Mândră că sunt româncă!

Imposibil să nu te opreşti,să admiri cea mai splendidă cascadă, căderi de ape uluitoare, unicat pe această planetă! Minunea este Niagara şi oraşul ce poartă acelaşi nume, Niagara-City la graniţa dintre USA şi Canada!

Traversând graniţa, intrând în Canada, nu poţi să nu vizitezi Palatul Chinezesc, este frumos, extrem de curat şi o linişte profundă, aproape de Niagara-City de Canada.

Desigur te-ai relaxat, umplut sufletul de pace şi o iei din nou la drum. Într-o oră, voi fi printre ai mei! Câmpul Românesc din Flamborough, Canada, un parc imens, proprietate românească, unde toate comunităţile de români, indiferent de etnie/religie, aici îşi dau mâinile, jucând româneşte. Aici am putut vedea români baptişti, penticostali, ortodocşi, romi, ţigănci cu fuste lungi şi toţi îşi arată bucuria din suflet la festivalul de Sfânta Maria.

Altădată am fost odată la un alt parc „Polonia” Niagara on the Lake, unde s-a dansat/jucat toată noaptea până la 5 dimineaţa, eram campaţi cu cortul, dansai cu cine se nimerea, toţi eram fericiţi! Dar la Câmpul Românesc este locul unde poţi lega prietenii, indiferent câte studii, ori orientare politică/folclorică ai! Serate de poezie, politică, concerte cu românii locali ori invitaţi din ţara-mamă. Acolo toţi sunt mândri că sunt români ardeleni, munteni, olteni, ţigani ori moldoveni. Bisericuţa în aer liber, unde cei mai celebri tenori cântăreţi de operă sfinţesc slujbele cu vocea lor! Ansambluri de dansuri populare de-a dreptul profesioniste, respectând portul, tradiţia cu desăvârşire! Renumitul Quartz făcător de minuni/ aducător de sănătate şi, după ce te-ai mai răcorit în bazinul de înot, te poţi duce pe râul din parc unde chiar prinzi peşte, un om a prins un peşte atât de mare că l-am rugat să mi-l vândă mie cu 40 de dolari… n-a vrut… atunci i-am spus că taman când îl ia de pe grătar, îi împing o vizită! I-a dat soţului meu undiţa, o râmă şi na, du-te, omule, la pescuit… n-a prins nimic, râma a dispărut…

Hei, şi dacă tot suntem pe aici, hai să dăm o fugă şi prin Toronto! Dar să văd o coadă imensă de oameni, dar codoi, nu glumă, îmbârligată, toţi aşteptând răbdători la un amârăt de grătar-grataraciu???? Am zis că nu văd bine şi le-am tras o poză! I-am şi întrebat la ce se aşteaptă/se vinde la coadă, la sandwich-ul de prânz… !!!!???? Doamne, aici în USA, dacă sunt cinci oameni la coadă te superi, acolo cu zecile, chiar suta ori suta şi ceva de oameni? Și ce nu mi-a plăcut, când m-am dus la un magazin de sandwich-uri, mi-a pus pe farfurie chifla, puiul, salata verde şi felia de roşie/ceapă roşie separat să îl prepar eu singură? şi a trebuit să cer maioneza, ketchup şi muştarul… aici, în USA, sunt pe mese!

48 comentarii la “Mândră că sunt româncă!


 1. 1

 2. 2
  Raj:

  Dna Sevuta: is mandru ca sunteti mandra ca sunteti romanca. Unii isi ascund obarsia. La poza 10 de sus in jos, de ce-i aninat butoiul ala cu tuica ?………. Aron Cotrus a ridicat troita aia ? A fost legionar. Un legionar din aia bunii, asa cum a fost taica lui maica.


 3. 3
  Seva Tudose:

  raj,

  la poza 10 nu este butoi 😀 este de fapt o tobă și are ambele capete ale tobei,piele de animale și cu ciocănele de lemn chinezii bat un anume ritm/ritual/tam-tam 😀

  da,Aron Cotrus și mulți legionari buni au trăit acolo ! și Nae Ionescu…și am cărțulia”Poeme din închisori”…

  dar este „istoria mamei mele”n-am apucat-o !


 4. 4
  Raj:

  Stiu Dna Sevuta. Am glumat si eu. Am vazut filmuletul de la Andreea. Cum de le gasiti ? Ce dea ple creaza natura. Si io is o creatie a naturii.


 5. 5
  Seva Tudose:

  raj,

  eu una ptr.distracție,fac zilnic „cură de râs” acest lucru reglementează metabolismul și îți dă forțe pozitive. Serialele „Just for laughs” !


 6. 6

 7. 7
  Seva Tudose:

  raj,

  scuze dar în două minuțele trebuie să plec…


 8. 8
  Danny:

  Sevuto, nu vad nici o legatura intre faptul ca te simti mandra ca esti romanca si pozele de mai sus. De ce anume esti mandra? De faptul ca ai pus niste poze aici, ca ai calatorit prin acele locuri, ca esti plecata din tara? Macar de-ai fi pus niste poze din Romania, te-as mai fi crezut. Cunosti ipocrizia proverbiala a romanilor? Parasind pentru totdeauna tara, de abia atunci isi aduc aminte ca sunt romani si se simt nemaipomenit de mandri. De fapt, banul te face mandru si nu obarsia ta. As vrea sa stiu daca te-ai fi simtit tot atat de mandra, daca ai fi ramas in tara si ai fi fost somera cu 3 copii de hranit. Sa fi vazut mandrie pe tine atunci. Nici pozele cu imagini din Romania nu le-ai fi gasit, daca le-ai fi avut. Iar chestia cu mandria sa le spui americanilor. Ei te cred.


 9. 9
  val_one:

  Seva, tu ai multe motive să fii mîndră de tine însăţi. 🙂

  fii mîndră, deci, îţi şade bine să fii şi nu te lua după Danny, căicam nervos în ultima vreme. 😉


 10. 10
  Danny:

  Frumusica Valonash, de ce sa fiu nervos? Mi eimi place sa fiu corect, sincer si sa spun adevarul. Seva sa fie mandra de ea insasi, corect, dar nu de faptul ca e romanca. Crezi ca americanii stiu cine sunt romanii? Pe cine crede ea ca manipuleaza? Daca ar fi fost Vadim, poate poate, dar e fumat si ala…………


 11. 11
  Raj:

  Haidi bre Danny, urmareste filmuletu Sevei si sa vezi ce te vei binedispune. Val: pup de noapte buna !


 12. 12
  val_one:

  Raj, pup acceptat cu plăcere. 🙂

  noapte bună.


 13. 13
  Nora:

  Mda, Danny e cam dus cu sorcova. Dar îşi revine el, n-ar fi prima oară.

  Danny: dacă Seva zice că e mândră că e româncă, presupun că ştie mai bine decât tine ce simte. Iar asta ar trebui să fie de ajuns pentru oricine cu un dram de bun-simţ. Punct.


 14. 14
  Raj:

  Dna Nora: si io is cam dus cu sorcova. Va pup si pe dv. de noapte buna… Val : imi face placere cati face placere……… Dle Odagiu, iesiti de sup pat cai liniste paicisa…………. Danny: americanii nu stiu cines romanii pentru ca is incultii pamantului. Cand am muncit eu in Sri Lanka, toti srilankezii, in fine, ceilonezii stiau de ramani si Romania. Chiar si copiii lor de 10-12 ani. Sunt cititi de n-ai crede. Dar cei mai cititi sunt nepalezii. Si cei mai harnici


 15. 15
  Nora:

  Sigur, Raj. Toţi suntem. Numai că sorcovele sunt de mai multe feluri.


 16. 16
  Joiana:

  Bună sara! Doamna Seva, io pricep că sunteţi mândră. Numa’ maţe fripte ăştia de-s supăraţi că nu le dă primarul ţuică şi slană şi nu s-au dus decât o dată cu rata la oraş, da’ nici atuncea nu-şi amintesc mare lucru că s-au îmbătat criţă (nu mai beuseră bere în vieţişoara lor şi i-a luat de cap) nu sunt mândri. Mai robi ca muierile din harem!

  Domnu’ Dani, matale porţi feregea au ba?

  Domnu’ Raj, sara bună!


 17. 17
  Manuella:

  Joiana,

  Te rog, feregeaua e a mea! Şi a Şeherezadei! 🙂


 18. 18
  Manuella:

  Te îmbrăţişez, Seva!

  Vreau să văd cascada aşa cum ai văzut-o tu! Cu colier-curcubeu!


 19. 19
  Joiana:

  Doamna Manuela, nu fiţi rea. Daţi-i şi lui măcar de-un colţ c-are capu’ mic. Vedeţi numa’ când şi când să-i scoateţi năsucu’ afară că el nu prea ştie şi poate să sufocă asfixiat ştrangulat, Doamne apără, ptiu, ptiu! Domnu’ Dani e democratic şi vrea ca totu’ să să-mpartă. Vă sfătuiesc călduros să dosiţi lenjeriile. I-am trimes io acuma nişte poplin şi şi-o face rost din el de budigăi.


 20. 20
  Joiana:

  Doamna Manuele şi doamna Seva, drept să vă spui mi-ar fi fost şi frică, acoloşa, la cascade. Doamna Seva, da’ nu v-a tras corentu’?


 21. 21
  Manuella:

  Joiana, nu-i dau şi pace! Nu vezi? am nevoie de pelerină la cascadă!
  Trimite-mi dar neşte foaie de cort!


 22. 22
  Joiana:

  Nu vă trebuie atâta, doamna Manuela. Capu’ lu’ domnu’ Dani încape ca Paştele la Înviere: într-o batistă. Fără muci, se-nţelege. Numa’ să i-o trageţi bine peste urechi să nu facă care cumva vreo otită că are ciocănelu’ sensibil. Să-i puneţi şi două mărgeluşe pe la tâmple, să-i zornăie plăcut şi să dea de ştire când intră pe poartă.


 23. 23
  Raj:

  Buna vacuto ! Buna si tie imbrobodito !


 24. 24
  Manuella:

  Moment.Păi, vreţi să-l pregătim pe domnul de belly dance??

  Bună seara, Raj.


 25. 25
  Joiana:

  Nuuu, doamna Manuela. Ajutor de gestionar la cooperativă.


 26. 26
  Joiana:

  Domnu’ Raj, ce mai faceţi? Mâţa e bine? Da’ cânele?


 27. 27
  Costelus:

  Spunea cineva pe aici de nu stiu ce poza cu decolteu, dar mi se pare ca n-am auzit bine.


 28. 28
  Danny:

  Joiana, ce-ai beut? Spui despre capul meu ca e mic? Pai, in comparatie cu al tau care e impodobit si cu cornite, mi se pare normal sa fie mic. Pe de alta parte, nici nu sunt sigur la care cap te referi. Tare mi-ar placea intr-o zi sa te trag de coada si sa te calaresc. Adica sa te calaresc, precum calareste cowboy-ul calul. Nu te gandi la alte prostii, ca eu sunt genul masculin, iar tu esti genul bovin. Am zis bine?


 29. 29
  Danny:

  Joiano? Si tu esti mandra ca esti bovina mioritica? Si la voi se poarta mandria in lume?


 30. 30
  Seva Tudose:

  DANNY

  pare-se că ai cam luat-o razna…


 31. 31
  Danny:

  Unde vine razna, ca ma duc acolo sa vad cum e.


 32. 32
  Raj:

  Danny: te rog sa nu te iei de cornitele Domnisoarei Joiana. Le gasesc foarte sexi, dar nu mai frumoase decat ochii Ellei. Danny: Joiana nu-i genul bovin. E genul ingenuu.


 33. 33

  eu nu sînt mîndră că sînt româncă. dar nici nemîndră. cum s-ar spune, mi-e perfect perpendicular.


 34. 34
  geluodagiu:

  Dany,

  de la mandrie la extremism este doar un mic pas. Mandria apare de multe ori cand capacitatea de adaptare sufera. Ne putem bucura ca suntem romani, putem avea doruri legate de iarba verde de acasa, e bine sa nu ne fie rusine ca suntem romani dar mandria este prea mult. Nerecunoasterea noastra ca indivizi in anumite comunitati, trezeste in noi mandria.


 35. 35

  nu neapărat. mai degrabă cred că e vorba despre o structură sufletească optimistă şi efervescentă.


 36. 36
  geluodagiu:

  Nu vreau sa supar pe nimeni cu ce am spus mai sus. Este o parere. Si eu am trait starea de orgoliu in 4 ani de sedere in Germania.

  Am simtit ca societatea germana este asemenea unei mari comunitati situata in interiorul unei membrane transparente. Am patruns in interiorul acestei comunitati, impingand aceasta membrana elastica. Cu cat ma integram mai mult, cu atat simteam cum transformarea intr-un fel de prastie a balonului, ma putea arunca mai tare in afara. Poate ca asta se intampla doar in Germania unde exista 2 cuvinte pentru strain: ausländer si fremd.
  Folosirea primului cuvand te loveste in suflet. Te simti un venetic cand esti numit astfel si devii mandru de faptul ca esti roman, pentru a te echilibra sufleteste. Insa aceasta mandrie iti strecoara in suflet incet, incet, un sambure de ura fata de germani. Le descoperi toate defectele. Incepi sa-i vezi urati ca niste cai albinosi, afli ca nu stiu unde este Romania pe harta si asta ti se pare o dovada de prostie si superficialitate, te enerveaza ca nu trec pe culoarea rosie a semaforului, chiar daca acesta este defect si nu-si schimba culoarea, etc.


 37. 37
  Raj:

  Am muncit in Franta, Italia, Spania, Grecia, Germania, UK, Sri Lanka. Niciun localnic nu m-a intrebat cat castig. Toti romanii m-au intrebat cat realizez lunar. Daca le spuneam suma reala, care nu era chiar de lepadat, citeam in ochii lor o licarire de „firaiadracu”. Nici unul nu m-a intrebat de sanatate. Eu n-am muncit nicicand pe cativa fifirici. Doar plecarea in Franta pe neveu a fost naspa. Am fost intotdeauna prin firme serioase, cu masa si cazarea asigurate. Pe bani multi am muncit in Kazahstan, unde iarna iti ingheta pisatul instantantaneu, daca te taia de urgenta. Acolo oriunde ti pishi, o faci contra vantului penca acesta te invaluie de nici nu stiii unde. In Grecia, desi n-a fost nicio adiere, tot contra vantului te pishai. Aia evazionisti, nu noi. Spre osebire de Andreea careea ii e perpendicular, mie mi-e paralel


 38. 38
  geluodagiu:

  La o scara mai mica, asta se intampla si cand nimeresti pe un blog nou pentru tine, cand nu cunosti regulile, glumele, sensibilitatile celor deja prezenti si oarecum adaptati. Poti deveni mandru ca nu esti ca ceilalti(te crezi totdeauna superior lor, (desi nu ai instrumentele de masura si nici datele necesare), te lovesti de membrana transparenta, pe care o tot intinzi sperand sa se subtieze si sa cedeze, sa nu devuna o prastie…


 39. 39
  geluodagiu:

  Raj,

  Cum te descurci daca paralelele sunt taiate de o secanta?


 40. 40
  Edle:

  Seva, vreau si eu acolooooo! 🙂


 41. 41
  Raj:

  Unde Edlo ? In Kazahstan ?………. Coane Gelu: Nu pream am inteles io unde batzi matale. Cand am facut io pa grozavu pa forum ? Cand m-am laudat cu jobul mieu ? Si io is de putin timp paicea. Am starnit fel de fel de reactii. Unii nu ma inghit deloc. Cum ar fi Cosa , Florin si Andreea. Sunt mandru ca nu ma inghit cei doi. Mai grav era daca ma inghiteau. Cat despre Dna Andreea, ce sa zic ? M-am intristat olecuta. Doresc sa-i intru in gratii pentru ca are haz pe spatii restranse. Reuseste in laconismul ei de trei cuvinte sa fie haioasa.


 42. 42
  Edle:

  Mai bine in Sri Lanka, Raj. Dar cum ai ajuns pana acolo?


 43. 43
  Raj:

  Am fost la munca. La furnale. La propriu, nu la figurat. La figurat o fac eu. La propriu, il extrag, nu-l fac….. Da`cati ani ai ?


 44. 44
  geluodagiu:

  Raj,

  nu vorbeam de tine in relatia cu blogul. Era la modul general. Asa vad eu aparitia pe un blog a unei prospaturi(ca mine, de exemplu).


 45. 45
  Raj:

  Postare corecta: Am fost la munca la furnale. Aia se caca in drum. La propriu, nu la figurat. La figurat o fac eu. La propriu, il extrag, nu-l fac….


 46. 46
  Edle:

  36, Raj. 🙂


 47. 47
  Raj:

  36 ? Nu corespunzi. Esti prea mica pentru mine. Tre sa mai cat. Mas potrivi cu Ana, dai cam maritata. Imi place Seva desi ii prea mare pentru mine, dar se compenseaza cu casoiu. Nam auzit sa fie maritata. Cu ginerele ala arabu ar fi o problema, da se rezolva…….. Coane Gelu: si io is prospatura. Pe mine ma luat Ana sub aripa ei, spre dispretul unora. Ma cam doare fix inpula de dispretul lor, scuzati expresia


 48. 48
  Seva Tudose:

  raj,

  sunt măritată pe vecie,ce tu îl vezi în fotografii ? Și căsoiu nu aduce fericire,dar mă rog,dacă stingi lampa, vei vedea mai tânără orice femeie 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *