Templul hindus Vrindavan Chandra

Lăsând în urmă Palatul de aur Prabhupada, ne îndreptăm către Templul hindus Vrindavan Chandra, situat aproape de Palat. Într-n parc destul de mare, lac cu lebede, obiecte imense de cult religios, statuile lui Chaitanya și Nityananda/Mahabrabhu „Sri Srigauranitai”. Veneratul Elefant Ghanisha, păuni și păunițe ce merg agale prin parcuri ori ciugulind din crăițe. Oameni desigur îmbracați în costume indiene, vorbind încet, pioși, de o serenitate nemaiîntâlnită.

Ca și Sfânta Scriptură/Biblia Creștină, dau citire: Cartea neamului lui Isus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam ce are fiu pe Iacov, Iacov are fiu pe Iuda, Iuda pe Fares, Fares pe Esrom, Esrom pe Aram, Aram pe Aminadab, Aminadab pe Naason, Naason pe Salmon… și tot așa pentru încă 33 de generații( unde fiii dau naștere fiilor lor, după scrisul Bibliei)!… Se ajunge la Iacov, Iacov are pe Iosif, bărbatul Mariei, din care s-a născut Isus Hristos! Câte asemănări sunt între religia creștină și religia hindusă? Una din cele mai vechi religii din lume!

Că sunt multe denominații în religia hindusă (ca și în cea creștină), cele mai importante fiind: Shaivism – „dumnezeu” venerat Shiva, Shaktism – „dumnezeu” venerat Shakti, Maica Divină (ca și Fecioara Maria la creștini), Smartism – aceasta venerând 5 „dumnezei” la alegere, fiind una mai liberă. Și una din cele mai numeroase este Vaishnavism ori Vishnuism, venerând 3 „dumnezei”: Vishnu, Krishna, Rama în zisa ”Trimurti”, ca la creștini „Trinitatea”! La indieni cu cele 10 încarnări, la creștini cu cele 10 porunci! Desigur, mai sunt și alte denominații mai mici: Skrautism, Suryaism, Ganapatism… și în religia creștină cu duiumul!

Ca o mică paranteză,veneratul Krishna cel Sfânt al indienilor, conceput fără unire sexuală, doar prin puterea spirituală a lui Vasudeva, în pântecul lui Devaki (la fel ca Isus Hristos în pântecul Mariei)? Dar contrar Bibliei creștine, Isus Hristos nu a fost căsătorit, deși gurile rele „Holy Grail” spun că ar fi fost căsătorit cu Maria Magdalena… contrar Krishna a fost căsătorit!

Krishna ucide pe Naraksura, un nemernic, care avea în deținere peste 16 mii de femei! Deci Hrishna are câștig de cauză/război reposedând 16.108 femei, să fiu mai exactă! Dar Krishna reține doar 8 femei, viitoarele lui soții, pe celelalte 16 100 le eliberează. Cum ele au fost violate de Naraksura, au refuzat să plece la casele lor, preferând să rămână la Krishna. Ce să facă El? Se căsătorește formal cu toate, neavând relații sexuale cu niciuna, doar pentru restabilirea statutului social și adăpost.

Krishna a avut 8 soții, prima fiind regina Rukmini, dăruindu-i 10 fii: Pradyumna, Chharugupta, Bhadracaru, Charuchandra, Vicari, Caru… și alții. Soția Satyabhana – nr. 2 îi dăruiește 10 fii: Bhanu, Subhanu, Svarbhanu, Prabhanu, Bhanuman, Chandrabhanu, Brihadhanu, Atibhanu ,Sribhanu și… Pratibhanu! Șoția Jambavati – nr. 3 i-a adus pe lume alți 10 fii: Samba, Sumitra… și alții, soția Nagnajiti – nr. 4 i-a oferit tot 10 fii: Vira, Candra… și alții. Soția Kalindi – nr.5 a făcut ca și precedentele, alți 10 fii: Sruta, Kavi… și alții, soția Madra – nr.6 ghiciți câți fii? Tot 10: Praghosha, Gatravan… și alții! Soția Mitravinda nr. 7 nu se lasă mai prejos și aduce alți 10 fii: Vrika, Harsha… și alții, iar soția Bhadra face ce-au făcut toate, îi toarnă lui Krishna cel Sfânt alți 10 fii: Sangramajit, Brihatsena… și alții. Deci Krishna a avut 80 de copii, oare cine are mai multe soții și sumedenie de copii?

Gata, intru în templul Vrindavan, credincioșii, fie stând în picioare, fie șezând pe podeaua de marmură, cântănd la unison:

„Hare Krsna, Hare Krsna, Hare Krsna, Hare Rama, Hare Rama, Hare, Rama, Hare, Hare!”

Văd impunătorul baldachin al lui Prabhupada, baldachinul aurit al lui Krishna și regina, în fundal un „altar” cu totul și cu totul poleit în aur, baldachine sculptate suprem, bogat, în lemn prețios, tavanul înălțat spre cer cu vitralii multicolore! „Preotul și dascălii lui” prin templu, mergând la fiecare baldachin, rugându-se, venerându-i, cântând! Alt cantor îmbrăcat în costum tradițional, bătând la tobă, ritmurile cântecelor indiene. După terminarea slujbei, dascălul trecând la fiecare persoană prezentă în templu, oferta inhalării mirosului de floare, lotus/nufăr!
Precum ar fi împărtășanie ori atingerea cu mir, ulei sfânt, la creștini! Apoi la sfârșit de slujbă „preotul” în genunchi, ștergând cu sârg podeaua altarului cu un prosop alb, pentru a lasa lăcașul de cult neîntinat!

A fost o experiență plăcută și educativă vizitarea Palatului de aur și a Templului Vrindavan. Ies din templu parcă blagoslovită și de câtre alți Dumnezei. Ne îndreptăm spre mașină să părăsim acest colț mic de rai, că un păun alb există, ceea ce nu știam, mâncând, dormind în stratul de flori. Dar pe drum, în parc, să fiu efectiv „atacată” de un păun multicolor…? Asta nu o mai credeam!

PS. Și totuși sunt nedumerită, câte religii, dumnezei au mai multe soții și droaie de copii? Mda, arabiii, islamiști, mahomedani, fie ei şiiți ori sunni, mai este și Buddha-budiștii, cel cu o Împărăteasă, dar cu o sută de concubine… Și desigur mormonii…iar alții practică vice-versa: soția are mai mulți soți! Offff!

55 comentarii la “Templul hindus Vrindavan Chandra


 1. 1
  Nora:

  Seva, ăia doi în plan îndepărtat, în fotografia 10 şi 12, cine erau? 😀


 2. 2
  Seva Tudose:

  Nora,

  Doi sfinți declarați prin secolul 15… Chaitanya și Nityananda- Mahaprabhu venerănd pe Krishna !

  http://hinduism.about.com/od/gurussaints/p/Chaitanya-Mahaprabhu-Gauranga.htm


 3. 3
  Seva Tudose:

  Nora,

  te rog,vezi că în al 2-lea în e-mail ”Templul hindus…” poate poți să-l adaugi aici,în continuare,este un epilog ! 😀 Apoi poți șterge acest comentariu…mulțumesc !


 4. 4
  Seva Tudose:

  Poligamia la Mormoni`

  Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints

  https://www.youtube.com/watch?v=JT6k9KATfRQ


 5. 5

 6. 6

 7. 7
  Seva Tudose:

  Sororal Polygyny…surori împărțind acelaș bărbat/soț !


 8. 8
  Seva Tudose:

  Aoleoooo…era să uit ce zi este azi ! 23 August,ziua națională a Romîniei Comuniste… 😆

  dacă vă uitați mai bine în acest video-clip,veți putea vedea și copii mei în 1986…14 ani,10 ani,9 ani…înregimentați pe stadion la literle C,Ș,U… 😥

  http://www.bing.com/videos/search?q=23+August+Partidul+Comunist+Roman+youtube&FORM=VIRE8#view=detail&mid=0158DD938AEB99EEE0E20158DD938AEB99EEE0E2


 9. 9
  Seva Tudose:

  Smiley

  ajutați-mă să uit…


 10. 10

 11. 11
  Nora:

  Aseară, am văzut la tv cum întrebau oamenii pe stradă ce semnificaţie are ziua de 23 august. Cei peste 45-50 de ani ştiau toţi, ăştia tineri, neam. 🙁


 12. 12
  Nora:

  În altă ordine de idei, cred căCostel e trist. Iar! Şi de atâta tristeţe nu se poate abţine. Bântuie pe FB pe la Ana şi atât îi trebuie (Anei) să spună o vorbă bună de mine. CăCostel e acolo, s-o amendeze.
  În general, el cam vorbeşte singur la postările Anei. Dar să-l înţelegem, e trist!
  Ce, voi n-aţi fost niciodată trişti să vă duceţi să faceţi pipilică la alţi oameni pe FB?
  Oare aşa de rău o fi înfundat Costel wc-ul la Ciocolata?


 13. 13
  Nora:

  Citesc viitoarea carte a Anei, iar ochii în patru după greşeli de literă, repetiţii, punctuaţie etc nu mă feresc de nostalgie. 🙂


 14. 14
  Daria:

  Ptiu, ce trafic pe la voi!


 15. 15
  Daria:

  Nu v-am mai citit de trei săptămâni şi nu regret nimic.


 16. 16
  Nora:

  Bine că precizaşi, Daria. Mă tot frământam şi n-aveam somn noaptea dacă oi regreta tu sau nu. Aşa, m-am liniştit.
  Altfel, poate îmi dai tu nişte idei de mărit traficul. Că pari să te pricepi.


 17. 17
  Daria:

  Să nu mai administrezi tu blogul, că eşti insuportabilă.


 18. 18
  Nora:

  Iete, fâs. Asta e doar antipatia ta, nu e o idee.
  Voiam să aud vocea raţiunii, nu respingerea ta. Care te priveşte numai şi numai pe tine. Şi de care mă doare în cur.
  Ia, mai gândeşte-te.
  (nu ţi se pare amuzant că singurul om care te bagă acum în seamă e ăla pe care nu-l suporţi? Mie, da. :lol:)


 19. 19
  Daria:

  Mă bagă în seamă prietenele cu care sunt acu la mare. Asta contează, nu înţepăurile unei nesimţite.


 20. 20
  Nora:

  Eşti beată? Sau doar imbecilă?
  Dă tu un rewind şi vezi cine a venit cu înţepăturile.


 21. 21
  Nora:

  Să revenim.
  Deci, cine crezi tu că ar fi potrivit să administreze blogul ăsta şi ce te îndreptăţeşte să spui că ar fi mai mult trafic cu altcineva la cârmă?
  Concret, nu blablauri.
  Hai, că poate scot ceva raţional de la tine azi, nu doar nesimţire.


 22. 22
  Manuella:

  Daria, pari deprimată , cu siguranţă, de ploaia ce toarnă pe aici. Să fii la mare şi să plouă cu găleata nu e prea plăcut.
  Nu înţeleg de ce cauţi să-ţi accentuezi starea intrând pe aici. Sau aşa îţi descarci furia?
  Hai, fii senină şi cheamă soarele!


 23. 23
  Manuella:

  Nora, tu ai o duminică interesantă.
  Apar ca ciupercile după ploaie.

  Mai bine, fii un pic spoiler! zi-ne de carte!


 24. 24
  Nora:

  Ah, plouă. Deci, azi avem o explicaţie. Păcat că ne lipseşte pentru restul situaţiilor.

  (UPDATE: Ana a şters, între timp, eructaţia lui Costel de pe FB. Mai că-mi pare rău)


 25. 25
  Nora:

  Cartea e foarte caldă. 🙂 Şi va include şi texte inedite. 🙂


 26. 26
  Nora:

  Şi daaaa, ăştia sunt neobosiţi în a-mi spune cât de mult mă detestă. 😆
  Ura, cu adevărat, e mai fidelă decât iubirea. Noroc cu mine, că-s veşnic Toma necredinciosul.


 27. 27
  Daria:

  La Costineşti nu plouă. Suntem pe plajă acum. Pa!


 28. 28
  Manuella:

  Ţi-am mai spus, ai date bune să trăieşti mult. 🙂

  Aş vrea să văd The Hundred-Foot Journey.
  Îmi place Helen Mirren.


 29. 29
  Nora:

  Nu l-am văzut. Şi mie-mi place Dame Mirren.
  Ah, am văzut mai acum o săptămână, în sfârşit, vampirii lui Jarmusch. Adică Only Lovers Left Alive, că tot îi învăţasem soundtrackul pe dinafară. Vizual e un ospăţ (hipsterimea trebuie să fie în extaz, cu personaje atât de cool, cu tot felul de aluzii livreşti, cu Marlowe, încă viu şi trăind în Tanger, Marlowe, care a scris de fapt piesele cunoscute nouă ca fiind ale lui Shakespeare, cu vampirii care aveau şi ei dramele lor eco şi se se plângeau şi ei de calitatea hranei :P, -- piaţa era invadată de sânge contaminat), dar cam atât.


 30. 30
  Nora:

  Bine, eu m-am uitat la el ca şi cum aş fi privit un album foto cu Tilda Swinton. Motiv de oftat la fiecare pagină-cadru.


 31. 31
  Ik:

  Ios la mare. Acuma ii bine, dar zilele trecute miau intrat inundatiile si aluviunile in cur. Am perdut siun papuc pin apa, dar ma doare fix la 1,15 m. in fata preputului, ca am mai multe perechi. De papuci, ca numi place sa mi se rastalmaceasca vorbele. Drei Daria creca ia intrat olectuta de nasap la flocusori, alminterea ii fata buna sii calma. Si io is indispus cad imi intra nasapu in cur. Macar dear fi din aLA FINU, DAR II CU SCOICI…


 32. 32
  Ik:

  iO OFTEZ CA NU POT PENTRU CA SA BEAU O mastica. Ii prea cald. O cucoana a manat o pita intreaga pe plaje. Din aia mare cat balega de elefant. Io am vazut 1 penis de elefant la circ. Nui cine stie ce…


 33. 33
  Ik:

  Acordati pupoaele retroactiv , dra Nora ? Dna Manu, pot pentru ca sa va zic sarumana ? Dnului 1Q nui zic…


 34. 34
  Ik:

  Indienii astia is cata frunza si iarba, dna Seva. Prea se imperecheaza. Aia toti se imperecheaza, mai putin aia de leviteaza. Am citit parca o carte despre India, scrisa diun mare scriitor roman. Parca ala care ii simpatiza pe legionari, am 1 lapsus sio mare carenta de cultura…


 35. 35
  Ik:

  Ar fi indicat sa moderez io blogu asta. Ar mai da peicea Pulea Spataru


 36. 36
  Manuella:

  Da, Ik. Bună seara şi ţie! 🙂


 37. 37
  Nora:

  Ik, acordăm, acordăm. 🙂

  Ce mişto e să te dai în leagăn!


 38. 38
  uc:

  buna diminetica 🙂


 39. 39
  Daria:

  Eu nu am venit cu nicio înţepătură, dar am ajuns să fiu făcută beată şi imbecilă de eleganta gazdă a acestui blog. O să mai vin peste trei săptămâni să vă spun că iar nu v-am citit.


 40. 40

 41. 41
  Nora:

  Neața, Uc. 🙂 Bine ai revenit. Cum a fost?


 42. 42
  Nora:

  Daria, eleganta gazdă a acestui blog îți zice un călduros ”hai, marș”. Nu înainte însă de a-ți împrospăta memoria fanată.

  Ptiu, ce trafic pe la voi!

  Nu v-am mai citit de trei săptămâni şi nu regret nimic.

  Să nu mai administrezi tu blogul, că eşti insuportabilă.

  În ceea ce privește vizita ta de peste trei săptămâni, zău, nu e cazul să te deranjezi. Mai bine le trimiți pe prietenele tale. 😆


 43. 43
  Nora:

  Pour la personne qui a cherché „que veut dire frumosilor”: en français, „frumos” se traduit par „beau”. „Frumosilor” est la forme du masculin, pluriel, vocatif, du mot „frumos”.


 44. 44
  uc:

  A fost cea mai imprevizibila vacanta, am ajuns cu avionul in rhodos -- unde am dormit o noapte sub cerul liber cu prietena fiindca n-am mai gasit camere -- neste incurcaturi. S-a si ris un receptioner de mine ca voiam o camera cu 2 paturi :))) de parca picasem de pe alta planeta.

  Dimi am fugit in kos cu un feribot la 3 ore distanta, acolo am stat doar 3 zile ca asa a fost, in loc de o sapt. N-am mai ajuns la nudisti, in rhodos in a 2-a sapt -- la un bronz uniform, cum aveam cazare si de unde aveam avion inapoi, ci am plecat direct in thassos -- la niste oameni minunati. La ult avion, cel din atena spre kavala -- am avut cele mai mari emotii, era sa-l pierd….aeroportul din atena e ditamai cu vreo 30 de porti. Ajunsesem la poarta 25, ma zapacisera cu intarzierile, cu decolarile, era sa urc spre Chania -- Creta, uf, eram nitel obositica, dar am nimerit avionasul spre Kavala.
  pun poze zilele astea 🙂


 45. 45
  Nora:

  Ce de peripeții. 😀
  Nu era rău nici dacă ajungeai în Creta. 😛
  Abia aștept pozele. Să nu uiți să le redimensionezi, dacă sunt multe, ca să se încarce repede postul cu pricina.


 46. 46
  uc:

  chiar ca multe peripetii :))), n-as fi crezut…. dar uite ca se intampla 🙂
  orshicum si orshicat, a fost minunat 🙂 si mai vreau.
  da, nu uit sa redim pozele, dar de maine incolo, voi steti bine, si la fel de frumosi, da? 🙂


 47. 47
  uc:

  si daca ajungeam in creta -- tot o luam eu spre kavala, dara nu cu feribotul ca as fi ajuns in vreo 2 zile…nu ca nu mi-ar fi placut atata cu feribotul, dar ma grabeam de data asta.


 48. 48

 49. 49

 50. 50
  Manuella:

  Uc, vacanţele tale’s nebune rău. 🙂


 51. 51
  uc:

  Manu 😆 ce pot pt k sa fac?


 52. 52
  Nora:

  Toate bune pe plajele patriei? 😀


 53. 53
  Nora:

  A nu se sta la plajă între 12 și 16.


 54. 54
  Nora:

  Oamenii stau la terase. Comandă borș de pește. Saramură. Cu mămăligă. Salate de roșii cu telemea rasă. Telemeaua aia nu prea merge mâncată ca atare, dar în salată e suportabilă.
  Silva sau Ciuc la draft?


 55. 55
  uc:

  un mojitooo 🙂 salutare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *