Stockholm. Jocuri de rol

Acum câteva zile remarcam frecvenţa cu care apar materiale despre războiul inconstant, cu dese armistiţii şi fragile tratate de pace, dintre bărbaţi şi femei. Nu că aş avea ceva cu tema, dar am senzaţia că toate discuţiile şi sfaturile nu fac decât să adâncească tranşeele clişeelor şi nu spun, de fapt, nimic în plus faţă de ceea ce (nu) se ştie deja. Adică, mai nimic în afară de o simptomatologie oarecum sistematizabilă şi predictibilă. Ironia face ca azi să mă duc la Stockholm, un film despre care nu ştiam mare lucru. Regizorul, Rodrigo Sorogoyen, era cvasi-debutant în lung-metraj şi tot ce-mi aminteam era că-l auzisem vehiculat în timpul ediţiei TIFF din 2014.

Ei, Stockholm, privit la suprafaţă şi de foarte departe, poate fi rezumat în două clişee: bărbaţii e porci şi femeile e – nu curve, nu de data asta, ci – nebune. Exagerate. Care fac din ţânţar armăsar şi „nu ştiu de glumă”. Sau de sexul liber, dar frumos împănat în seara dinainte.

Începe lejer şi bine. Aproape ca o comedie romantică. Ea, fata introvertită, el, băiatul extrovertit, seducătorul perfect. Doi hipsteri la o petrecere hipsterească. Ea nu vrea, ba vrea, cu rochia ei virginală, el e neobosit, sar scânteile, între ei e chimie, domnule. Mare parte din jocul seducţiei se desfăşoară noaptea, pe stradă şi în casa scării, cu un Madrid pitoresc pe fundal. Pe undeva, în curenţii de adâncime, simţi că-s nişte ape învolburate, că ea, căreia nu-i aflăm numele, are probleme ceva mai mari decât cocheta şi interesanta introvertire. Seducţia ca operaţiune de cucerire. Aşa de mişto fandările de început, paşii negociaţi, teritoriul câştigat, teritoriul pierdut. Dialogul viu, foarte viu, atât de familiar încât ai senzaţia că eşti gata să spui următoarea replică.

Asta e prima parte a filmului. Când sună cocoşii şi se face dimineaţă, Petru trădează, iar povestea se transformă în dovleac. Tocat. Ca de plăcintă.

Căci dimineaţa nu mai e poveste. Dimineaţa e proza când ce s-a unit se desparte. Fără ca vreo mână divină să intervină. Dimineaţa e într-un apartament rece şi aproape aseptic, foarte ordonat, cu multe culori neutre, în care hormonii au tăcut şi, odată cu ei, şi poezia iluzorie care-i îmbrăca şi în care rămân, pe de-o parte, nevrozele, pe de alta nevoia de a trăi viaţa simplu fără, cum se zice?, complicaţii. Spaţiul devine sufocant, ce era intimitate căutată e acum apropiere nedorită.

Jocul început în ajun continuă într-o a doua repriză în care vedem violenţă fizică, violenţă verbală, abuz, şantaj, disperare, automutilare. Toate pe parcursul câtorva ore. Adică o relaţie dezastruoasă, dar dată pe „repede înainte”.

Sigur, nu toate umblăm cu antidepresivele în geantă. Nu pe toate ne păzesc mamele şi prietenele să nu facem „vreo prostie”. Dar cu ce scade asta din raţiunea cumplită a scenariilor în care personajele se plasează? Cu ce scade asta din greutatea spuselor şi nespuselor, făcutelor şi nefăcutelor?

Relaţia între cei doi apare ca o ţesătură de coduri după care se bâjbâie şi fiecare are pretenţia ca celălalt să-i înţeleagă mesajele în mod onest deşi ambiguitatea e cea mai puternică figură din pachetul de cărţi de pe masă. Acelaşi gest are două oglinzi în care se reflectă şi două vieţi, în două timpuri diferite, cu legislaţii renegociate mereu. Dimineaţa, vânatul devine vânător. Numai că scenariul ăsta nu e uşor recognoscibil. Femeia care face ea ce doreşte, care impune, în loc să se amputeze permanent pentru a se adecva codurilor şi dorinţelor lui, e o noutate violentă încă. Regizorul alege să-i dea masca unei nenumite probleme psihice. Iar asta îl salvează parţial de acuzele de conformism în psihologia personajului feminin. Care se dovedeşte tarat de aceeaşi proverbială incapacitate de a separa sexul de dragoste (avocatul apărării: da, dar şi el…), de a se bucura de sex de dragul sexului (avocatul apărării: da, dar îi fusese vândut drept altceva…).

Drumul de la romance la thriller pe parcursul unei ore şi jumătate. La început, ţi-aminteşti de Before Sunrise, ca la sfârşit să te simţi sufocat ca-n Sleuth. Şi da, aţi intuit corect, referirea e la sindromul cu nume de capitală nordică.

De interpretare, ce să vă spun? E perfectă. Javier Pereira îmbracă perfect straiele seducătorului cu faţă inocentă, care ţi se insinuează încetul cu încetul pe sub piele, iar Aura Garrido pe cele ale unei fragilităţi extreme, frumoase şi simple, cu graţie de balerină, fragilitate, ce se dezvăluie şi-şi modifică şi ea, treptat, culorile până când ajungi s-o identifici cu patologicul.

Later Edit: Filmul a luat chiar Trofeul Transilvania la TIFF 2014, iar Pereira şi Garrido au primit Premiul pentru interpretare. Memoria, ştiţi voi…

89 comentarii la “Stockholm. Jocuri de rol


 1. 1
  Raj:

  Is primu la postat sarumana. Cei care sta la parter is lipsiti de dreptu constitutional dea se plimba cu liftu. Dra Uc a luptat pt. drepturile ei, ca sta la et.8 si poate fute liftu la orice ora…


 2. 2
  Raj:

  Sarumana dna Manu, va urez o saptamana co raza de soare macar, caci Busuiocu nea anuntat cai naspa la dv. la Kostenge…


 3. 3
  Manuella:

  Nora, chiar vreau să văd filmul, ştiam trailer-ul.
  Exact de la TIFF.
  Să vedem unde şi cum îl găsesc.


 4. 4
  Manuella:

  Bună, Raj!
  Urare primită cu drag, o rază de soare şi un ghiocel-cercel oricând!


 5. 5
  Nora:

  Manuella, dau link când ajung la calc. A pus cineva pe fb.


 6. 6
  Nora:

  Raj, ha! Nici măcar n-am lift! Mi se rup scripeții de dreptul ăsta constituțional!


 7. 7
  Manuella:

  Mulţumesc.


 8. 8
  Manuella:

  Am urmărit aseară o oră, cea neînsemnată cumva, fiind prima, ceremonia premiilor Oscar.
  Absolut enervantă traducerea live. Pe prea-repede înainte, nu se înţelegeau deloc cuvintele. Sigur că nu e uşor de adaptat în secunda doi o traducere ad hoc, dar ar fi fost de preferat esenţa fiecărui interviu.
  Greu de urmărit ceremonia în astfel de condiţii.

  Astă seară va fi un rezumat. Subtitrat, sper.
  Sau mai bine fără!


 9. 9
  Manuella:

  Nici Birdman nu am văzut. 🙂


 10. 10
  Nora:

  Uite, Manuella.

  http://filmehd.net/stockholm-2013-filme-online.html

  Nu m-am uitat la Oscaruri, dar parcă în fiecare an sunt probleme cu traducerea.


 11. 11
  uc:

  buna dimi 🙂

  Birdman nu l-am vazt, e fain oare?


 12. 12
  Nora:

  L-am văzut. E superb.


 13. 13
  uc:

  🙂 atuncea o sa ma uit si io


 14. 14
  Manuella:

  M-am gândit la 1Q. Sper să fie bine.


 15. 15
  Nora:

  Și eu. Mi-e dor de el.


 16. 16
  Raj:

  Si io ma gandesc la dnu 1Q si sper sai fie bine. Las suna dar nu vreau sa fiu inoportun. Sarna dra Uc din cel Cluji unde in dec. 89 armata o facut prapad.


 17. 17
  Raj:

  Ceati vazt dei asa super, dra Nora ? Nica nu poate fi super decat persoana mea, a dv., a drei Uc s-au dnei Manu…


 18. 18
  Nora:

  Filmul ”Birdman”, Raj. 😀
  Ăsta de luă Oscarul azi-noapte.


 19. 19
  uc:

  era sa zic neata 😆

  si mie m-e dor de 1Q ….

  pana una-alta ma duc la club, seara faina :*


 20. 20
  Valeria:

  Doamne, ce frumos, colorat, coerent povestești! Va trebui să te exploatez mai mult în direcția asta -- cum te prind, cum te pun să-mi spui o poveste. 😉


 21. 21
  Nora:

  Săru’mâna, Valerie. Dar cu oralul nu stau la fel de bine. 🙂


 22. 22
  Nora:

  Manuella, vezi mail. 🙂


 23. 23
  Nora:

  Îmi place reinterpretarea asta. 🙂


 24. 24
  uc:

  frumoasa piesa, sensibila interpretare 🙂


 25. 25
  Raj:

  Ati amutit ?


 26. 26
  Nora:

  Nu. Ascultăm natura. 🙂


 27. 27
  Raj:

  Natural…


 28. 28

 29. 29

 30. 30

 31. 31
  Manuella:

  Bună, bună! 🙂

  Am plecat pe ploaie, 2 grade, m-am întors cu soare, 16 grade.
  Ce frumos e să fii întâmpinat de bilete colorate acasă, de bun-venit! 🙂

  Ce faceţi? Mi s-a părut sau l-am văzut pe Danny ascuns după perdea?


 32. 32
  Nora:

  Nu ți s-a părut, Manuella. 🙂
  M-a strigat doar, pe la trei așa. Și a fugit. Ca un îndrăgostit timid.


 33. 33
  Manuella:

  Daa. Cu trei semne de întrebare, să fie sigur în chemarea lui. Nora, omul chiar vroia să te întrebe despre orogeneza hercinică, rolul orei de religie şi CNP-ul părintelui în cererea tip sau dacă eşti supărată tare.

  Danny, eu nu ştiu dacă te mai dedici platformei tale.
  Vreun plan, ceva?


 34. 34
  Nora:

  😆 😆 😆
  Dacă îl punea și pe al patrulea, jur că veneam și ziceam și ce cred de noile acțiuni DNA.


 35. 35
  Raj:

  Ce platforma ? Alea de-ti ridica astia masina ca ai parcat deanpulea ?……….. Dna Manu, al cui o fi terenu ala mai spre sud de sp. militar cu vio juma de km. ? E vorba de vio 100 mp. Sa numi ziceti ca nici az no fo soare la Cta ….


 36. 36
  Raj:

  Dnu Danny ?


 37. 37
  Raj:

  Dnu Danny, penca stiu ca nu sunteti scarbos, pot sa va intreb daca pana acu v-a vomitat in gura vio englezoaica beata + pisata, in timp ceo sarutati ?


 38. 38
  Raj:

  Daca da, va rog sa nu veniti cu amanunte, cu precizari. Spuneti-mi doar de cate ori vi s-a intamplat…


 39. 39
  Raj:

  Dra Nora, credeti ca am exagerat ? Dra Uc tre sa fie in cada acu, face bae…


 40. 40
  Manuella:

  😆 😆 Raj, ce spui? Danny alege domnişoare delicate-pension, cu guleraşe scrobite şi fuste creion.
  Care beau ceai fix la ora 17, cu prăjiturele şi mătuşi preocupate să le găsească domni de modă veche, spre prietenie castă.


 41. 41
  Nora:

  Urinată, Raj! U-ri-na-tă! 😆


 42. 42
  Manuella:

  Raj, nu ştiu dacă am văzut terenul, nu ştiu proprietarul.
  Acuş se ridică vreo vilă sau clădire de birouri.
  Ba da, a fost soare azi! Şi toată lumea merge pe faleză şi uită că e februarie şi e loc deschis şi bate vântul de te rupe, dar, na! să întâmpine primăvara!


 43. 43
  Manuella:

  Exact, urinată! 😆


 44. 44
  Raj:

  Urinata prin pisare. ………….. Ce vant o batut az la Cta, dna Manu ? Ati scos nasucu pe geam sa vedeti cumu-i afara ? Sau vie teama co da iar naparstocu ala de dasupra cu cheiceap ? Baiatu vecinei…


 45. 45
  Manuella:

  😆 ai ţinut minte, Raj?
  Am ajuns în Constanţa după-amiază, am fost plecată vreo 3 zile.
  Aici şi când nu e vânt, e vânt. Ştii ce zic.


 46. 46
  Manuella:

  Stai că a venit taică-su acasă şi s-a mai cuminţit puţin. 🙂


 47. 47
  Seva Tudose:

  Bună dimineața,la voi este 10 dar la mine-i 2:50 dimineața,nu pot să dorm,mă doare genunchiul de acum 2 săptămâni cu o entorsă la genunchi,midicametele îmi fac rău la stomac…și de dureri iau ptr. stomac alte pastile și uite cum se țin lanț…

  pe scaun la computer mi se umflă genunchiul… 😥


 48. 48
  Seva Tudose:

  Doamne fac ravagii cei de la DNA,nu e zi de la Dumnezeu să nu fie un arest în penitenciare,la domiciliu,corupțe,spălare de bani,evaziune fiscală,luare de mită fug din țară,se sinucide în avion…curățenie generală !


 49. 49
  Nora:

  Neața, Seva. Da, am și pierdut șirul, nu mai știu care e afară și care înăuntru.


 50. 50
  Nora:

  Doamne, Seva, nu ți-a mai trecut?


 51. 51
  Seva Tudose:

  Da,Nora f. nasol,ruptură musculară deplasare de ligamente,asta poate dura și o lună.O fractură de oase nu doare așa .

  Primele 3 zile nici nu puteam să merg,apoi o săptămână șchiopătam. Acum pășesc numai cu dreptul înainte,îmi pun pachete cu soluție pe bază de camfor ptr.dureri musculare…

  și taman acum când m-au rechemat la serviciu pe 15 martie 😀


 52. 52
  Nora:

  Seva, păi, nu te pensionaneseși?
  Și nu e cazul să faci ceva mai mult decât comprese cu camfor?


 53. 53
  Seva Tudose:

  Da,m-am pensionat dar dacă ești întrebată cum ar fi să te duci part-time,nu refuzi. Aici iei banii de pensie dar poți lucra până la moarte,chiar de ai 75 ori 80 de ani ! Sandu are 71 anul acesta și lucrează program întreg.


 54. 54
  Nora:

  Și primești și pensie și salariu?


 55. 55
  Manuella:

  Seva, dacă nu stai cuminte… unde e repausul la pat?
  Nu mi te pot imagina stând locului. 🙂


 56. 56
  Seva Tudose:

  Ce pot să fac altceva ? Operație nu este cazul,e un proces greoi de vindecare la o vârstă oarecare. În fine…

  Eu mi-am fracturat tot piciorul drept când am fost de 33 de ani și am stat în ghip 6 luni și un an de zile am șchiopătat…unde erau degetele acolo era călcâiul răsucire totală a gleznei…360%

  eram cu mașina la spălătorie,era lipsă o bară-n canalizare,și intrai acolo până la genunchi,că așa sunt eu,o repezită 😀


 57. 57
  Seva Tudose:

  Da,bineînțeles,pensia-i pensie,salariul-i salariu. Cît faci cel mai mult pe un an,atât ai dreptul să faci prin lucru. Exemplul dacă faci 30.000 pe an,poți face alți 30.000. Dacă excedezi peste 30.000 atunci îți taie/ia din pensie.

  Manuella 😀

  păi cât să stau la pat,că mă doare și spinarea și fundul,afară-i iarnă și nu vreau să cad iar,d-abia aștept să vină primăvara,vara să ies la plimbare,grădinărit,excursii….


 58. 58
  Nora:

  Doamne!
  Trebuie să ai grijă.
  Nu poți să-ți iei laptopul în pat? Ca să nu te mai chinui la birou?


 59. 59
  Seva Tudose:

  Chiar aseară am vizionat o emisiune PROTV unde oamenii cu handicap,pensionari nu-i angajează nimeni,procentul este de 5% în România față de 50% în Uniunea Europeană.

  Aici unde te duci,vezi vânzătoare,caserițe,handicapați,bătrâni,tineri de 16/17 ani lucrând împreună ! Sub 18 ani copii au dreptul la o jumătate de normă,de la liceu se duc direct la serviciu…prin lege

  era o reclamă la televizor, cu un bătrân casier ce suferea de Parkinson și când trecea creditul card de 20 ori că-i tremura mâna,clienta să moară de inimă,cumpărase ceva de 15-20 de dolari ,în schimb nota de plată era de vreo 500 de dolari 😀


 60. 60
  Seva Tudose:

  Nora

  nu știi că ștersei cu windex monitorl lap-topului și s-a îmbulinat ? Deci laptopul computer merge,nu merge monitorul. Ca atare am cumpărat un monitor separat,o tastatură separată și am pe masa de birou 3 piese separate,plus pad-ul cu șoricelul…

  doar dacă sui biroul în pat 😆


 61. 61
  Nora:

  Uitasem de îmbulinare. 😀


 62. 62
  uc:

  Seva , ca sa te faci rpd bine 🙂 nu-ti prea place sa stai in pat, nici mie 😆


 63. 63
  Seva Tudose:

  Vă las,trebuie să fac puțintică mișcare,de 3 ore sunt pe computer ! Happy Friday !


 64. 64
  uc:

  we faaain 🙂


 65. 65
  Manuella:

  Ce frumos sună happy friday! 😀


 66. 66

 67. 67
  Seva Tudose:

  Are Mirela Petrean 2 cântece ce îmi plac teribil „Nimeni nu m-o stăpânit” și „Cu ce m-am ales în viață” 😀

  https://www.youtube.com/watch?v=zoQFC84YyBc

  cu o voce inconfundabilă,unică !


 68. 68
  Raj:

  MULTA, MULTA, MULTA SANATATE, scumpa mea hamericanca !


 69. 69
  Raj:

  Cantecu ala se traduce cam asa. Ramai cu ceai bagat in gura, cu ceai tras in pula. Si e si placuta foc, cam fost la o nunta unde a cantat


 70. 70
  Seva Tudose:

  Raj,

  mulțumesc,și ție îți doresc multă sănătate !

  Apoi Mirela are dreptate de fapt autorul/lirica sunt scrise de un pământean 😀


 71. 71
  Manuella:

  Nu vreţi să ştiţi ce forfotă e pe străzi şi-n magazine.
  Toată lumea cumpără mărţişoare. 🙂


 72. 72
  Nora:

  Și aici a fost azi la fel, Manu. 😀


 73. 73

 74. 74
  Seva Tudose:

  Manuella#71

  mă simt ca un …fund(asta să păstrez decența,dar chestia cu salba de mărțișoare care atârna pe amândouă piepturile/țâțele profesoarelor,asta nu pot să o uit !

  am aici un singur mărțișor,primit de la un cumnat al meu,prin 95,împreună cu o felicitare,care atunci când o deschizi să o citești…cântă electronic…

  mulți ani trăiască ! Deci după dragobete este mărțișorul 🙄

  PS. lăsând la o parte că vestitorul primăverii/mărțișorul poate sosi cu mare întârziere,cam prin luna mai,având troieni,inundații,surpări de teren,dărîmări de poduri…

  deci se schimb ele constituții,darmămite tradiții 😀


 75. 75
  Seva Tudose:

  Ei și gata ! Azi este 1 Martie !

  uite ce felicitare primii eu de 1 Martie prin 1981/1982
  „Dragă mămico,cu ocazia zilei de 1 Martie ,eu fiica ta devotată,îți doresc spor la muncă,sănătate și îți dedic poezia:

  Pentru noi,Partidul și Poporul,Ceaușescu, ne pregătesc tot viitorul !

  PS.(așa era învățată de la școală,vreți să le trag în poză) ?


 76. 76
  uc:

  e primavara LMAAA!
  mi-am ales o baba, 6 :))))


 77. 77
  Manuella:

  Seva #75, 😆

  Îmi place martie, e luna mea! 🙂
  Şi mi-e drag mărţişorul!
  Despre inima călătoare în familie v-am povestit.
  Dar nu şi despre raţa lui Cornel. Sau da?
  Cornel, colegul meu de şcoală generală, pe care îl ajutam la lecţii! Eram singura din clasă căreia îi oferea un mărţişor. Ultimul a fost o răţuşcă infinit de mică, pe spate ruginită şi cu un şnur care trecuse prin cele două războaie. 🙂 V-am povestit parcă.


 78. 78
  Manuella:

  La mulţi ani, dragelor! 🙂
  Baba mea este pe 7.


 79. 79
  Raj:

  Baba mea ii pa O4.O3. a.c. Daca no fi cum voi io, o iau la pula de nu se vede. De O1.O3. va ofer 1 ghiocel, scuzati expresia …


 80. 80
  Raj:

  LMA dnu 1Q ! Unde faceti revelionu ? Dnu Danny il face in Balta Mare a Brailei…


 81. 81
  uc:

  multu Ik :*, Lma 1Q 🙂


 82. 82
  Raj:

  Pe cat marte, dna Manu.? Pt. ca-s cilivizat, nu intreb de an…


 83. 83
  Raj:

  Cu placere, dra Uc, sarumana, ochisorii si nasucu. Drei Nora ii pup cotu…


 84. 84
  Raj:

  Va duceti pe 8 mart. la spect. cu cipandei ?


 85. 85
  Nora:

  La mulți ani. 😀
  Nu ne ducem, Raj. Suntem amărâte, n-avem bani de cipăndei.


 86. 86
  Nora:

  Mulțumim de ghiocel, Raj. E mereu bun la casa omului.


 87. 87
  Manuella:

  Trebuia să-mi fac cont de facebook, nu? 😛


 88. 88
  Nora:

  Da, Manuella!
  Zi dacă ai nevoie de ajutor. 😀


 89. 89
  Seva Tudose:

  Baba mea este baba a 9-a ! De ce ? Păi îmi poartă noroc,este cea mai logevivă babă,triește mult ,că are 9 vieți ca pisica,și chiar dacă o arunci de la etaj,cade tot în picioare 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *