Mândră că sunt româncă (din România)

Ei bine, pare-se că sunt la mare cătare fotografiile mele, cum c-aş fi ori nu aş fi mândră… Danny a pus sub semnul întrebării, oi fi ori nu oi fi? Aceasta e întrebarea!

Și deci, după ce lăsai în urmă Constanţa, mă urcai în căruţă pe paie şi la coada calului… via Buzău! Hai fuguţa pe la vulcanii noroioşi la Pâclele Mari, într-un suflet către Castelul Peleş, iar dacă tot sunt lângă Bucegi… desigur, cum să uit „La cabana trei brazi”? Unde turmele de mioare erau de porci… că dracului a trebuit să-i zgornesc că voiau să-mi mănânce mâncarea (eram lungită pe pătură)! Huuuuuuoooo, porcilor!

Și iar, Doamne, iartă-mă, păcătoasa de mine! Ah, Bucureşti cuibuşorul/leagănul meu de nebunii! Desigur, clopotniţa din Pantelimon, unde a bătut pentru măicuţa mea pe ultimul ei drum, biserica de lângă „Unirea”, unde mă rugam, când îmi soseşte viza? M-am tot rugat vreo 8 ani (din 1982 până-n 1990) şi când se construia gigantul giganţilor mamut din Bucureşti, eu luam un scăunel de la 3 dimineaţa, mă duceam la Alimentara, pe la 9 dimineaţa mă înlocuia fiica mea cea mare, ca apoi pe la 1 după-amiază venea mama mea în locul ei, să stea la coadă, ca în cele din urmă pe la orele 3 ori 4 după-amiaza, reveneam eu, sosea camionul cu marfă. Îmbrânceli de ieşeai aproape dezbrăcat ori leşinat de lupte corporale să te ţii pe picioare, ca să pleci cu o javră de găină care avea câte 6 ori 7 ghiare în pântecele ei! De multe ori, se trântea ghişeul chiar în nasul tău, nu mai aveau marfă deloc! Și deci ai stat de la 3 dimineaţa până aproape seara pentru absolut nimc! Și aveam trei copii de hrănit!

34 comentarii la “Mândră că sunt româncă (din România)


 1. 1
  Nora:

  Seva, eu te-am crezut de prima dată. 😀

  Mi-a trimis Jaco un mail cu românce faimoase, când voi avea puţin timp, voi introduce fotografiile într-un comentariu.


 2. 2
  Danny:

  Asa da! Acum poti fi mai crezuta, Seva, ca esti mandra de originea ta. Frumoase poze. Vreau si eu sa pun poze de la castelul Peles. Si ale mele sunt foarte frumoase. Seva, uneori critica este buna, sper ca nu te-ai suparat pe mine. Sunt pentru o critica constructiva. Nimeni nu se poate supara pe mine.


 3. 3

  da`, nu vreţi să scoateţi casa popoului de acolo?


 4. 4
  Costelus:

  eu luam un scăunel de la 3 dimineaţa, mă duceam la Alimentara, pe la 9 dimineaţa mă înlocuia fiica mea cea mare, ca apoi pe la 1 după-amiază venea mama mea în locul ei, să stea la coadă, ca în cele din urmă pe la orele 3 ori 4 după-amiaza, reveneam eu, sosea camionul cu marfă. Îmbrânceli de ieşeai aproape dezbrăcat ori leşinat de lupte corporale să te ţii pe picioare, ca să pleci cu o javră de găină care avea câte 6 ori 7 ghiare în pântecele ei!

  Nu stiu cum pot spune unii ca era mai bine pe vremea comunismului!


 5. 5
  Raj:

  Auzi la Andreea! cica sa scoatza casa boborului dacolo. Asta din cauza ca na arhitecturato dansa. Deh, invidie profesionala. Am glumit Dna Andreea. Ati cunoscuto pe Anca Petrescu ?…………..Costele, auzisi ce ziceau liceenii aia la teve ? Ca cica era mai bine in comunism. Asta au auzito de la tacsu si de la masa. Era mai bine , ca eram tineri. Pentru putori e mai bine in comunism……… Danny, ardei cu critica !……… Seva, un carutas care-si respecta sisi iubeste calu, umbla numa pe langa caruta asa cum facea taica lu maica si omu Anicai. Scoate poza a unshpea cum vii din tavan spre parchet !


 6. 6

  păi, are de-a face cu vreo mîndrie?


 7. 7
  Seva Tudose:

  Da, costeluș,
  era nasol pe atnci,rație la alimente,2kg.de ului,2 kg.de făină,20 de ouă pe lună…etc.

  andreea,

  lasă „Casa Popoului” acolo că prea am sentimente de nostalgie când o văd,mă simț deodată mai măreață și mândră că sunt româncă din România ! Cine mai are așa megalomanie de pălățoi ca noi ?


 8. 8
  Seva Tudose:

  ra#5

  dar în căruța aia era fân,nu buturugi,trunchi de pomi doborâți,tu știi ce frumos miroase fân proaspăt cosit 😀


 9. 9
  Raj:

  Sunt mandru ca sunt prost. Sa ma explic: am calcat de doua ori in acelasi rahat de caine, in seara asta…….. Dna Sevuta: mie-mi spui de mirosul fanului ? Daca vrei sa stii, m-0am si ftut intransu. N-0are rost sa-mi mai cer scuze pentru expresia folosita, ca a fost asa de placut…


 10. 10
  Ana:

  Seva,

  Încerc, de când ai pus primul text cu mândria de a fi român, să-ţi scriu ceva. Mă tot codesc, dar nu-mi iese. E prima dată când mi se-ntâmplă asta.

  Pot doar să-ţi spun că noi, cei care trăim în România, nu avem conştiinţa apartenenţei la românitate aşa cum o au cei care au plecat din ţară. E un fel de firesc care nu scoate capul aproape niciodată. Dar înţeleg cum nici nu-ţi imaginezi de bine ce simţi tu. Vorbesc zilnic despre lucrul ăsta. 🙂


 11. 11
  Raj:

  Seva, Ana: Eu eram mandru cas roman in franta in anii 90. asa dadracu ca se uitau aia cash. Dai inteleg si paia ca inca datuncea rromanii faceau nefacute pacolosa. Va pupez !


 12. 12
  Seva Tudose:

  Ana,

  și eu înțeleg perfect ce simți tu,nici eu nu aveam această mândrie sub regimul lui Ceașcă,aș fi dat orice să plec peste noapte învârtindu-mă și am așteptat zi de zi ptr.8 ani !

  când am plecat am plâns de ghinionul că trebuie să părăsesc România,Sandu și după 2 ani spunea că el vrea să se repatrieze 😥

  Dar aici, fiecare ființă în SUA țară-naționalități,absolut toate națiile/etniile sub orice limbă/dialect de pe întregul glob ! De ai știi tu cum începe o conversație,să zicem într-un parc… 🙄

  el/ea observă că ai un accent și te întreabă de unde provii ? Este imposibil să nu urmeze așa: vezi tu,bunica mea din partea tatălui a fost nemțoaică iar bunicul a fost slovac,dar mama mea s-a căsătorit cu un bulgar și deci eu sunt neamț-slovac-bulgar…
  dar stai că nu-i tot,eu am luat o româncă de soție și deci implicit copii mei sunt:nemți-slovaci-bulgari-români

  aici toți sunt absolut mândrii de obârșiile lor,se fac fastivaluri,se păstrează cu sfințenie tradițiile mai abitir decât în țările-mumă ! Aici sunt mândrii bănățenii în comparație cu moldovenii,eu olteanco-prahoveancă fiind, să nu îți treacă prin minte să spui ceva de olteni/prahoveni 😆 că ți-ai dat foc la valiză
  !

  Băiatul meu zi de zi aici în USA,de la 13 ani până la vreo 27 de ani,era pus la punct cu absolut toate meciurile Steaua-București,urmărindu-le pay-per-view,clasamentul,înregistrăndu-le video,comandând bluze/șepci,steaguri și alte acareturi direct din România via USA 😀


 13. 13
  Seva Tudose:

  și am o colegă(româncă) de vreo 65 de ani,născută aici în USA și tot ea mi-a spus: „cî și multi i plașe cusănac moldivănesc”…adică ce mult îi place cozonac moldovenesc 😀

  și îmi explica tot ea, cum făcea maică-sa,cum că se pune o parte făină opărită și altă parte făină cernută…ceea ce n-am auzit în viața mea și sunt cozonăreasă înfocată 😀


 14. 14
  Nora:

  Uite, Seva:

  Maria Tanase

  Pe 20 februarie 1937 Maria Tanase isi face debutul la radio. Milioane de romani, de la Majestatea sa, pana la oamenii din mahalale, raman vrajiti de glasul ei. In afara de compozitorul Rogalsky, niciunul dintre invitatii din studio nu auzise de ea inainte.

  Anna de Noailles

  Prima femeie comandor al Legiunii de Onoare, membra a Academiei Romane, Franceze si Belgiene. A fost fashion-icon-ul Europei in Belle Epoque, admirata si adorata de Poust, Cocteau, Colette, Rodin, Paul Valery, Gide. Anna de Noailles, nascuta printesa Brancoveanu.

  Florica Sas

  S-a născut lângă Turda, a fost vândută ca sclavă la târgul din Vidin , a scăpat din haremul Paşei. A devenit o lady la curtea Reginei Victoria şi e cunoscută de toată lumea ca una din primele femei-explorator din lume. Florica Sas.

  Nina Casian

  O poeta a iubirii- Nina Cassian .
  „Eu nu sunt o amantă, o culcăreaţă. Eu sunt o iubeaţă.”
  Poeta despre barbatii din viata ei: ,,In general, am fost atrasa de intelectuali, da.
  Dar ei puteau sa fie inalti si frumosi, superbi, sau monstruosi, chiar oribili la vedere.
  Am avut parte si de frumosi, si de urati. In general, da, in sfera intelectualitatii.
  Totusi e nevoie de comunicare, nu poti numai sa te tii de degetul cel mic”

  Nadia Gray
  S-a nascut in Romania , intr-o familie boiereasca basarabeana.
  I-a frant inima lui Ionel Teodoreanu, s-a maritat la 16 ani cu Bazu Cantacuzino, a jucat in „La Dolce Vita” cu Mastroiani.
  A plecat la Hollywood cu al doilea sot, Gray, tatal Lindei Gray din Dallas , a jucat in filme cu Audrey Hepburn si Frank Sinatra .
  S-a lasat de cinema ca sa devina „socialite” la New York .
  Nadia Gray (Herescu).

  Lizica Codreanu

  In 1930, Lizica Codreanu deschidea prima sala de Hatha Yoga din Paris .
  Lumea buna era innebunita de noua descoperire a romancei si revista Vogue scria despre balerina clasica, avangardista dansului modern, prietena lui Tzara si muza lui Brancusi.

  Ileana de Romania

  Ileana de Romania, nepoata Reginei Victoria.

  Irene Ghica

  Irene Ghica, logodnica lui Errol Flyn.

  Sylvia Sydney

  Sylvia Sydney.
  Concurenta lui Grace Kelly, muza lui Hitchcock si fiica unei croitorese din Bacau …

  Lisette Verea

  In 1937, innebunea cabaretele romanesti cu primul ei hit „Ionel, Ionelule”. Apoi a plecat la Hollywood .
  Si i-a luat mintile lui Grucho Marx.
  Lisette Verea.

  Mitza Bricard

  In dreapta lui Christian Dior sta Mitza Bricard, muza lui.
  Purta mereu la incheietura mainii o esarfa mica, “leopard-jungle”. Sa acopere semnul durerii unei mari iubiri.

  Alice Cocea

  In anii ’30, cand tabloidele nu erau “en vogue”, ea tinea Parisul cu sufetul la gura cu extravaganta, povestile ei de iubire, scandalurile personale si gustul pentru lux coplesitor. Ok…si cu succesele de casa ale spectacolelor ei de cabaret si opereta.
  Mondena absoluta a Parisului interbelic, mademoiselle Alice Cocea.

  Lola Bobescu

  Lola Bobescu.
  Diva cu vioara. Incredibil de talentata, eleganta si atat de chic.
  Cea despre care maestrul Yehudi Menuhin spunea ca e „cea mai mare violonista a secolului XX”.

  Elvira Popescu

  „Un pahar de sampanie cu lacrimi la final”.
  Elvira Popescu, cea efeverscenta si invaluitoare

  Martha Bibescu

  A fost considerata cea mai inteligenta femeie din Franta. Frumusetea ei i-a facut pe printul Wilhelm, mostenitorul tronului Germaniei si pe regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei sa se indragosteasca nebuneste de ea. Talentele ei scriitoricesti au fost recompensate de catre Academia Franceza.
  Era o prezenţă spectaculoasa. Casa Dior, a cărei reclamă vie fusese decenii, realiza pentru ea haine speciale,tunici somptuoase, lungi până în pământ.
  Martha Bibescu

  Mica Ertegun

  Mica Ertegun, fosta Ioana Maria Banu, unul din cei mai importanti designeri de interior din New York .

  Alina Cojocaru

  Simt ca slabiciunea mea este indoiala (iar indoiala nu trebuie sa apara in balet nici macar pentru o fractiune de secunda!), iar forta, punctul meu tare este sinceritatea fata de mine si ceilalti”.
  Alina Cojocaru, una dintre cele mai mari balerine ale lumii.


 15. 15
  Nora:

  Ileana Sonnaband

  “Buddha Machiavelli”, “regina artei”, “zeiţa absolută a vânătorii de artă”, “cea mai importantă colecţionară de artă din secolul XX”.
  Ileana Sonnabend ,proprietara colectiei care a fost vanduta cu aproape 1 miliard de dolari la cea mai mare licitatie privata din lume.

  Ana Szeles

  Aplauze pentru Ana Szeles, Victor Rebengiuc si maestrul Ciulei. O sala intreaga in picioare. Cannes, 1965

  Henriette Yvonne Stahl

  “A avea pentru cine tremura nu-i un chin care te mistuie, ci o povara dulce, care-ti da puteri s-o suporti”, Henriette Yvonne Stahl.
  Istoria sigura e ca a tremurat dupa ea Petru Dumitriu, mai tanar cu 24 de ani.
  Chapeau bas, madame Stahl.

  Maria Prodan Bjornson

  Talent, sensibilitate si dramatism.
  Maria Prodan Bjørnson, una dintre cele mai mari scenografe din Anglia .

  Elena Ghica

  Scriitoare, poliglota, pictorita, istoric, alpinista, pasionata de rochii superbe.
  A cucerit varful Monch si a pus acolo un steag romanesc cu broderie facuta de mana ei.
  O femeie incredibila, despre care stim prea putin.
  Elena Ghica (Dora d’Istria).

  Ana Cumpanas

  Ana Cumpanas.
  „Femeia in rosu” care l-a predat FBI-ului in 1934 pe inamicul public nr. 1 al SUA, John Dillinger

  Magda Elena Lupescu

  „Cred că puţine perechi au putut menţine o dragoste atât de constantă în decursul atâtor ani.
  Ea este singurul meu sprijin, singura fiinţă pe care pot să mă bizui cu dragoste şi încredere.” Carol II despre Duduia.
  Magda Elena Lupescu.

  Pola Illery

  Pola Illery (Paula Iliescu).
  A plecat din Corabia si a ajuns star de film mut la Paris si muza lui Rene Claire in “Sous les toits de Paris”.

  Smaranda Braescu

  Zâmbetul sincer şi plin de curaj care a dominat o lume a bărbaţilor.
  Smaranda Brăescu.
  Prima femei paraşutist din România şi printre primele din lume.
  Cea care în 1932, cu saltul de la 7.233 m, bătea recordul mondial deţinut de un american. Neegalat timp de 20 de ani.

  Bellow

  1977. Nobel, eleganta si matematica.
  Saul Bellow, la ceremonia de decernare a Nobelului pentru literatura.
  Sotia lui

  Fotografiile şi textele aferente le-am primit într-un email.


 16. 16
  Ana:

  Nu e bine. Trebuie un text cu toate, nu în comentarii.

  Henriette Yvonne Stahl e una dintre scriitoarele mele preferate. Ba nu! E unul dintre sciitorii mei preferaţi. Poate-o găsim şi pe Cella Delavrancea. Dar mai bine nu ne întindem, însă text de sine stătător e muasi.


 17. 17
  Nora:

  Ana, nu ştiu sursa pozelor… De-asta le-am pus într-un comentariu. Şi fiecare dintre ele ar merita mai mult decât acele câteva rânduri. Mailul mi l-a trimis Jaco.


 18. 18
  Nora:

  Le-am pus ca să-i facem o bucurie Sevei. 😀


 19. 19
  Nora:

  Şi Iulia Hasdeu… Şi Irina Ionesco.


 20. 20
  Jaco Pastorul:

  Circula prin emailuri, eu doar ti l-am redirectionat, gandidu-ma sa-i dam Sevei motive sa fie si mai mandra!


 21. 21
  Jaco Pastorul:

  Hariclea Darclee, Nadia Comaneci…


 22. 22
  Ana:

  Da, da. Şi Margareta Sterian. Da’ zisei că n-ar fi bine să ne-ntindem. Dacă am avea sursă foto cuşer, ar fi minunat. Însă ca prim text. Punem apoi bărbaţi. Sau le postăm în acelaşi timp.

  (Eşti singură pe-aici? Fii atentă: miros a Costume National. Mori, dacă simţi. Halucinezi, leşini, îţi revii, mai vrei… nu mă pot opri. Tocmai am făcut o declaraţie de dragoste din cauza parfumului. :oops:)


 23. 23

  mi-e dor de antinaţionalistu…


 24. 24
  Nora:

  Mă enervezi. 👿

  Şi mie, Andreea.


 25. 25
  Ana:

  Ia, că se sculă muza, să ne popească. 😆


 26. 26
  Ana:

  L-am văzut zilele trecute un pic, se scandaliza la un text.


 27. 27
  Seva Tudose:

  VAAAAAAAAAAAAAAI MIE ! DA,da așa bucurie mare și dacă aș fi căutat luni de zile,tot nu aș fi făcut o incursiune a ROMÂNISMULUI/A FEMEILOR FATALE DE_A LUNGUL TIMPULUI !

  Mulțumesc Jaco,mulțumesc Nora !

  Cum să nu fi mândră,o spun din nou(de data asta cu gura până la urechi) 😆


 28. 28
  Nora:

  🙂 Mă bucur, Seva, că te-ai bucurat. 🙂


 29. 29
  Raj:

  Si eu ma bucur ca sa bucurat Nora ca sa bucurat Seva. Dna Ana: va rog sa va bucurati ca mam bucurat eu din cauza ca sa bucurat Nora penca sa bucurat Seva.


 30. 30
  Seva Tudose:

  raj,

  așa este aici un obicei nativ-indian când se fumează pipa păcii ! Prietenul prietenului tău este și prietenul meu 😉


 31. 31
  Danny:

  Seva, mai esti mandra?


 32. 32
  Seva Tudose:

  Da,acum sunt foarte mândră ! deși nu latoți îi este pe plac Adriana Antony,dar este cea mai mândră persoană că este româncă ! PERIOD !

  http://www.youtube.com/watch?v=whkXdq-e_Xk&feature=relmfu


 33. 33

 34. 34
  Seva Tudose:

  când nu pot zbura peste noapte,cu puterea internetului,călătoresc prin locurile natale…

  http://www.youtube.com/watch?v=bUtaLeQqB40&feature=endscreen&NR=1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *