Un verde nesfârșit

Cândva oraşul meu Pittsburgh era vestit ca fiind un oraş plin cu emigranţi veniţi aici în goana lor după aur, argint, dar şi al aurului negru. Munţii W.Virginiei din lanţul Appalachian Mountains au făcut să prospere ca un nucleu în zonă. Minele bogate în carbuni au facut aici să se aşeze unele din cele mai renumite rafinării, siderurgii din ţară, oraşul oţelarilor, al fierarilor, al minerilor, al Sindicatelor, oraşul „Stealers”! Se spunea că trebuia să îţi iei o cămaşă de schimb cu tine, pe la orele de prânz să te schimbi, de atâta fum şi zgură ce pluteau în aer. Dar totodată oraşul este traversat de apele rîurilor Monongahela, Allegheny, râuri navigabile înfraţindu-se aici în fluviul Ohio. Ştiaţi că aici este cel mai mare port intern (inland) peste 9.000 de mile navigabile? Croaziere de agrement, barcă pe apă ca apoi pe stradă este autobuz „The Duck Bus”? Fiind al doilea oraş cu poduri din lume, după Veneţia? Din centru să iei telecabina să urci pe muntele Mt. Washington pentru vederea oraşului? Iar de-a lungul râurilor alearga non-stop trenuri încarcate cu cărbuni, dar şi cu maşini, tractoare, utilaje. Pe apele fluviului se scurg greoi platforme cu aurul negru. Nu departe de „downtown” sunt uzinele, siderurgiile, loc unde s-au îmbogăţit baronii cum ar fi industriaşii Carnegie, George Westinghouse-manufacturi, Henry C. Frick, Andrew Mellon, Henry J.Heinz cu vestitul „ketchup”! Finanţatori ce au lăsat
capodopere, averi, construcţii, palate în urma lor, muzee, parcuri, domenii… Aici este acum un oraş transformat într-un „hub” financiar, cu cele mai multe bănci, cu un aeroport ce-i musai să îl tranzitezi, fiind la 3 ori 4 ore de orice zonă, de sudul, nordul, estul, vestul ţării, accesibil! Orașul artelor(Andy Warhol), al festivalurilor (de aici e Gene Kelly), locul drag a lui Jimmy Stewart, Christina Aguilera, al lui Sharon Stone şi a micuţei cântăreţe de operă Jackie Evancho, care a uimit lumea întreagă.

….

Desigur am traversat oraşul în lung şi lat în perioada de timp destul de mare, când pentru o pâine mai albă, a trebuit să muncesc ca şoferiţă de taxi şi limuzina… am făcut bani frumoşi, cu amintiri dragi şi amintiri mai puţin dragi. După o vreme satulă de zgomotul autostrăzilor, al blocajelor interminabile din trafic m-au călit sa fac pasul catre munte. Nu sunt departe de oraş, doar 35 de km. În liniştea pădurilor de conifere, fagi, stejari, în nesfârşitul cânt al păsărelelor, a mirosului de molid şi brad, a grădinilor de flori lângă un foc domol de tabară. Mă scol cu răsaritul de soare din dormitor şi privesc lung din sufragerie apusul de soare, ori stelele şi cerul incandescent! Şi totuşi inima mea merge mai departe, către locuri nevăzute, nemaiauzite, nedescoperite de mine? Recent… The Blackwater Falls, unica cascadă din lume unde apele acide de culoarea „oranjadei” sunt de o frumuseţe rară. Marele Canyon îmbracat într-un verde infinit, pietrele gemene şi rămăşiţele capsulei-cometei Halley… te poartă parcă, eşti şi pe pămant şi în cer şi în cosmos şi toate astea la 2 ore de condus… nu, nu a fost un „accident” doar am traversat prin oraşul… „Welcome to Accident” plecând către resortul Deep Creek Lake… dar asta altă dată!

30 comentarii la “Un verde nesfârșit


 1. 1

  Seva, nu ştiam mai nimic despre Pittsburgh. Merci!

  Am vrut să-ţi fur şi eu ideea cu pistolul, dar am uitat padul acasă… 😥 😥


 2. 2
  val_one:

  eşti un ghid turistic înnăscut, Seva. 🙂

  cei din căruţa aia nu erau cumva români? nu te-ai oprit să-i întrebi? 🙄


 3. 3
  Seva Tudose:

  Nora,

  nu trebuia sa iei padul,trebuia o copie pe hartie xeros,o puneai in geanta si gata 😀

  Val,

  acei 3 din caruta/caleasca ,doar vizitiul era Amish cei din spate turisti care platesc ptr.plimbare in”country side”

  Culmea ca acesti amish people” se declara contra modernismului,n-au curent electric ci lampa cu gaz,n-au TV,Radio,internet dar am vazut o femeie amish care tundea iarba din fata casei/santului cu o masina moderna de tuns iarba… 🙄

  deci nu tundea iarba cu coasa, primitiv 😆


 4. 4
  val_one:

  aha, amish. îi ştiu din cîteva filme destul de bune. mi-au părut comunitate ingenuă şi mi-ar plăcea o vacanţă de vreo lună în mijlocul lor. 🙂


 5. 5
  Seva Tudose:

  Val,

  sunt f.linistiti,buni gospodari,branzeturile cele mai fine,cresc pasarile curtii doar cu boabe,fac cele mai durabile si frumoase articole,din lana,blana animalelor si cei mai iscusiti prelucratori ai lemnului…un scaun s-ar rupe,dezlipi doar daca ti-ai propus sa il distrugi,altfel nu are moarte !

  aveam o prietena o nemtoaica, care sotul ei era nr%3 la Bayer Co.Farmaceutical din N.Americii,din tata in fiu Amish dar care au renuntat ptr.pozitia lor in societate,financiara…au renuntat la portul specific al Amish people…

  dar au adus cu ei mobila veche din Boemia(undeva Bavaria-Austria cu radacini germane)

  au adus pe vapor mobila insculptata,facuta de stra- bunicii lor mobila prelucrata de mai bine de 150/175 de ani din lemn select !

  Au stat in USA 3 ani ca apoi iar a traversat oceanul cu acel mobilier(cu vaporul si ei cu avionul) 🙄


 6. 6
  Danny:

  Mi-am blestemat zilele cu Provence-ul Norei. De cate ori intram nu-mi mai mergea nici o alta fereastra, toate comenzile mi se blocau, nici winamp-ul nu functiona.

  N-am reusit sa numar cate poze a pus Nora la un Provence, dar pozele au avut peste 2000 pixeli. Pe primele doua Provence-uri nici macar nu am intrat, n-am vazut nimic acolo, nici poze, nici comentarii.

  Aseara am incercat sa comentez, cand am dat click mi s-a blocat din nou blogul, nu se poate asa ceva.


 7. 7
  Seva Tudose:

  Mr.D,

  uite eu inca nu am cerut Norei,Val_one sa-ti stearga comentariile la mine cum a facut Morringain,dar daca-i musai voi cere si eu ca ea, si cred ca vei fi caput !

  Atat te rog !


 8. 8
  Danny:

  Si ce vrei tu pana la urma? Ceea ce faci tu si morri, cu acordul Norei si al Valonashului, este cea mai mare nesimtire, si un atentat la libertatea de exprimare a omului. Ura si dispretul meu impotriva unor indivizi ca voi vor fi vesnice, si nu mi le puteti opri in acest mod.

  Eu nu voi fi caput niciodata, chit ca n-o sa mai comentez aici, dar nu este corect ca, din cauza catorva persoane, printre care si tu, sa mi se ia dreptul la exprimare. De acest lucru ar trebui sa tina seama Nora, iar daca nu este de acord, sa faca bors.

  Eu pe acest blog nu am stat pentru voi, ci pentru alte persoane pe care le apreciez. Tu nu te-ai aflat, si nu te vei afla niciodata printre ele.


 9. 9
  Seva Tudose:

  Danny,

  esti de o nesimtire crasa !Repet! Nici nu iti cer sa ma fi aflat pe lista ta a persoanelor pe care le apreciezi tu,ca eu nu m-am aflat si nu ma voi afla printre acestea,nu este ptr. mine mai valoros decat un servetel ce il arunc la gunoi !

  Tu nu ma poti forta sa-ti inghit magariile in dreptul la liber de exprimare,fa-o la un articol de al tau,
  si lasa lumea sa te bage in seama,la mine te rog sa nu mai scri nici macar un punctisor,virgula ori semnul intrebarii !


 10. 10
  Seva Tudose:

  Val_one,Nora,Ana,Morringain,Andreea….

  va implor din suflet, sa blocati orice comentariu de la Danny sosit la articolele mele. Acest individ imi repugna,intr-un cuvant nu doresc sa il vad venind la mine si sa ma insulte in ultimul hal. Omul asta nu are limite !

  Va rog frumos sa actionati si spre drepturile mele la acest blog.


 11. 11
  val_one:

  ok, Seva, o să am grijă.

  Danny, comentariul tău este ultimul la textele Sevei. să nu avem discuții inutile. poți comenta acolo unde ți se permite, cu condiția să nu continui cu insultele.


 12. 12

  Seva, uite că faza cu xeroxul nu mi-a trecut prin cap. 😀


 13. 13
  Morringain:

  Frumoase poze, Seva 🙂 mai ales cele cu peisaje, stiu ca America din punctul asta de vedere sta foarte bine 🙂

  Eu nu m-as duce sa stau la Amish. M-as simti printre ei la fel de libera cum m-as simti printre fundamentalistii musulmani. Sau pe aproape, oricum.


 14. 14

  Nici eu nu m-aş duce, Morringain. 😀


 15. 15

 16. 16
  Edle:

  Bravo, Seva! Sa plimbi pistolul prin toata America! 🙂


 17. 17
  Seva Tudose:

  Edle,

  asa o sa fac 😀


 18. 18
  Raj:

  Zgaraienorii ala negru din prima poza rasare ca pula din parcarea aia. Nu-mi place…


 19. 19
  Seva Tudose:

  Raj,

  dragul mieu,aceea cladire/edificiu este simbolulu acestui oras ! Au vrut ca cel mai inalt zgarie-nori(fiiind cel mai inalt din oras) sa predomine !

  este cladit numai din otel si sticla ! UNIC IN USA !

  Si,nu ti-am spus ca tot aici in PGH.sunt cladiri total construite/cladite din aluminiu+sticla ??? ALCOA !


 20. 20
  Seva Tudose:

  Raj,

  ca specificatie,am scris ca orasul Pittsburgh predomina in otel,fier,aliminiu…la cealtceva te astepte-t-ai ?


 21. 21
  Raj:

  Da, ma asteptam sa vaz un zgaraienori din chirpici, din bca-uri, din cacat, na… Sarumana! Fivar sharampoiu sa va fie…


 22. 22

  Deci tanti Seva, vezi matale cat de prefacuta e lumea? Dar chiar asa prefacuta se tradeaza cu voie sau fara voie.

  Acuma cred ca si matale iti dai seama, o zici uneori,(eu am auzit), si te doare, mai vin si eu acuma si invartesc setos cu jungherul in rana pericardului. Tanti Seva, oricat sluj ai face, oricati bani ai trimite, oricate plasticuri si cauciucuri ai printa si afisa din America pana in Oltenia cu Pistolul cu Buline, lumea te discrimneaza. De prisos sa zic ca intelectual. Altfel cum iti explici matale ca se inghesuie peste 1000 de comentarii la poazele celelalte si aici doar Peddy injura?


 23. 23
  Seva Tudose:

  Nenea mosule(dupa gravatar esti ca tatal meu) 😀

  „vin si eu acuma si invartesc setos cu junghierul in rana pericardului” Ouch…ce ma doare ?!

  uite vezi tu,asta nu ma deranjeaza chiar deloc daca tu o consideri discriminare.Lasa tu mosule, cand s-o umple,cand s-o bloca de prea multe comentarii dincolo vor veni aici cu siguranta,garantat 😉

  Am putine si bune,decat 1000 cu ‘du-te-n mata,dute-n colo,si-apoi eu nu sunt pe faza mereu. Tu nu ai vazut ca si eu tot la altii depun cele mai multe comentarii ? Du-te si numara-le.

  De prisos sa spun ca m-as crede o intelectuala ! Tu te crezi un intellectual daca vorbesti cu mine 🙄


 24. 24
  Raj:

  Gresiti dle Mos P. Ciuca batailor pe forum sunt eu. Situatie care-mi convine de minune. Ati pus gresit problema. Sa ma explic: cand mai scriam si io sub obladuirea Norei sau Ana, posta chiar si Cosa care ma dispretuieste mult. Dispret care-mi convine de minune. Ba scriai si talica, care talica la randu lu matale, ma urasti. Scriem si noi pe unde se nimereste…, Danny prinde peste… Vorba Dnei Seva, ma doare fix in pula daca ma vrea sau nu ma vrea careva. Is un ilustru necunoscut pe forum. Si mai dutenpulamea de mos cocos cu paru rosh…


 25. 25

  Seva, Ferice de cei saraci in duh caci a lor este Imparatia Cerurilor. Poate fi malitios sau poate fi pe bune. Tu ai un fel de simplitate si umilinta de sfant.


 26. 26

  Indianule n-am inteles nimica. Eu n-am baut.


 27. 27

  „Dintre toti ucenicii, Iuda a inteles cat de scump li este Invatatorul. L-a vandut.”(Iorga din memorie sau dupa ureche)

  Tu zici ca Cosa te „dispretuieste mult” ceea ce e cam agramat. Eu cred mai degraba ca te pretuieste la adevarata ta valoare. Mai zici ca te urasc. Prin religia mea circula o expresie pe care mie mi se pare ca o zic aproape toti cam de forma: a ura pacatul si a iubi pe pacatos. Poate ca pe tine nu te urasc asa de tare insa jegul din tine il urasc foarte mult.


 28. 28
  Raj:

  Multam frumos, ejti un dulcic. As be io, dar nam voe de la doftor. Dispretul unora ma onoreaza mosule. Ar fi mai nasol daca mar pretui, asta ar insemna sa avem ceva in comun. Dar din ce cult faci matale parte ? Dupa cum stii, ca am mai zis-o, respect toate religiile Pamamtului. Mie imi place de Seva, oricum nu-i mai sim-pla ca mine. Imi plac lucrurile simple, oamenii simpli. Sofisticatii cu ale lor, cu cercul lor de amici. Pretiosii pulii…


 29. 29
  Seva Tudose:

  Spatiu nesfarsit 🙄

  pun acest film documentar de o valoare inestimabila,in dorinta de al revedea de cate ori vreau,il gasesc uluitor de interesant,deci il pun la articolul meu,spre pastrare !

  THRIVE:WHAT ON EARTH WILL IT TAKE ( ORIGINAL )

  http://www.youtube.com/watch?v=lEV5AFFcZ-s


 30. 30

  Seva, acum văzui că zici dincolo că ne-ai trimis ceva, mie şi Anei, pe facebook. Eu n-am cont pe fb. 🙄

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *