Protest impotriva protestului împotriva includerii violului în noua Lege a Medierii

(nu exista o veche Lege a Medierii, deci exprimarea e neavenita)

Legea Medierii nu e o inventie romaneasca cum gresit cred unii dintre ziaristi, initiatori ai protestului (Alina Bujor B365, Legea Medierii a fost făcută la iniţiativa unei femei politiciene, deputata Alina Gorghiu de la PNL, și a primit avizul favorabil al Comisiei pentru Egalitate de Şanse pentru Femei şi Bărbaţi de la Camera Deputaţilor.), ci a fost impusa de Comunitatea Europeana, si amanata de sistemul justitiar de tip stalinist din Romania, vreme de vreo cativa ani, pana cand nu s-a mai putut.

De ce a fost amanata, e simplu. Aceasta lege musca din veniturile avocatilor si din spagile judecatorilor, destul de semnificativ, dupa unele calcule, peste 30 % din onorariile avocatilor se vor duce pe apa sambetei. Si atunci, sistemul a iesit la lupta, chiar sacrificand-o pe initiatoarea legii (o peneleista) pentru mai multa credibilitate.

E clar ca nu sunt interese ca 30% din litigii sa se piarda. Doar omul de rand ar avea de castigat, nu tu taxe de timbru, nu tu onorarii avocatesti, nu tu spagi la procurori si judecatori.

In concluzie, neavand motive de a se lega, eminentele cenusii din sistem au gasit aceasta chichita cu violul si au mizat pe aplombul revolutionar si feminist al unor organizatii sau persoane, bine intentionate altfel.

Cand cei de la critic atac pornesc o astfel de cruciada, ceva ar trebui sa-ti dea de gandit.

Mie mi se pare ca e o regie izbitor de asemanatoare cu ce s-a intamplat anul trecut in iarna, cu protestele organizate impotriva guvernului Ungureanu.

Legea Medierii e o lege progresista, umanista care e aplicata in toate statele civilizate, deoarece din practica judiciara s-a constatat ca aduce mari beneficii omului de rand.

La 15 februarie 2013 medierea intra intr-o noua faza, care va face mai eficienta aceasta procedura si va duce in scurt timp la degrevarea instantelor de cateva sute de mii de dosare care vor fi solutionate in afara procesului judiciar clasic.

Astfel, pentru dosarele care se vor inregistra la instante incepand cu 15 februarie 2013, informarea cu privire la avantajele medierii devine obligatorie in anumite cazuri expres aratate de Legea 115/2012, modificata prin OUG 90/2012:
a) in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu, ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevezute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;

b) in materia dreptului familiei, in situatiile prevazute la art. 64;

c) in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;

d) in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;

e) in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;

f) in litigiile civile a caror valoarea este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1.013-1.024 sau la cea prevazuta la art. 1.025-1.032 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

g) in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima isi exprima consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe impreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separat.

Modul in care are loc informarea in fata mediatorului este reglementat de Consiliul de Mediere intr-un Ghid aprobat sambata, 26 ianuarie 2013. Daca procedura de informare are loc, se va prezenta instantei un certificat de informare. Daca nu are loc, se va prezenta instantei un proces-verbal.

In cazurile civile, daca reclamantul nu face dovada respectarii procedurii de informare privind medierea anterior introducerii actiunii sau pana la termenul dat de judecator in acest sens, sanctiunea va fi respingerea ca inadmisibila a actiunii, conform OUG 90/2012. Ea va putea fi depusa din nou la instanta, in termenul de prescriptie, daca se respecta procedura de informare privind medierea. In materie penala nu exista vreo sanctiune (despre o discutie despre mediere si infractiunea de viol, a se vedea CivitasPolitics).

Asadar: informarea pentru mediere e obligatorie numai in anumite situatii expres si limitativ prevazute de lege; accesul la justitie nu este cu nimic impiedicat fiindca informarea este gratuita si in caz de neindeplinire prealabila judecatorul poate da un termen pentru efectuare; medierea ramane mai departe o procedura facultativa, caci partea este cea care va decide daca dupa informare ramane mai departe in procedura de mediere sau va merge mai departe in instanta.

Deci, litera g se refera la cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, adica ceea ce este reglementat prin codul Penal. Adica, un soi de mediere era deja acceptata din moment ce se permitea retragerea plangerii penale.

Legea Medierii nu face decat sa institutionalizeze acest cadru, adica sa ofere un cadru oficial acelor intelegeri care oricum se faceau pe genunchi si de multe ori in defavoarea victimei.

Pentru ca da, exista victime si victime. Violul este una din infractiunile cele mai greu de dovedit si din acest caz, una cu cel mai mare procent de “nevinovati”. Pentru ca, de cele mai multe ori, fapta se petrece fara martori si atunci e cuvant contra cuvant.

Si victimele sunt foarte eterogene, sunt unele victime care prefera despagubiri materiale, fara sa mai treaca prin procese costistoare si interminabile, sunt alte victime care fac plangere, sunt “victime” care regizeaza un viol in scopul santajului, etc.

Legea Medierii vine in sprijinul acelor victime dispuse la compromis si prin asta, in sprijinul descongestionarii sistemului, ceea ce este laudabil. Celelalte victime, mai ales cele care au probe indubitale, n-au decat sa continue procedura in justitie, nimeni nu le descurajeaza. Dar daca tot practica judiciara ne spune ca aproape jumatate din plangeri se incheie cu verdictul “nevinovat”, atunci ce rost are ca aceste plangeri sa mai ajunga in sistem? Legea Medierii tocmai acel procent vizeaza si aduce la masa intelegerii pe victimele fara sanse in fata justitiei.

Mediatorii nu sunt parte a justitiei, ei nu dau verdicte. Ei usureaza sistemul si il fluidizeaza.

Medierea inseamna in primul rand experienta si cunostinte dobandite intr-un domeniu anume. In timpul cursului nu inveti decat cum sa folosesti acele cunostinte in scopul punerii de acord a doua parti. De aceea cursul dureaza putin, si tot de aceea sunt primiti in randul mediatorilor intelectuali din toate domeniile, tocmai ca fiecare sa se orienteze inspre domeniul in care poate acorda consultanta, si ca fiecare beneficiar de mediere sa poate alege cel mai potrivit mediator. Daca esti implicat intr-o speta de granituire, o sa mergi la un topometrist, un accident auto, la un inginer, o speta comerciala, un economist, un viol, un jurist, samd.

Sursă foto: sxc.hu.

35 comentarii la “Protest impotriva protestului împotriva includerii violului în noua Lege a Medierii


 1. 1
  Nora:

  Muşcă din veniturile avocaţilor şi scuipă în buzunarul mediatorilor. Bun. Mai departe.

  Că tot reclamai lipsa de documentare, vezi că tot pe Critic Atac a scris şi Laura Ştefănuţ, care e mai degrabă o promotoare a legii. Şi iarăşi, scuză-mă că n-am rigiditatea ta, dacă ăia spun că pământul e rotund nu-i voi contrazice doar pentru că sunt de stânga. Ştii, mi-ar fi jenă.

  În rest, scrii mult despre litigiile care nu mă interesau pe mine. Nu am spus că legea medierii ar trebui scoasă cu totul, ci numai pasajele referitoare la viol.

  Iar în privinţa violului, nu faci decât să aperi legalizarea unor practici dubioase. De care am spus singură că sunt conştientă că existau până acum.

  Pe scurt: mai nimic!


 2. 2
  Nora:

  Exprimarea cu noua lege nu e tocmai greşită din moment ce vorbim despre modificări introduse prin ordonanţa de urgenţă din octombrie. Ordonanţă! Adică 0 dezbatere publică. Grabă mare.

  Care apropo, a obţinut avizul de care pomeneşti post factum. Te-ai făcut că uiţi în vasta ta documentare.

  Ca să nu mai vorbim de cum se obţin la noi avize pentru tot felul de ciudăţenii.

  Pe pagina comisiei, vei găsi referiri la legislaţiile toate ţările UE. Nu am timp să citesc acum, dar din cât am răsfoit, mai pe la toate se referă la civil şi comercial. Ah, şi dreptul familiei. Divorţ, partaj, încredinţare minori.


 3. 3
  Jaco Pastorul:

  E graba, mai, ca-i arde la fund. Altfel nu primesc banii de la FMI.


 4. 4
  Costelus:

  Da, si asta poate fi o explicatie, pierd avocatii din profit si-au gasit citeva feministe sa urle bezmetice. Aceleasi feministe tac chitic cind a fost vorba de cazurile aberante de genul Otopeni („cite ai futut? Doar 6? Pai mai poti fute vreo 4 giste, dupa aia intri la zdup”).


 5. 5
  Nora:

  Costeluş, mai baţi mult câmpii?

  Da, pisicel, cu legea asta susţinută cu atâta ardoare de Jaco, se poate viola în continuare într-o veselie. Contra cost, desigur. Şi te rog să nu mai foloseşti „a fute” când vine vorba de viol. Iată, şi semantica e grăitoare pentru ce vă zace în capete.


 6. 6
  Costelus:

  Se poate viola intr-o veselie daca platesti si victima accepta si cu actuala lege. Si e la fel in multe tari din lume (cam toate tarile democratice permit impacarea partilor in cazurile de viol).

  Erau si niste ghilimele acolo, Nora, dar le-ai sarit …


 7. 7
  Seva Tudose:

  Jaco,

  SUA + CANADA…. ”Judges some sex offenders too dengerous for any form of condițional release„detaining” them until they serve their entire sentance”deci cei ce au comis viol și au fost f.periculoși sunt reținuți pe timpul procesului până la sentința judecătoarească și aplicarea pedepsei.

  În caz când victima unui viol se retrage în timpul procesului dar plângerea a fost depusă,asta nu înseamnă că este scăpat de continuarea procesului. În locul victimei,ia loc Statul(THE STATE)exact ca și cum ea ar fi murit,asta nu înseamnă că este absorbit de litera legii.

  Numai dacă victima a renunțat la plângere că s-a înțeles financiar cu agresorul/famalia,înainte de a depune formal ori legal plângerea,atunci el într-adevăr poate scăpa.Că el poate repeta actele de viol repetativ,că victima nu adepus plângere…odată și odată i se înfundă.

  Da,în USA există aici VOM(victim-offender mediation)și „Restorative Justice” care ajută(at highest rates of victim satisfaction and offender accountability) dar nu include sex-offenders, ci cu totul alt fel de crime ! EX:

  ”VOM is ussually a meating in the presence of a trained mediator,between and offender(s). This system generally involves few participants,and often is the ONLY option avaible to INCARCERATED OFFENDER(S) !

  VOM originated in Canada as part of an alternative court
  santion in 1975 Kitchener,Ontario,case involving two accused Vandals who met face to face with their many victims ”

  Rape(violul) cum spuneai tu la Nora:„violul e cel mai greu de dovedit,aproape imposibil dacă nu sunt martori”
  🙄 Ce martori vrei tu,Jaco 🙄

  dacă o fată de 15 ani este luată pe sus de un bărbat de 2 ori mai solid ca ea,de 48 de ani, ieșit în decembrie din pușcărie ptr.omor deosebit de grav și eliberat cu 4 ani mai devreme ptr. „bună purtare” …și

  acum în ianuarie și-a zis: dacă tot trebuie să mă întorc la pușcărie,măcar să gust și eu o trufanda :mrgreen: și cu câteva secunde înainte de orgie,fata a reușit să-i telefoneze mamei,violul fiind ascultat de mamă 😥

  Cum a spus 1Q 😀 „violul întotdeauna e făcut cu premeditare” altfel cum l-ar fi făcut dacă nu se pregătea sufletește să i se scoale cariciul,cum îl făcea ?

  Un omor,mai are câte odată circumstanțe atenuante,dă ăla primul un pumn,îl înjură de mamă ,ăsta ia un topor…ce nimerește și dă-i…


 8. 8
  Seva Tudose:

  rectificare: „between victims and offender(s)…”

  „court sanction in 1975…”


 9. 9

  Hai ma Seva! Ai avut tu carici vreodata sa vezi cum funtioneaza? Pai asta e mai incapatanat ca un catar. Cam ca Nora asa. Cand ai vrea sa se scoale, nu vrea el, si cand n-ai vrea, el nu te-ntreaba daca vrei.


 10. 10
  Seva Tudose:

  Și apoi aici în USA fetițele au clase explicative despre organul genital de reproducere procreere de pe la 10/11 ani,și sunt încurajate,sfătuite ,în caz de doamne ferește se întâmplă acel viol,să nu le fie rușine,chiar dacă nu a strigat după ajutor,că poate nu poate să țipe,ori era deja înghețată de spaimă…ori chiar dacă nu a spus nu,dar a fost luată prin forță fizică…

  sunt sfătuite că numai prin ANUNȚAREA IMEDIATĂ A VIOLULUI
  PTR. EFECTUAREA TESTELOR DNA(spermă)RUPEREA ȚESUTURILOR,ABRUZAREA VAGINALĂ…TESTE STD,AIDS….FIE CĂ S-A FOLOSIT ȘI VIOL ORAL SEX/ANAL !


 11. 11

  Seva, asta cu „că el poate repeta actele de viol repetativ” e buna de-o bula de plexiglas pe Pandora’s, dar te iert, fiindca mi-ai devenit simpatica.


 12. 12
  Seva Tudose:

  Jaco,

  ptr. implementarea orelor explicative despre sex/viol ar trebui să pledezi,introducerea lor obligatoriu începând cu clasele a V-a,a VI-a…în toate școlile din România !


 13. 13
  Seva Tudose:

  Moșule,

  măi sunt înfierbântată,dacă mai greșesc fonetic limba română,iartă și tu ! da,două negatii nu le pui împreună,știam,dar din cauza vitezei… 😉


 14. 14

  Jacul ar pleda mai degraba pentru introducerea orelor de jazz.


 15. 15

  Seva, esti mai mult decat infierbantata. Esti aproape beata. Ai o scuza buna.


 16. 16
  Seva Tudose:

  Moșule#9

  poate la o vârstă înaintată,te tooot roogi de ea 😀 dar când ești tânăr,eeei,ce tu când erai tânăr nu aveai sex de 3 ori pe noapte 🙄


 17. 17
  Seva Tudose:

  Moșule,

  nu sunt beată,la mine-i vineri 12:52 la prânz și într-o plec la serviciu ! poate tu,că în România acum e vineri seara !


 18. 18

  Seva, cand eram tanar, aveam sex o data pe noapte. De pe la 11 seara, pana la 5 dimineata.


 19. 19
  Costelus:

  Seva, lasa, faci o varza totul.

  In SUA sau Canada cind victima isi retrage plingerea procesul inceteaza. Asta ce inseamna? Ca medierea si intelegerea partilor este acceptata. De asemeni, nu e posibil ca o victima sa faca o plingere si dupa aia sa se retraga, sa spuna ca nu mai vrea sa depuna marturie etc.

  Si daca tot imi dai exemplu marea democratie americana, tu stii ca norma e ca asiguratorii medicali sa *nu* deconteze cheltuieli pentru victimele unor violuri? Stii asta, Seva?

  Eu am spus, medierea e o prostie, permite abuzuri si in partea cealalta (nevinovati acuzati de viol doar pentru ca presupusa victima spera sa obtina niste bani), dar asa este in toata lumea.


 20. 20

  Si a dua zi dupa ce se scula juvina de fumeie, pe la 11 ziua asa, nu ma lasa in pace sa-mi vaz de treburi, zicea ca-i super excitata si ca o dor ovarele de pofta. Si ca era numai din vina mea.


 21. 21
  Seva Tudose:

  Costeluș#19

  unde dracului ieșiși tu cu vorba asta în USA ???? 🙄

  că „asiguratorii medicali să*nu*deconteze cheltuieli ptr.
  victimile unor violuri” ???

  de unde dracului o scoseși și pe asta,tu ești sisi ? Păi nu exista așa ceva„asigurare/decontare ptr.viol” poate…

  ți-ai asigurat bucile curului cu silicoane au căzut în jos bucile și îi dai în judecată pe asiguratori,că de fapt ți-ai făcut asigurare medicală ptr. buci ptr.1 milion fie…10 milioane dar ai plătit deja PREMIUN 220 de mii de dolari…în advans…

  hai Costele că trebe*să plec în 2 minute,mai vorbim …

  Moșule,trebe*să plec !


 22. 22
  Nora:

  Jaco, uitasem o altă chestie pe care-o trâmbiţezi mândru nevoie mare.

  Faptul că mediatorii sunt din toate domeniile.

  Jaco, dacă vreau, şi eu pot fi mediator! Şi un absolvent de conservator! Şi unul de horticultură! Dacă tu nu-ţi dai seama că, pentru a media, trebuie să ştii despre ce dracu’ vorbeşti, trebuie să ştii şi cam ce se-ntâmplă într-o instanţă, discuţia n-are niciun sens.

  Apoi, tu nu-ţi dai seama că un viol e o chestiune delicată, care trebuie tratată ca atare şi de care ai nevoie de pregătire în psihologie, pe lângă cea juridică. Nu oricine e capabil să se apropie de o victimă. Nu oricine ştie să discute despre o traumă, de orice natură ar fi ea. Sau tu crezi că e ca aici, pe blog, când încerci să-i împaci pe Goco şi Danny?

  Pe mâinile cui dai tu, Jaco, o aşa răspundere?

  Ca să nu mai spun că ai susţinut total fals faptul că nu există obligativitatea informării pentru viol. Ea nu va mai exista anul acesta în urma presiunilor puse de ong-uri şi probabil pentru că au conştientizat că e cam greu de instrumentat în lipsa altor instrumente legale. Dar deocamdată este în statutul de stand by. Va intra în vigoare şi ea odată cu noul Cod de procedură penală.

  Asta dacă nu ies „feministele capsomane” (ale dracu’ ele, care nu pricep că totul se negociază şi că societatea care priveşte corpul şi psihicul ca un bun, ca o parcelă de pământ e una progresistă şi „profund umanistă. Parcă aşa ai zis, nu?) săptămânal în stradă.


 23. 23
  Costelus:

  Seva, am citit citeva articole in ziare americane care aratau ca unele companii de asigurari medicale au refuzat sa deconteze cheltuieli medicale (de exemplu de consiliere psihologica) in cazul victimelor, motivind ca nu e nevoie de asa ceva. Un viol e ceva minor, nu trebuie nici un psiholog, nimic (in opinia lor).

  Poftim, am cautat din nou un articol, ca nu ma credeti altfel, luati si va cruciti (chiar e de citit articolul in caz ca nu ati auzit de astfel de lucruri).

  http://www.huffingtonpost.com/2009/10/21/insurance-companies-rape-_n_328708.html


 24. 24
  Costelus:

  Bine, Nora, hai ca ai dreptate aici. Mediator nu poate fi chiar orice prost, da, iti trebuie macar o diploma in psihologie. Dar, nu va deranjeaza ca multe alte persoane care iau contact cu victima nu au nici un fel de pregatire psihologica? E OK ca un politai cu 4 clase sa-i respinga plingerea unei femei de tentativa de viol spunindu-i: „sa fim seriosi, daca voia sa va violeze ala o facea” (caz relatat de ala, karate kid).


 25. 25
  Jaco Pastorul:

  „Medierea inseamna in primul rand experienta si cunostinte dobandite intr-un domeniu anume. In timpul cursului nu inveti decat cum sa folosesti acele cunostinte in scopul punerii de acord a doua parti. De aceea cursul dureaza putin, si tot de aceea sunt primiti in randul mediatorilor intelectuali din toate domeniile, tocmai ca fiecare sa se orienteze inspre domeniul in care poate acorda consultanta, si ca fiecare beneficiar de mediere sa poate alege cel mai potrivit mediator.”

  Daca nici cel putin nu ma citesti cu atentie, cum poti avea pretentia la un dialog?
  De violuri se vor ocupa mediatorii psihologi.

  „Ca să nu mai spun că ai susţinut total fals faptul că nu există obligativitatea informării pentru viol.” -- Unde am zis eu asa ceva?

  Mi s-a parut mie sau l-am vazut la miting pe voiculescu impartind ceiuturi calde?


 26. 26
  Jaco Pastorul:

  Exista o stiinta, se numeste victimologie, care studiaza profilul victimei. Ia uite ce scrie aici:

  „Folosind acelasi criteriu E. A. Fattah (1967) elaboreaza urmatoarea clasificare:
  1. victima participanta, dispusa sa suporte orice consecinta din spirit de aventura;
  2. victima latenta, lipsita de initiativa va aprecia desfasurarea agresivitatii intr-un mod imprevizibil, putand reactiona oricand pentru a evita sau accepta esecul actului victimizant;
  3. victima predispusa, cu reactii spre inclinatii schimbatoare, rigide si complexe care contrazice si incearca sa revina la vechile atitudini;
  4. victima provocatoare, fidela unor conceptii in care dispretul si sfidarea regulilor comportamentale indeamna la actiuni nesocotite, la schimbari de atitudini periculoase, euforice, isterice, exaltate, melancolice;
  5. victima neparticipanta, care adopta posibilitatea de a-si controla comportarea, acceptand doar actele cu semnificatii cunoscute.”

  http://rezultatebac.blogspot.ro/2009/04/victima-si-victimologia-psihologie.html

  Toate declaratiile lui Tudorel Butoi, ar trebui corelate in acest context. Victimologia este o stiinta Nora, si se studiaza la drept.


 27. 27
  Nastasia:

  “Folosind acelasi criteriu E. A. Fattah (1967) elaboreaza urmatoarea clasificare:…”
  Care este criteriul acela?


 28. 28
  Jaco Pastorul:

  Nastasie, daca ti-a trezit interesul, citeste, ti-am dat linkul.


 29. 29
  Nora:

  Nimic, absolut nimic nu mă va putea convinge că legea care încearcă să mă las vândută e o lege morală. Medierea pentru viol e o sfidare totală, crâncenă la adresa victimelor, e o flegmă aruncată în obrazul lor, o umilinţă cruntă.

  Şi Jaco, tot nu mi-ai răspuns. Cu ce e mai bun violatorul care dispune de mijloace materiale decât celălalt? De ce unul scapă şi celălalt, nu? Cât de strâmb e principiul care permite aşa ceva? (poate, dacă pun a mia oară întrebarea răspunzi o dată)

  În cinismul celor care au dat legea şi a susţinătorilor care afirmă în mod total bolnăvicios că femeile „se aleg şi ele cu ceva” (cât de scârboasă e formularea), femeilor, rugaţi-vă să fiţi violate de indivizi cu bani. E fooooarte naşpa să fiţi violate de ăia săraci. Cam aşa, nu, Jaco?


 30. 30
  Nora:

  Serioooooos, Jaco? Există aşa ceva?
  De culpabilizarea victimei ai auzit? Fix asta a făcut Butoi. Şi-ntr-un limbaj suburban, demn de un mare expert.
  De faptul că 6 din 10 violatori sunt persoane cunoscute ce părere are Butoi?
  Ah, ştiu ce părere are. Le întreabă pe femei când depun plângere „da’ ce-ai căutat să te duci la el acasă?”.

  Nastasia, am citit statistici care spun că procentul femeilor care au fost violate şi care erau îmbrăcate provocator e unul foarte mic. Apoi, violul nu are legătură cu sexul sau cu lipsa unei activităţi sexuale regulate. Violul are legătură cu puterea, dominaţia şi agresiunea.

  Când încerc să deschid linkul ăla, mă blochează antivirusul. Îmi dă alertă de troian.


 31. 31
  Jaco Pastorul:

  Inceteaza sa ma mai jignesti. Daca crezi ca vin aici ca tu sa-ti faci numarul, te inseli. Daca esti in stare sa duci un dialog civilizat, fa-o, daca nu, o sa tac. Definitiv.
  Ce nu intelegi tu, pentru ca esti setata sa nu intelegi, este ca victima face diferenta, nu banii. Si nu banii il fac scapat pe violator ci justitia. nu legea medierii.
  Consider ca s-au spus destule pe tema asta.


 32. 32
  Nora:

  Da, iar acum justiţia îi întinde o mână în plus violatorului.

  Dacă nu vrei să fii jignit, nu mai arunca şopârle de genul „l-am văzut şi pe Voiculescu la miting” încercând să decredibilizezi o acţiune legitimă de protest.


 33. 33
  Nastasia:

  Eu am citit, calculatorul meu nu-i aşa de vigilent. Mă rog, ştiinţă, clasificări, vorbe seci şi reci. Nu mă apuc eu să contrazic savantlâcurile. Dar nici nu cred că-s isterică dacă mă exasperează aşezarea violului printre delictele „minore”. Adică dacă mă cert cu vecinul că nucul meu îi umbreşte pătrunjelul, îmi taie creanga, ne ciorovăim la gard şi ne dăm câte un pumn în nas, da,mergem la mediere. Îşi mută el pătrunjelul, eu îi dau o traistă de nuci. Nimeni, niciodată, n-o să mă convingă că o atrocitate că violul poate fi „rezolvată” la mica înţelegere. Ar fi un troc abject, imoral şi periculos. E un atentat la demnitate, după cum zice un gazetar din Cluj, comentând chestiunea. Şi mai zice el:
  „Adică bruta violează şi victima merge la mediator să se sfătuiască: „oare câţi bani să-i iau? Cu cât îmi reperez onoarea?”.”


 34. 34
  Nora:

  Nastasia, aşa e trecut acolo? La delicte minore? 🙄

  Eu nu spun de clasificarea aia că e lipsită de temei ştiinţific. Dar Butoi nu era la un curs de victomologie, era la tv. Apoi, modul în care s-a exprimat e total inadmisibil. Nu cred că vorbea atunci omul de ştiinţă din el, ci misoginul, poliţistul de ţară care-o trimite pe aia cu capul spart şi echimoze acasă „las’ că vă-mpăcaţi voi”, comentatorul de birt care crede că o femeie violată e o femeie satisfăcută, spărgătorul de seminţe din faţa blocului care consideră că „e o curvă, şi-o merita”. Ăsta a fost Butoi în declaraţia cu pricina.


 35. 35
  Costelus:

  Mai Nastasie, si tu te iei dupa talibanca asta? Violul se negociaza de zeci de ani, nu numai la noi ci si in lumea intreaga! Se rezolva la mica intelegere. E gresit? Da, e! Asa au posibilitatea tot felul de panarame sa strige „viol” cind de fapt nu s-a intimplat nimic (vezi de exemplu cazul fostului director al FMI). Dar asa e in toata lumea si asa a fost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *