleme de ortografie, cred ca eram mai bine inteles.


 261. 261

 262. 262
  Jaco Pastorul:

  Munca te face liber (te elibereaza), uita-te pe linkul Andreei, si nu, nu e o inventie nazista.

  Mai Nora, tu iti inchipui ca eu am vazut vreun film de ala? Am facut o deductie logica, ca daca ar fi bune, ar canta acolo Esperanza Spalding. 🙂

  De unde ai scos-o cu mitul artistului care mananca mamaliga??? Eu ma refer doar la cantitatea de munca necesara pentru a ajunge un mare artist.


 263. 263
  Nora:

  Credeţi că-mi pasă mie cum calificaţi dvs. acest blog? Nu vă faceţi iluzii. 😆 Sunteţi înţeles perfect. Transparent ca celofanul, v-am mai zis eu. Şi foşniţi la fel.


 264. 264
  Nora:

  Ştiu, Jaco, la ce fel de muncă te refereai tu. La studiu, la practică, la exersare etc.

  La altceva mă refeream eu acum cu mămăliga. Voiam doar să spun că eu nu le blamez pe fetele Odagiu că joacă în producţii tv de doi bani. Accept şi înţeleg mai bine compromisul ca tine. Na, sunt mai flexibilă, tu eşti cel intransigent. Ce nu accept sunt aberaţiile lui cum că munca nu are ce căuta în artă. Când i-am şi dat ţşpe exemple de creatori de geniu care munceau ca nişte salahori. Cu normă zilnică, cu disciplină (la scriitori, i-am spus faza cu numărul de cuvinte minim pe care şi-l impuneau zilnic) etc. El o crede că romanele lui Hemingway au ieşit din spuma mării. Eventual că i le-a dictat îngeraşul de pe umărul drept.


 265. 265
  geluodagiu:

  Am vazut eu ceva(multumesc frumos Andreea!) dar nu prea am cred in „Wikipedia”. Stiu pe unii care isi completeaza bagajul de acolo si nu prea m-au convins(poate ca sunt eu capos)

  Nora,

  Sper sa nu fiu iar luat ca dezbinator, pentru ca multumesc frumos


 266. 266
  Jaco Pastorul:

  Gelu B. Good!


 267. 267
  Nora:

  De fapt, el n-are contraargumente la nimic. Nu spune nimic niciodată. Se poartă doar ca o cucoană ţâfnoasă, care se răsteşte la toţi doar pentru că soţul o ignoră de mult şi nu are altfel cum să-şi satisfacă nevoia de ceartă. Când nu e ţâfnos, e alunecos ca un melc. Bleah! Astea îi sunt cele două stări de agregare.


 268. 268
  Nora:

  Domnule Odagiu, dvs. chiar sunteţi un dezbinator. Dar unul catastrofal. Ştiţi de ce? Pentru că n-aţi priceput un lucru esenţial până acum şi evident până la cer: noi, deşi ne contrăm pe aici şi sunt foarte puţine lucrurile unde avem unanimitate de idei, suntem conştienţi unii de valoarea celorlalţi. Ne respectăm chiar dacă ne mai şi păruim.

  Deci, data trecută, când aţi încercat să mă înţepaţi, ca o ţaţă de ultima speţă, spunând că sunt aici persoane din liga dvs., aia superioară, iar că în cea inferioară nu mă plasez decât eu, n-aţi făcut altceva decât să stârniţi râsete. Fireşte că sunt, altfel nu ar fi rezistat „asocierea” noastră. Sunt prima care recunoaşte calităţile colegilor de blog. Dvs. aţi crezut că această insultă, împachetată în ambalajul unui compliment (cu o gură îi lăudaţi pe ei, cu alta mă scuipaţi pe mine), va arunca aici nişte seminţe. Ghinion, aţi eşuat. Dar nu vă lăsaţi, văd. Greu, greu.


 269. 269
  Morringain:

  Modesta mea parere e ca talentul trebuie insotit de munca. De multa munca. Talentul singur nu ajunge.

  In alta ordine de idei, ca sa mai destindem atmosfera 😀


 270. 270
  Nora:

  Domnule Odagiu, să reveniţi când terminaţi asta de citit: http://www.scribd.com/doc/94356356/HEGEL-PHENEMONELOGY

  http://www.arturoreyes.com/writings/Nietzsche%20and%20%20%20Hegel.htm

  Ce dracu, că până şi Marx s-a luptat niţel cu treaba asta. Nu prea a fost de acord cu Hegel. Vedeţi dacă vă uitaţi prea mult pe bloguri mici. Şi până şi un copil de clasa a opta ştie că nazismul a preluat, denaturat etc ceva filosofie germană. Că aşa erau ei, educaţi şi iubitori de Wagner.

  Aştept cu maxim interes comentariile dvs.

  Nasoală ignoranţa, dar şi mai nasoală când se combină cu aroganţa.


 271. 271
  Nora:

  Hai că am glumit, ce dracu’. Nu trebuie să citiţi nimic, doar să admiteţi că, de data asta, wiki fu mai deşteaptă. 😉


 272. 272
  Nora:

  Morringain, bonjour. În modesta mea opinie, sunt două soiuri de creatori. Mă refer acum la scriitori căci mi-e mai familiar terenul. Unii din care frazele şi cărţile tâşnesc. Foarte, foarte puţini. Şi alţii care muncesc de-i ia dracu’. Nu înseamnă deloc că ăia care muncesc ar fi mai netalentaţi decât ceilalţi. Ci doar că se mişcă în alt ritm. Şi au alt fel de exigenţe de la ei şi creaţia lor. Coincidenţă sau nu, preferaţii mei sunt, în majoritate, sclavi. Din ăia care scriu şi rescriu o frază de zeci de ori. Aşa cum eu n-am putut în viaţa vieţişoarelor mele. Nici dacă era vorba de o scrisoare de amor. 😀


 273. 273
  Jaco Pastorul:

  Uite, daca ai rabdare, cel putin 7 min sa vezi filozofia unui om care a facut cele mai mari tampenii in viata sociala, droguri, bautura, inclusiv moartea i-a fost de-a dreptul stupida (a fost omorat de un bodyguard de-a lui carlos Santana, pe cand incerca sa patrunda pe scena unde concerta prietenul lui, Carlos). Binenteles, era drogat.
  Un singur lucru n-a facut, in plan muzical n-a facut niciun compromis si a muncit enorm. Si a ramas un punct de referinta in muzica.

  Bodyguardul era al unui club privat, unde Jaco a incercat sa intre, plin de naduf, dupa ce fusese dat afara de pe scena unde concerta Santana.


 274. 274

  Morringain,

  aia e o maimuţă!
  😆


 275. 275
  Morringain:

  @Nora: bonjour. Mie imi spui de munci imposibile, ca sunt la 15-a varianta a unui capitol si tot nu sunt multumita destul sa il dau la citit indrumatorului meu? Si la mine vorba aia, e vorbarie seaca, cercetare, nicidecum literatura 😀

  Cred totusi ca scriitorii din prima categorie sunt foarte putini. Si ii invidiez pentru talentul asta.


 276. 276
  Morringain:

  @Andreea: as vrea sa fiu eu o maimuta asa flexibila 🙂


 277. 277

  dacă mai insistăm cu munca, iar n-o să poată dormi Gelu la noapte, întrebîndu-se de ce om zice cu toţii invers… 🙄


 278. 278
  Morringain:

  @Andreea: de rai. Si of course, de netalentati.


 279. 279
  Nora:

  Jaco, ştiu că nu e imposibil. Dar ştiu că e şi al dracu’ de greu, iar eu asta sunt, nu am pretenţia să fie toată lumea un soi de semi-zeu. Îi admir pe cei care pot şi nu-i judec pe cei care nu. 😀

  Morringain: aia am zis şi eu, că sunt foarte puţini. Contează însă produsul final, cred eu. Cărţile muncite ajung să fie la fel de valoroase ca alea „ţâşnite”. Iar stilul unora pare aşa de spontan că ai jura că aşa au curs de prima oară. 😀 Când colo, pentru o pagină de roman, mai sunt vreo 30 de ciorne.


 280. 280
  Morringain:

  @Nora: scuze, am citit pe repezeala 😀 Mai lenesa ca mine cred ca e doar fi-miu 🙂


 281. 281
  Nora:

  Are dreptate Andreea. Chiar în aceste momente, as we speak, am două recipiente pe aragaz. Muncă dublă, tiranie, nu glumă. Într-unul am aruncat nişte fructe de mare, în altul cafea. Până fac şi sosul, cine ştie ce de traume mai am de îndurat. Să-mi plătească şi mie careva nişte ore de terapie.


 282. 282
  Morringain:

  @Nora: eroino! 😀


 283. 283
  Joiana:

  Domnu’ Gelu, aşa e? N-ai somn? Bea ceva înainte de culcare. Ceai de tei, ţuică, palincă, beuturi naturale, biologice sau cum să zâce. Dacă are cine, pune să-ţi facă şi-o frecţie.

  Acuma lumea să duce la saloane de frecţie. Iete, fâs! Matale n-ai fi aşa fiţos, ai?


 284. 284
  Nora:

  Dacă-s netalentată, vezi? Stau cu spumiera lângă laptop. 😆 Oamenii talentaţi nici nevoie de mâncare n-au.


 285. 285

  hai să vă povestesc.
  am cîntat şi eu la ceva, de pe la 10 pînă la 18 ani. unii zic că bine. n-am continuat în direcţia asta pentru că eram mult prea emotivă. publicul nu era de mine. era un chin să mă manifest, să se uite fix la mine şi să mă asculte mai mult de 5 oameni. cred că şi 3 erau cam mult. dar ştiu cum e să-ţi rupi degetele ore în şir, zi de zi. şi noaptea să visezi tot note şi să auzi numai sunete. să repeţi cîte 3 măsuri de 50 de ori. de 100 de ori.

  profesorul meu avea o vorbă şi eu am înţeles-o perfect. „acum sapi tunele”, zicea, şi rîdea. adică, repatam ca proasta, de 50 de ori, cum spun, dar fără ca mintea mea să fie acolo. făceam ca să fie. cooperativa munca în zadar. şi rezultatul era un rahat.

  dar cînd eram 100% prezenta, dintr-o dată nu mai săpam tunele. şi lucrurile se legau minunat. dar repetarea aia obsedantă, de zeci, de sute de ori, TREBUIA făcută!

  am observat, mai apoi, cum se întîmpla… ştiam piesa la perfecţie, o cîntam fără probleme, în public. o dată, de două ori, de 10 ori. ei bine, după un timp, piesa se… dezintegra. aşa o simţeam. în lipsa studierii şi a bibilelii ăleia permanente a părţilor cu probleme sau în lipsa căutării nuanţelor noi, parcă se aplatiza. rămînea un soi de manierism gol. parcă treceam peste ea, în loc să fiu în ea. devenea un automatism. şi eu cred că asta se simţea şi în exterior.

  aşa că fără munca aia, chinuitoare uneori, nu se poate. nu poţi obţine decît o perfectă platitudine goală. se pierde şi din interpretare, şi din tehnică, pe drum.


 286. 286
  Morringain:

  @Nora: si eu tot netalentata pe langa mancarica de pere 😀


 287. 287
  Morringain:

  @Andreea: poate vrea dl. Odagiu sa le explice balerinelor care se chinuie sa exerseze multe ore pe zi ca sunt de fapt netalentate, ca daca ar fi nu ar mai avea nevoie de munca 🙂


 288. 288
  Costelus:

  Andreea, da’ maimutoii iti plac?


 289. 289
  geluodagiu:

  Nora,

  Eu sunt un om limitat si imi cunosc limitele. Am inercat sa scriu un scenariu pentru un spectacol(teatru, film, muzica, dans. Toate la un loc). Am scris deja o parte din muzica. Am conceput partea de film si lucrez acum cu un cameraman si un priceput in montaj. Nu reusesc sa-mi pun indeea in cuvinte, asa cum doresc si de aceea am intrat pe bloguri in tot felul de discutii. Pentru a vedea reactii, si pentru a invata de la altii cum se nasc tensiuni, destinderi, ritmuri, etc. cu ajutorul cuvintelor(toate astea pentru partea de teatru).

  Nu stiu ce va iesii dar ceva imi spune sa incerc.

  Cam asa vad eu „munca”. Ceva placut, chiar daca nu e usor. Nu agreez sa numesc asta munca, pentru ca asociez acest cuvant,in mintea mea, cu ceva neplacut(cand spun copiilor, pe care ii ajut sa inteleaga tainele chitarei, acest cuvant, efectul supra lor este negativ. Asa ca il evit).

  Sper ca intrarea mea pe aici nu a fost ceva total neplacut. Pentru partea de 90 si…% care a suparat, te rog sa ma ierti si va rog pe toti sa ma iertati!

  Am sperat chiar la o colaborare cu cineva care se pricepe la cuvinte, insa cred ca s-au dus vremurile boemiei.

  Sunt un om limitat dar poate intre limitele mele exista ceva ce ar putea interesa si pe altii.


 290. 290
  geluodagiu:

  Jaco,

  Cred ca o sa schimb numele monicai cu unul american sau macar englez, poate nu va mai falsa la fiecare cuvant.

  Cu riscul de a primii o avalanse de marsuri mai fac putina reclama: http://www.youtube.com/watch?v=eOzHdxHANzw


 291. 291
  Costelus:

  Pina la urma cum sa „embed” clipurile de pe youtube?

  @Gelu: hai sa nu fiu rau si sa spun ca fiica-ta pare ca falseaza 😀 Oricum, daca e talentata, cu siguranta se va remarca. Si chiar daca falseaza, cu o fusta scurta poate compensa.


 292. 292
  geluodagiu:

  Costelus,

  Vezi sa nu fii banuit de pedofilie 🙂 (Monica are 16 ani).


 293. 293
  Nora:

  Costeluş, nu fi misogin. Conflictul cu Gelu Odagiu e una, copiii lui sunt alta şi n-au nicio vină şi nicio treabă cu ce se întâmplă aici. Nu fi grosolan.

  Domnule Odagiu, vă amintesc faptul că am lansat ideea asta mai demult, că s-ar putea să vă deranjeze cuvântul, nu actul în sine. Nu aţi confirmat pe parcursul discuţiei ulterioare că aşa ar sta lucrurile. Din contră, aţi tot insistat să denigraţi ideea, nu cuvântul în sine. Sigur că atunci când predai, mai ales copiilor, e mai eficient să prezinţi ca joc, să pui accentul pe latura plăcută.

  Acum, cu scenariul ăla, ce vreţi să spuneţi? Că am fost cobaii unui experiment? Nu că m-ar deranja prea tare asta.


 294. 294
  Nora:

  Ah, şi renunţaţi şi la paranoia asta, cum că nu leşinăm de extaz din cauză că sunt fetele românce. Nu ştiu de unde vi s-o fi năzărit şi tâmpenia asta. Trebuie să trăiţi tare chinuit, cu atâţia duşmani imaginari.


 295. 295
  Nora:

  Costeluş, pui „v” după http în link.


 296. 296
  geluodagiu:

  Costelus,

  Daca intrebi cum poti aduce un clip aici: Clic dreapta pe el. apoi copy. Vii aici. Clic dreapta. apoi paste.


 297. 297
  geluodagiu:

  Nora,

  Cred ca neintelegerea in privinta idei si cuvantului respetiv, vine de la nepriceperea mea la exprimarea in scris. Am spus eu pe undeva ca denumirea nu-mi place si ca prefer exercitiu, repetitie, studiu dar cred ca nu m-am exprimat destul de clar(sau cine stie, se crease o tensiune intre noi si nu mai eram atenti la anumite sensuri).

  Nu era vorba de experiment. Incercam si eu sa invat, de la liga superioara, cate ceva despre scris.


 298. 298
  Nora:

  http://www.realitatea.net/patriarhul-daniel-ataca-dur-degradarea-invatamantului-romanesc_1009102.html

  Cât tupeu să ai să te plângi de secularizare într-un stat ca România?

  Patriarhul însuşi pare să nu prea aibă carte din moment ce nu ştie că expresia „ai carte, ai parte” n-are nicio legătură cu cartea aia de citit, nici cu diplomele, ci cu actele pe o proprietate.


 299. 299
  Nora:

  Vedeţi că pentru aşa ceva există cursuri de creative writing. Într-o vreme, se ţineau chiar la Fundaţia Calea Victoriei. Inclusiv aplicate pe scenariu. Vorbesc serios, nu fac mişto.


 300. 300
  Nora:

  Andreea, dacă te-a ţinut 8 ani faza cu cântatul, cred că era o scânteie acolo. La mine, a fost clar că nu era, m-am lăsat foarte repede. Ce cântai? Sau la ce?


 301. 301
  Virginia Falusian:

  Gelu, te rog sa ma ai in vedere si pe mine la musichall-ul tau, te rog din suflet. Stiu sa cant la oboi si la trianglu, stiu sa dansez, am luat mentiune la festivalul „Blacheuri in flacari” la sectiunea Quic Step, Lindy Hop si Tarantulla, in plus arat bine, par blond si ochi negri. A, si-s nemaritata, deci dispusa la deplasari. Te rog, te rog…


 302. 302
  geluodagiu:

  Virginia Falusian,

  Imi pare rau dar chestia cu scenariul a fost o poveste pentru a mai detensiona atmosfera aici pe blog. Un fel de a-mi cere scuze si un pretext sa mai fac putina publicitate. Sunt sigur ca ai citit ce aberez eu pe aici. Doar nu crezi ca as putea monta un spectacol.

  Crezi tu ca m-as duce eu la vreun curs sa invat niste reguli stupide, despre cum se scrie un scenariu, de la niste nepasionati? Nu ai vazut ca nu-mi place munca?

  Cred ca te-ai prins, altfel nu incercai sa faci misto.

  Sa canti la oboi, stiu ce inseamna. Trianglu? Nu am practicat(probabil ca asta inseamna, in trei). Eu sunt de moda veche si…


 303. 303
  Nora:

  Constat că avem un cititor de-a dreptul dependent de acest blog. Se chinuie prea rău, sărăcuţul. Plânge pe la uşi, şterpeleşte comentarii, idei de articole, se târăşte. Linge orice firimitură care cade de la masă. Caut o cale să-i curm suferinţa. Pentru totdeauna şi de tot. E chiar dizgraţios, dincolo de mila pe care o stârneşte.

  Nu, domnule Odagiu, nu e vorba de dvs.


 304. 304
  geluodagiu:

  Virginia Falusian,

  Era mai romaneste sa alegi in loc de „Falus..ian”, Penis..oara. Sau era prea de muzeul satului sau de cenaclu’ flacara?

  Asa suna a zona centrala in Bucuresti(armeneasca).


 305. 305
  geluodagiu:

  Nora,

  Constat ca avem si un cititor dependent de Gelu. Nu stiu daca se chinuie.

  Da, Nora, da e vorba de…


 306. 306
  Nora:

  Domnule Odagiu, vedeţi-vă de ale dvs. Ziceţi acolo cu munca, cu românii, cu boema în comunism, cu de-astea. Lăsaţi altele.


 307. 307
  Joiana:

  Şi io ştiu să cânt. La talangă. Cu dansu’ nu stau aşa bine că picioarele din spate sunt mai leneşe ca ăle din faţă şi mereu rămân în urmă. Partea bună e că nu-mi trebuie partener că pot io să fac sângură totu’.

  Ce ziceţi, domnu’ Gelu? Pe mine mă luaţi? Io am şi nume românesc, nu ca fandosita asta blonzie.


 308. 308
  geluodagiu:

  Nora,

  Uite asta voiam eu sa invat. Asa, dintr-o privire sa-mi dau seama de un om si mai ales sa-l pot caracteriza intr-o fraza sau doua.

  Si inca ceva ar mai fi de invatat. Sa pot fi doua sau mai multe personaje deodata, schimband-mi doar numele.


 309. 309
  geluodagiu:

  Joiana,

  Imi pare sincer rau. Ce spuneam Norei, pardon! Virginiei este adevarat. Adica, e o poveste inventata, chestia cu scenariul. Pe tine te accetam ca lumea se uita la uger si la picioare(tu ai 4). Cred ca stai bine cu ugerul chiar daca nu apare in poza.

  Poate, de dragul tau chiar ma apuc sa fac un spectacol.


 310. 310
  Nora:

  Hai, lăsaţi fasoanele.


 311. 311

 312. 312
  Joiana:

  Domnu’ Gelu, eşti cam nu ştiu cum! N-oi fi eu măritată, da’ e ca şi cân’ aş fi fată mare că de când hăhăhă, vorba aia! Ia, dă-te mai încolo, nu te mai frichini şi nu te mai uita-n ţâţele mele. Că io veneam la muncă cinstită, nu la halte halea!

  Te credeam om de la oraş, fin şi ieducat, nu pălmaş opsedat!


 313. 313
  geluodagiu:

  Andreea,

  Ma pregateam sa raspund la salut. Nu stiu ce sa fac ca vad in loc de „h” un 🙂 si in loc de „m” un alt 🙂


 314. 314
  Nora:

  Domnule Odagiu, până una-alta, vă invit călduros să nu mai mâncaţi rahat pe Pandora’s în ceea ce mă priveşte. Nu conversez în privat nici cu Dora, nici cu inepta de Mihăilă. Cu inepta, nu conversez deloc.

  Frumos vă stă să mă bârfiţi, apoi să faceţi pe nevinovatul pe aici. Vedeţi că vă meritaţi „hai, marş!”-ul de rigoare?


 315. 315
  geluodagiu:

  Joiana,

  Credeam ca nu esti numai vaca. Banuiam ca si gasculita(ca am vazut pe bloguri, ca poti fi mai multe in acelas timp) Ma saturasem si de palmasie si ma gandeam ca daca si tu nu prea vorba aia de hahaha, cine stie, poate…


 316. 316
  Joiana:

  Da’ ce crezi matale? Că io cu fitecine? Păi, ţi să pare că ai călca pe urmele lu’ Jianu şi Mauru? Ai? Aşa ţi s-arată? Beuşi gaz? Nu prea crez! Rămâi la palma matale că cum ai dus-o până acu’, ai mai trece şi de iarna asta. Grijeşte-te de ea că când te-o apuca reomatismu’ nu ştiu cin’ te-a mai servi, vorba aia!


 317. 317
  Messalina:

  Iuhuuuu! Iuhuhuuu! Geluuu! Gelule, dragă, e nevoie de serviciile mele?

  Joiana, darling, fă loc. Aici e treabă de profesioniste.


 318. 318
  geluodagiu:

  Nora,

  Am scris pe acolo o tampenie de-a mea(sigur ai citit-o), care in momentul cand noi ne injuram pe aici(mai mult tu pe mine sau numai tu pe mine), a disparut de pe blog. Suspicios si paranoic cum ma stii, am incercat sa aflu ce sa intamplat, nu ca m-ar fi deranjat.

  Daca asta e barfa, recunosc cinstit ca am barfit. Nu insa cu „inepta”. Cu Dora.


 319. 319

  ce puteri incredibile cred unii că ai tu, Nora. sînt invidioasă…


 320. 320
  geluodagiu:

  Dracu m-a pus sa ma dau facator de spectacole. Sa te vad Gelule ce faci cu atatea posibilitati.

  Acum imteleg vorba: vezi ce-ti doresti ca s-ar putea sa primesti.

  Messalina tu al cui al doilea sau al treilea nume esti? sa te trec in aceiasi casuta, pe lista pentru casting


 321. 321
  Messalina:

  Gelu… Gelu… Aaaah, rrrrrr…


 322. 322
  Messalina:

  Gelu… Ce fetiş ai? Poţi să-mi spui orice… Sunt fină şi n-am limite, sunt deschisă tuturor posibilităţilor, fanteziilor fără hotare, frontiere şi tabuuri. Zdrang cu ele! Jos! Ai tu toate posibilităţile la tine, Gelu? Arrrrr….

  Scuză-mă puţin, sună telefonul.

  Te ascult, Gelu, te ascult…


 323. 323
  geluodagiu:

  Andreea,

  nu credeam ca Nora a facut ceva legat de tampenia mea de articolas. Ea e, dupa parerea mea, destul de origolioasa, ca sa apeleze la cineva pentru un asazis dusman ce trebuie nimicit. Daca doresti te banuiesc pe tine, sa nu te mai chinuie invidia. Daca ma gandesc mai bine, e posibil. Tu taci si faci 🙂

  Si asa aveam o groaza de probleme pe cap cu blogariada asta, acum mai trebuie sa fac si pe detectivul. uuuuff!


 324. 324
  Nora:

  Aham, Andreea. 😆 Mai ştii când ţipa Danny că a dispărut Ana de pe pagina lui de FB? 😆 Tot mâna mea a fost şi acolo, dar să nu mai spui. 😉

  Domnule Odagiu, aţi insinuat cum că aş face schimb de mailuri cu inepta. Aşa ceva e impardonabil. Partenerele mele de corespondenţă sunt din altă ligă, cum vă place dvs. să spuneţi, fără excepţie.


 325. 325
  Nora:

  Şi terminaţi cu tâmpenia asta cu duşmanul. Dacă v-aş vrea nimicit, dacă aşa s-ar pune problema, e suficient să apăs un buton.


 326. 326

  noooo, e mult mai simplu. există un zeu al Internetului. să-i spunem Internetos. sau o zeiţă -- Interneida. stă acolo sus, în Olimp, îşi bălăngăne picioruşele, ronţăie curmale şi încurcă iţele. şterge mailuri, încurcă avataruri. asta e tot.


 327. 327
  Messalina:

  Gelu, Gelu, am revenit. Eşti timid? Nu trebuie.

  Ce să fie?

  Foot-fetish? Feathers? Anal fisting? Squirting (you have to work harder for that one)? You name it, babe. Or you like to keep it simple and rough?

  Would you like me to use a nice strap-on?

  rrrr….


 328. 328
  geluodagiu:

  Virginia, Messalina, Joiana,

  Voi ati inceput deja spectacolul fara scenariu. Pai nu eu, Jaco iubeste improvizatia. Cred insa ca nici cu el nu aveti noroc. Faceti un fel de stand up comedy. Nici nu stiu cui sa va recomand. Lasati un numar, si va caut eu.

  Masse, nu ai inteles bine eu nu am fetis, am 2 fiice(nu, Nora, nu mai fac publicitate)


 329. 329

  😆
  nu mai bine încercaţi un misionar neaoş?


 330. 330
  Nora:

  Andreea, tu! Lasă oamenii să fie creativi. 😀 Deşi tare mi-e că se pleoşteşte de tot domnul Odagiu când vede infamul cuvânt „work”. Chit că e într-o companie cel puţin şarmantă. 😆


 331. 331
  Messalina:

  Gelu, te simt tensionat. Eşti tot stresat. Dragul meu, am venit aici să ne relaxăm, să ne simţim bine. Lasă prejudecăţile, eliberează-te din cuşcă, leule! Şşşşttttt. Vezi, am sânii ca două rodii. Wanna bite? Iam, iam…


 332. 332
  geluodagiu:

  Imi place la nebunie spectacolul.

  E stintifico-fantastic, cu butoane, cu distrugeri, zei din Olimp, femei periculoase(profesioniste), animale cu mai mult de 2 picioare, intrigi, detectivi, pornoscriere, barfe…


 333. 333

 334. 334
  Morringain:

  😀


 335. 335

 336. 336
  Joiana:

  Lumea moare de foame, iar lor le arde de rodii!

  Domnu’ Gelu, te văzusem om serios, în etate. Acuma mi-am schimbat părerea. Te uiţi la paraşuta asta (că nicio femeie cumsăcade nu poartă pantofi roşii, să ştie) ca gingia la halviţă.


 337. 337
  geluodagiu:

  Mess,

  Tu chiar esti profesinista. Stau cu dexul in fata si tot nu inteleg ce spui. La ce teatru ai mai jucat?

  Ce spui? sa dau cartea asta la o parte ca te lovesti cu fruntea de ea si e prea mare… normal, cartea e mare.


 338. 338
  Morringain:

  Dle Odagiu, explicati-mi va rog ce cautati d-voastra pe aici? Ca de afinitati, nu prea vad sa fie cazul. Nu incerc sa va alung (imi sunteti total indiferent), doar ca discutia devine nu stiu cum ciudata, din cauza insistentelor d-voastra si nu inteleg de ce va chinuiti atata. Ma rog, e si amuzanta pe de o parte, dar asta nu mai e meritul d-voastra.


 339. 339

  ăăăă, copiii să meargă la culcare, vă rog!


 340. 340
  Messalina:

  Rodii, Andreea. Mere şi pere sunt pe toate drumurile. Eu sunt alt soi.

  Gelu, darling, nu mai zici nimic? My panties are getting weeetttttt….


 341. 341

  Messalina, eşti zuză?!
  păi, pînă se uită Gelu în dicţionar la „panties”, „getting”, „wet”… o să te usuci de dor!!


 342. 342
  Messalina:

  Andreea, te rog frumos: nu fut decât poligloţi. :oops:_

  Gelu, darling, your dictionary won’t be of any help where we are going. Don’t worry, I have a rabbit in my closet, so that will keep the things rollin’ if you have a break-down.


 343. 343
  geluodagiu:

  Joi,

  nu te supara! Nu tu te-ai dat la o patre si ai lasat parasutismul sa se dezvolte?

  Asta mai lipsea. Un cantec despre „munca” si eroi, cantat de scarabeul asta, cu nume de sluga(John)


 344. 344
  Nora:

  Morringain, a răspuns la asta. A zis că vine pentru voi, cei din liga superioară. Eu aş fi în aia inferioară şi tot încerc să vă fur vouă gloria şi strălucirea. 😀


 345. 345
  Joiana:

  Eşti un deşănţat, domnu’ Gelu! Stai acia cu dicţionaru’ ediţie de buzunar în poală, format 10 pă 10, şi beleşti ochii la rodii şi cireşe. Perversiuni cu cuvinte!

  Ce parascovenii! Că nu vă mai satură Dumnezău!


 346. 346

  Messalina, îmi pare rău, dar momentele acestea de foială neproductivă, cu Gelu, mi-au amintit de ce ghevărul nostru.
  imediat te-a făcut şah mat! oooof, alte vremuri…


 347. 347
  geluodagiu:

  Andreea,

  glumesc. Beatles imi place mult si aproape tot.


 348. 348
  Messalina:

  Andreea, lucrez şi eu cu materialul clientului… Alte vremuri, alte învârtoşări, acum suflă vântul prin desuuri.

  Da’ taci acum, ştii că nu-i frumos să compari…


 349. 349
  geluodagiu:

  Imi pare rau Andreea ca nu sunt altcineva care juca bine sah. Eu sunt eu. Ma bucur insa ca fetele adunate la preselectie, ti-au trezit amintiri placute.


 350. 350
  Morringain:

  @Nora: eu nu mi-s deloc superioara, asa ca sa nu se bazeze pe mine.

  @Andreea: 🙁


 351. 351
  Morringain:

  Uff, m-am enervat. Cum dracu pot unele persoane sa fie asa de tampite? si fac si eu ca in poza de pe facebook, sunt peste tot 🙄


 352. 352
  Morringain:

  Na, sa nu ziceti ca m-am tampit si eu 😀


 353. 353
  Nora:

  Nu merită, Morringain, chiar nu. 😀


 354. 354
  Morringain:

  Pai stiu ca nu merita, dar ma mai enervez si eu cateodata de cata prostie pe cm2 poate sa existe 😀 Stiu, ar trebui sa nu ii mai dau atentie, e un troll-autor, nimic mai mult.


 355. 355
  Nora:

  Nici măcar, Morringain, nici măcar. 😉


 356. 356
  Morringain:

  @Nora: norocul ei stii care e? ca e frumusica. Asta e genul de blonda careia proful meu de romana i-ar fi spus: „Taci din gura, ca faci curent. Daca vrei sa faci ceva in viata, cartea nu-i de tine, du-te in gara si asteapta personalul de la Bobocu, arunca-te si tu in bratele primului tanar in uniforma si spune-i Armata e cu noi!”


 357. 357
  Nora:

  Hai să nu mai vorbim de ea. Nu de alta, dar e foarte „attention-whore”. Oricum, i-a propus şi Greenfcknbin o muncă cinstită şi foarte distractivă. I se potriveşte mănuşă mai ales că declară totală incompatibilitate cu cartea. Sex, religion and whipped-cream! 😆


 358. 358
  Joiana:

  Deci, să vă spui. Cum vă zâceam ieri, am primit io o carte, apărută undeva de se numea „Fapta zilei” sau „Făcătura” sau aşa ceva că nu mai ţâu minte, a fost acu’ vreo săptămână şi mai bine, despre nişte femei vândute şi puse să aia-aia, pe bani prin ţări străine, scrisă de o tânără creştină, foooarte credincioasă, pupătoare de toate icoanele şi care nu chiulise de la nici măcar o oră de religie în vieţişoara ei şi care voia ca noi toţi să facem aşijderea. Ce să mai, numa’ bună să fie dată de nevastă la vreun popă. Numa’ că-n scrisoare numa’ grozăvii erau, că tare tristă soartă avuseseră femeile celea de la sud de Dunăre. Ştiţi că io-s nevricoasă. Şi m-am perpelit, şi mi-am făcut griji, şi-am dat şi acatiste tot gândindu-mă ce s-o fi ales cu femeile celea.

  Şi ce să vezi? Când mă duc la bancă, că ştiţi că am io pe unu’ acolo, dau peste o doamnă da’ nu blondă, cum credeam, ci brunetă, cu păru’ numa’ loacăne, frumoasă, cu taior, nu orişicum, de avea taman numele ăleia de scrisăsă cartea. Mă duc, o apuc de-o mână, o ridic din faţa computadorului şi-i zâc „Tu eşti?! Tu eşti?! Eşti bine?”. Mare e Dumnezău şi încurcate-i sunt căile! Că cât m-am rugat la Sfânta Parescheva ca să fie doamna bine. Şi era că acuma mi-a zâs că ea scrie toate scrisorile băncii pentru ziară, reviste de integrame, radiouri şi altele. Nu să mai ocupa de fetele trimise pe te miri unde.

  Da’ totuşi tot mă perpelesc şi mă tot întreb, tânăra creştină a cui o fi? Ha?


 359. 359
  Morringain:

  @Nora: mda, dar cum sa tradeze ea saracia si nevoile si neamul si sa lucreze pentru comunistul ala internationalist? Sa plece ea din Romania? Si nu vezi ca de cand cu Pandora a dat norocul peste ea de si-a gasit barbatul visurilor? Pe bune sunt invidioasa, unde naiba mai gasesc si eu unu asa de bazat? 😀 Dar da, ai dreptate, sa nu mai vorbim despre ea, ca sigur citeste si nu vreau sa i se urce la cap cand afla cat sunt de invidioasa 🙁

  @Joiana: cum a cui e? Tu nu vezi ca si-a exprimat cineva romantic tare dreptul de posesie al tinerei crestine? 😀


 360. 360
  Nora:

  Aşa e, Morringain. Le bate pe unele soarta, dar şi când şi-au găsit alesul… 😆


 361. 361
  Morringain:

  @Nora: mda, numai ca vezi tu, cred ca au o problema. Nu cred ca s-a finalizat inca nimic, ca prea dau amandoi (la indigo!) dovada de isterie. Sper ca nu-i atat de crestina incat sa astepte pana la casatorie, ca in cazul asta au pus-o, ca sa ma exprim elegant 😀


 362. 362
  Nora:

  Neah. Nu aşteaptă, dar are pretenţii: vrea nuntă cu sobor de 5 popi. E demnă fata. Nu găseşti pe toate drumurile aşa.


 363. 363
  Morringain:

  @Nora: si un episcop, neaparat. La valoarea lor 🙂


 364. 364
  Virginia Falusian:

  Vai Gelu, eram sigura ca nu am noroc nici de data asta. Toata noaptea am stat sa invat aria asta, inclusiv partile de cor, si pe cuvant ca am invatat si pasii de dans. Seaman foarte mult cu domnisoara de-acolo, mai putin la par, ca al meu e blond si cu bucle. Si te rog, nu-ti mai bate joc de numele meu, prea multi o fac.


 365. 365

  nu-i nimic, Virginia. las` că mai sînt ele trenuri…
  aşa, tinerică, subţirică şi fără să depanzi de nimeni cum eşti, nu cred eu că n-o să-ţi surîdă norocul de foarte multe ori, de aci înainte.


 366. 366
  Nora:

  Da, Virginia, şi eu zic să nu disperi. S-au văzut şi lucruri mai paranormale de atât. De pildă, faptul că, pentru a te face brunetă, ai nevoie de depigmentare. Asta bate toate regulile, de la teoria culorilor la saloanele de coafor.


 367. 367
  Morringain:

  Hm, cuiva nu-i place cand ma joc si eu un pic. Cand se joaca el e OK 🙄


 368. 368
  Costelus:

  Cine-i inepta? are macar tite misto?


 369. 369
  Morringain:

  @Costelus: depinde cu ce fotografie se imbraca 🙂


 370. 370

  bineînţeles că are ţîte mişto. ţîţe esenţiale. cu ce altceva să încînţi cititorii şi să umpli de invidie cititoarele?…

  esenţiala ţîţă…


 371. 371
  Costelus:

  Vleau si eu tite! Unde??


 372. 372
  Nastasia:

  Ţâţele-s în mintea celui care tânjeşte la ele. Că eu nu le-am văzut. Asta nu mă împiedică să crăp de invidie, cică, pe frumuseţea şi intelijenţa pravoslavnicei.


 373. 373
  Nastasia:

  P.S. Am venit aici să mă bage-n seamă Nora, conform îndemnurilor binevoitoare.


 374. 374

  şezi blînd, Costeluş! că dacă te ia valul şi cobori mai jos de brăcinari, dai peste ditamai unealta!


 375. 375
  Nora:

  Nastasia: Ţâţele sunt în ochii privitorului. 😆


 376. 376
  Costelus:

  A, vazui si eu minunea din haznaua Dorei. Bai, mie-mi place. Pare frumusica, de prostie nu mai vorbim, intr-un cuvint femeia ideala. Noaptea, desigur.


 377. 377
  Nastasia:

  N-are cum să nu-ţi placă.Ţâţele, ţâţe, pedichiura, pedichiură, cravaşa la carâmb şi cizma pe grumazul ereticilor. Ce ţi-ai mai putea dori?


 378. 378

  hai, Costeluş, că am găsit o poză cu ea. că tare păreai dornic…
  (daţi click doar dacă aveţi nervii tari!)

  http://www.nobeliefs.com/washingtonnews/hermaphroditeJesus.gif


 379. 379
  Nora:

  Andreea, dă-o-n rahat de treabă! Pune şi tu un avertisment, ceva. 😀


 380. 380

 381. 381
  Danny:

  Ce vrei sa spui, Nora, la comentul 324? Fii mai explicita putin.


 382. 382
  Seva Tudose:

  ce naiba dezmăț se întâmplă în lipsa mea ? vă iubesc și regret că nu avem acelaș ritm/ceas/timp…sunt ocupată !

  d-abia am un mic răgaz să citesc articolul, darămite comentariile 😀


 383. 383
  Nora:

  Păi, Danny, cum să-ţi explic eu? Am o baghetă internautică, ce funcţionează pe frecvenţe medii-roz. Aşa am făcut-o pe Ana să dispară de pe pagina ta. Dar pe Ana n-a durut-o, să ştii, doar a pişcat-o niţel.


 384. 384
  Danny:

  Sa inteleg ca esti vrajitoare? Dar ce ai avut tu cu Ana mea? Pai, tu reprosezi multor oameni de aici, la fel si mie, ca te barfim pe platforma, iar tu ce faci? Faci sa-mi dispara prietenii de pe facebook? Cum vine treaba asta? Ana e prietena mea, chiar daca m-am suparat cu ea, intr-un tarziu tot ma impacam, asa cum s-a si intamplat. Foarte ciudat.


 385. 385
  Nora:

  Danny, fii cuminte. Dacă te mai foieşti, în curând nu vei mai avea pe nimeni pe pagină decât pe Degeţica, Micky Mouse şi căţelul Goofy.


 386. 386
  Zana Maseluta:

  De ce-l prostesti pe bietul baiat? Stii bine ca eu am facut sa dispara pozele alea.


 387. 387
  Danny:

  Ce-ar fi sa-mi dai adresa ta de facebook? Vreau si eu sa te vad.


 388. 388
  Danny:

  Vezi ca te-am mai dat o data in judecata. De cate ori vrei? Vei ajunge sa-mi furi identitatea, personalitatea, demnitatea, casa, toate bogatiile materiale, iar intr-un final, sufletul.


 389. 389
  Danny:

  Zana, tu cine esti? Ia fa( a face) sa-mi apara inapoi tot ce mi-ai furat. Poti?


 390. 390
  Nora:

  Fără număr, fără număr, Danny.

  Nu se poate să-ţi dau adresa mea. Decât dacă te aud interpretând cântecul lebedei.


 391. 391
  Danny:

  Cantecul lebedei? Ca sa ma auzi, trebuie sa vin langa urechea ta. Unde o ai?


 392. 392
  Zana Maseluta:

  Sigur ca pot, da’ acuma mi-i târşe!


 393. 393
  Danny:

  Bine, atunci la noapte. Va fi mai discret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *