Bruca manigua

Bruca Manigua este un cantec compus prin anii 30 de catre unul din gigantii muzicii cubaneze, Arsenio Rodriguez, compozitor, si care a fost preluat de-a lungul vremii de multi artisti, prima data de Orquesta Casino de la Playa, o formatie de jazz, al carei vocalist era Miguelito Valdes. Versurile sunt o mixtura afro-cubaneza [din dialectul congolez mai degraba – dupa cum afirma Rodriguez intr-un interviu din 1964], prin care autorul isi exprima cu mandrie mostenirea africana precum si lamentarile asupra a ceea ce a suferit poporul sau. Tragedia lui Rodriguez este de-a fi trait vremuri in care, de culoare fiind, ii era interzisa intrarea in anumite cluburi.

Coro: Yenyere bruca maniguá

Chorus: In munti se ascunde raspunsul

Abre cuita buirindingo

Bruca maniguá ae

Arata-mi cararea/calea spre libertate, din munti

Daca accentul cade pe ultima silaba [manigua] – atunci este un cuvant de origine africana, iar daca accentul cade pe penultima silaba a cuvantului [manigua] – atunci se identifica cu originea Taino – a populatiei indigene cubaneze de dinaintea lui Columb – si care inseamna aproximativ – salbaticie sau arealul padurilor tropicale sau arealul mlastinos al padurii tropicale.

 Pana la urma contextul cantecului se refera la mostenirea africana. BRUCA – inseamna vrajitoare, vrajitorie, devenit BRUJA in spaniola.

Sunetele si vocabularul african au fost sursa unui dulce mister – ingredientul esential in formarea artistului. “Si no tiene negro, tiene carabal” – interpretat ar insemna ca o persoana din Cuba este de culoare sau carabali. In alte cuvinte, identitatea cubaneza nu este neaparat una alba, ci una neagra, sau uneori alba si neagra. Identitate mulatto (creola). “CARABALI” restrange in sens femeile si barbatii din zona sclavilor din Calabar [sud-estul Nigeriei], unul dintre porturile cu sclavi ale Africii. Cantecul sensibilizeaza, atinge si alerteaza nervul sensibil – auzit in strigatul disperat/plinsul inabusit al impovaratului vanzator de alune.

Yo soy carabalí,

negro de nación.

Sin la libertad

no pue’o vivi’.

Eu sunt CARABALI din popor, fara libertate – a trai nu pot.
*** 

Mundele cabá, con mi corazón,

 tanto maltráta, cuerpo ta’furi eh

 Mundele cumba flote

 siempre ta’ngarua’cha.
***queta’ por mucho,

que yo lo ndinga siempre ta’maltratá.

MUNDELE – se refera la omul alb sau detinatorul de sclavi.

 ***Yo soy carabalí, soy mandinga

quiero mi libertad Ae.

 

Sursa foto: sxc.hu.

Acest articol a fost publicat în Muzică. Adaugă the pagina la favorite.

28 comentarii la “Bruca manigua


 1. 1

  Habar n-aveam istoria piesei.
  Mulţam, Uc!


 2. 2

 3. 3

  Nu ştiu dacă e hotărâre a Consiliului General sau ce e, dar primarul Oprescu a interzis comerţul stradal.

  Nora, te simţi discriminată prin această lege?!

  Că primarul a fost acuzat la nu ştiu ce curte, CEDO sau ceva de rasism şi discriminare rasială. Şi culmea, a pierdut. Adică legea aceasta discriminează rromii.

  Comerţul stradal cică e ocupaţia rromilor şi el le-a interzis-o!


 4. 4
  Seva Tudose:

  acu’nu sunt sigura,dar azi(cred) s-a nascut Elena Ceausescu ori Nicolae Ceausescu 🙄

  Cosa stie mai bine ca-i din Targu Jiu,acolo sunt cei mai multi”mulatrii” a Romaniei,tot acolo a fost ceasca la inchisoarea din Tg.Jiu 😆


 5. 5

  Cosa, n-am auzit de hotărârea aia. Na, nu activez în branşă. Mă documentez şi revin.
  La cum relatezi tu, da, pare aberantă decizia CEDO.


 6. 6

  Seva, „Ceaşcă” te-a făcut supravieţuitoare în orice condiţii, aşa că puţin respect n-ar strica.

  Altfel ai fi ca ceilalţi americani de-ai tăi. Ştii tu cum!


 7. 7

  Da, Cosa. În aceeași logică, păstrând proporțiile, desigur, și supraviețuitorii lagărelor ar trebui să ridice osanale celor care i-au trimis acolo.


 8. 8

  N-are nicio legătură.


 9. 9

  Cum dracu’ n-are? Tu vrei ca ea să fie recunoscătoare asupritorului.


 10. 10

  Ceauşescu n-a fost asupritor decât în propagandele manipulatoare. Şi oricum, eşti deja manipulată. N-am ce-ţi mai face.

  La femei nu-i ca la maşini: unde poţi să-i dai klometrajul la zero şi zici că-i nou!


 11. 11

  Mda. Eu și foarte mulți alți oameni. Eu ca eu, că eram mică. Dar celorlalți le era al dracului de bine, numai că n-o știau ei. Propaganda asta, domnule!
  Ca și cum i-ai spune unuia bătut care se plânge că-l doare că e doar propagandă. 😆


 12. 12
  val_one:

  ah, desigur, nu putem afirma că în comunism toată societatea era oprimată. erau destui care o duceau bine, în general pe spinarea celorlalţi. îşi permiteau, doar erau mai egali decît alţii.

  oficial, era bine, minunat, atît de bine încît oamenii trebuiau ţinuţi cu forţa aici, ţara era un imens lagăr păzit la graniţe cu armele îndreptate spre interiorul ţarii. pe malul sîrbesc al Dunării este un cimitir plin cu români ucişi de grăniceri în timp ce încercau să traverseze apa cu mijloace improvizate.

  unii dintre cei ce nu înţelegeau cît de bine o duc în comunism au fost mai norocoşi:

  http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/20-romani-o-sterg-austria-un-avion-utilitar


 13. 13
  val_one:

  dacă era atît de bine ce-i făcea pe atîţia oameni să-şi rişte viaţa încercînd să fugă peste graniţe? de nu erau lăsaţi să plece liber să se convingă cu ochii lor de putreziciunea occidentului? de ce trebuiau ucişi pur şi simplu?

  http://m.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/cea-mai-sangeroasa-frontiera-a-europei-211234.html


 14. 14

  Val, incredibilă faza cu avionul. Ar ieși un super film. 😀


 15. 15
  val_one:

  şi impresionantă, Nora. 🙂


 16. 16

  Pe bune, ar fi un soi de Train de vie, numai că ar avea happy end și ar fi real. Mă rog, parțial, pentru că cei rămași acasă… asta era cel mai nasol, faptul că aveau și ceilalți de suferit. Probabil asta i-a oprit pe mulți de la a încerca.


 17. 17

  Nora, a duce-o bine sau nu e relativ.
  Oamenii au tendinţa să se raporteze la repere abstracte sau concrete superioare.
  Noi (că şi eu credeam atunci tot ca şi cei de care zici tu) ne raportam la modul de viaţă pe care credeam că-l duc occidentalii. Dacă noi nu aveam sau nu puteam face ceva, implicit credeam că ei au şi pot şi prin urmare la noi era rău.
  Fără să luăm în calcul de unde au plecat ei şi în ce condiţii au ajuns ei acolo şi de unde am plecat noi.

  Apoi, noi, oamenii de rând, avem tendinţa de a ignora contextul social, starea socială, necesităţile şi posibilităţile sociale.

  Nu mă gândeam eu, de exemplu, că noi ca popor trebuie – pentru a supravieţui ca popor şi a nu face din urmaşi sclavii datori vânduţi ai altora – să acţionăm într-un fel şi să adoptăm un mod de viaţă.

  Dacă vrei să afli adevărul – adoptă logica matematică bazându-te doar pe informaţii concrete şi nu pe interpretări subiective ale altora.

  Un bun început ar fi să vezi (la venirea lu Ceauşescu):
  -- Care erau datoriile României;
  -- Care era nivelul de dezvoltare (produsul intern brut pe cap de locuitor) şi din ce se obţinea;
  -- Care era interesul marilor puteri occidentale şi al Rusiei în legătură cu România;
  După ce te documentezi, încearcă să oferi tu o alternativă (viabilă) la modelul adoptat de Ceauşescu.

  Dacă vei găsi pe undeva informaţii de genul că Ceauşescu a izolat ţara de occident din punct de vedere comercial şi cultural pentru că aşa voia el că era obsedat de comunist, să ştii că eşti deja pe o cale greşită în aflarea adevărului.


 18. 18

  Cosa, eu nu mă refer la condițiile de trai neapărat. Ci la chestii care-mi par mai importante: libera exprimare și libertatea de mișcare.
  Apoi, tu zici că, pentru noi și nevoile noastre, pentru specificul locului, regimul ăla a fost benefic. Asta înseamnă că nu crezi că am fi fost mai ok dacă Regele nu era înlăturat și dacă România își continua drumul din perioada interbelică? Vorbești ca și cum n-am fi avut alternativă.


 19. 19

  Iar acum, că suntem datori vânduți pentru țspe ani de acum încolo, nu regimul în sine e problema, ci reprezentanții lui și modul dezastruos în care negociază pentru noi. Să mai dau exemplul Poloniei?


 20. 20
  val_one:

  totalitarismul de orice fel are întotdeauna o alternativă mai bună. o alternativă probată şi foarte la îndemînă.


 21. 21

  Nora, regimul e de vină pentru că permite astfel de reprezentanţi.

  Dacă stăm cu ochelari de cal şi cu capul în pământ, de vină sunt unii oameni de la noi. Dacă nu ne lărgim un pic orizontul – că de aia avem minte – o să vedem că unu, Ponta sau altu, Băsescu sau oricare vrei tu, au avut puterea să ajungă să decidă soarta poporului român. Ori, uitându-te la ei, vezi că asta-i o aberaţie şi că răspunsul trebuie găsit în altă parte.

  Poate o să-l găseşti şi singură – că tot ai adus vorba de Regele Mihai. Păi „dacă” nu era înlăturat?! Cine l-a înlăturat, poporul român?!
  Dacă atunci nu l-a înlăturat poporul, de ce crezi că acum acelaşi popor ar fi lăsat să-şi aleagă singur soarta?! Au dispărut, între timp, cei care au putut să-l înlăture pe Regele Mihai?!


 22. 22

  Cosa, folosind logica ta, ăia care l-au înlăturat pe Rege ne-au pricopsit și cu regimul comunist. Deci, o dată au fost malefici că ni l-au luat pe Rege, iar apoi au fost benefici, când i-au înscăunat pe comuniști? Sau cum?


 23. 23

  Asta-i extrapolarea ta a spuselor mele. Eu n-am zis asta niciodată.

  Pentru mine comunişti, capitalişti, maoişti, budişti sunt tot una când analizez un model de societate.


 24. 24

  Totuna.
  Mie nu mi se pare că extrapolez, mi se pare că folosesc același raționament ca tine.
  1. Poporul român nu a fost lăsat să-și hotărască singur soarta.
  2. Regele a fost înlăturat de forțe străine.
  3. Tot forțe străine au adus și regimul care l-a înlocuit. Un regim despre care tu susții că a fost cel adecvat nevoilor și contextului în care ne găseam noi.


 25. 25

  Nu, Nora, nu de regimul pe care au vrut să-l aducă ei, zic eu că a fost adecvat.

  Eu am zis întotdeauna -- cu alte cuvinte aşa: A fost adus cu japca un regim comunist. Şi nu doar de către ruşi ci de către toate forţele mari. Deci hai să nu le mai suflăm atâta-n cur englezilor, francezilor, americanilor şi tuturor celorlalţi.
  Scopul cu care a fost impus acest regim, a fost cel de jaf continuu până la epuizare. În prima etapă – pentru deghizarea acestui scop – jaful trebuia susţinut de ruşi, în a doua – şi ultima – etapă, cea de acum, jaful trebuie continuat de ceilalţi din gaşcă.

  În aceste condiţii, Ceauşescu a avut meritul ca într-un regim comunist impus, jaful asupra ţării să fie minim, să nu mai respecte planul de distrugere, ba mai mult, după ce şi-a consolidat relaţiile cu ţările neutre şi care au devenit foarte puternice între timp (China, ţările arabe et c.) a început să-i bage-n pizdele mă-sii atât pe ruşi cât şi pe occidentali.
  Dar tu n-ai de unde şti toate astea deoarece nu te opreşti decât la informaţiile care-ţi alimentează crezul preconceput.
  Ar trebui să te întrebi de ce, totuşi, Ceauşescu a fost singurul omorât dintre toţi liderii comunişti. Să nu-mi spui că a fost necesar pentru a stopa riposta securiştilor terorişti!

  Cei de acum au fost tot impuşi şi tot de aceleaşi forţe în cârdăşie. Dar spre deosebire de Ceauşescu, ei ne-au îngenuncheat. Atât.


 26. 26

  Nu, nu spun că a fost necesară uciderea lui deloc.
  Pe de altă parte, regimul din România a fost mai sumbru și a atins forme mai violente decât în celelalte țări comuniste din zonă. Tu probabil vei spune că scopul înalt scuza mijloacele.
  Pentru că tu, mai degrabă, favorizezi ideea de colectivitate în pofida libertăților individuale. Aici o fi esența discrepanței dintre viziunile noastre.
  Pentru tine e mai importantă relativa independență economică decât drepturile omului.


 27. 27

  N-ai înţeles nimic. Şi e foarte greu să-ţi explic -- pentru a-ţi demonstra -- atâta timp cât tu continui să foloseşti noţinui teoretic-utopice pe care le crezi posibile, dar ni le-au refuzat Ceauşescu şi Ponta.

  Aşa că, întrucât ştim bine că nu vom ajunge la niciun rezultat, de ce să mai continuăm discuţia?!


 28. 28

  Cred că-n general, noi doi nu prea avem cum ajunge la vreun rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *