Bătrânul și marea problemă

Nici nu se crăcănă bine de ziuă că un maestru yoghin, călugar shaolin de pe lângă malurile Ialomiței celei frumos curgătoare și limpede ca ochiul de pește stricat, se așeză pe vine în dreptul ferestrelor mari de la biroul meu. Respira pe manual și se concentra pe un subiect numai de el știut. Noroc cu sistemul wireless de citire a gândurilor fără parolă. L-am captat și capturat numa’ așa, de-al dracului, ca să-l împărtășesc la o halbă de ceai searbăd, cică de fructe de pădure.

Deci, ce găsii la redarea înregistrării: pe scurt, sunt doar niște văicăreli de guru ninjalău care citise pe undeva despre o segregare rasială și violență fizică în spațiul public. Toate cu eroini în vârstă, extrem de agresivi.

-Tiii! Băi, fratele meu portocaliu și complet chel, tu-ț’ dai seama că pe lumea asta, demnitatea este grav mototolită de unii vârstnici? Cum, mă, tataie, să ai inițiative instigatoare la ură și dezbinare pe fondul sărăciei extreme? Oare în tinerețea ta, oftă imperceptibil călugărul atent la respirație, în tinerețea ta nu visai să ajungi un bătrân înțelept? Să-ți mângâi barba colilie cu gesturi blânde și moi. Să vorbești rar, cu un timbru neutru, ca de om firoscos, și doar atunci când e nevoie de cuvântul tău. Să lași furia deoparte. Că fără viteză, furia e penibilă, jenantă. Mulți au senzația că fac un bine omenirii. Insistă agresiv să facă acel bine înțeles doar de ei, chiar dacă acel bine e un dezastru total. De ce n-or accepta bătrânețea ca o etapă normală de trecere prin viață? Înțeleg, o fi grea, da’ trece!

Aici se încheie monologul, dar apar câteva imagini cu niște bătrâni de o noblețe rară. Senini, cu privirea blândă și înțelegătoare, filtrați de impuritățile existențiale. Au știut să se poziționeze în așa fel, încât să nu-i atingă murdăria morală și spirituală. Au un parfum de toamnă, de fructe coapte, de busuiocul bunicii. Îți vine să-i iei protector după umeri, să stai de vorbă cu ei. Brusc, te cuprinde dorul și fugi să-ți desenezi imagini proprii din copilărie, cu bunicii din povești care-ți citesc ceva înainte s-adormi.
Apoi, apar alți bătrâni, dar în contrast major cu primii. Cenușii, bolnavi, urât mirositori, puternic marcați de mizeriile vieții impregnate în trup și suflet, catalizatoarele agresivității.

Ups! Stați. Monolog reloaded:

– Cum, mă, să n-ai capacitatea morală să-ți identifici și să-ți recunoști problemele personale?! A, preferi să arunci vina pe ceva imaginar, sau pe cel mai slab de lângă tine? E mai ușor, așa-i. Te mai miri că majoritatea europenilor (și nu numai) îți spune că ești rom și te deranjează tare, că tu nu ești rom, dar țigănii știi să faci. Că a cazut și pe ei problema integrării și aruncă pisica în curtea celui mai slab și mai prostan. Cum, mă, chiar nu înțelegi că fiecare este responsabil de acțiunile lui și răspunde pentru ele? Tu, biet nevolnic, doar îți verși în public veninul adunat într-un timp de păcate-amărâte.

Cam atât. Ba nu, mai e ceva.
Ultimele imagini îmi arată un tânăr pe o stradă aglomerată. Are mersul bățos și lăbărțat, cu brațele departe de corp. Direcția îi este liniară, fără devieri bruște, ca și cum ar fi fixat pe niște șine invizibile. Hârâie și scuipă cu forță, cu zgomot, oriunde, oricând. Oamenii se feresc din calea lui pentru că nu are nicio intenție să reducă viteza sau să-și schimbe direcția. Îți dă impresia că, odată scos de pe șine, deraiază și face un accident urât. Apoi, va fi nevoit să meargă sprijinit de zidurile clădirilor care-l vor dirija fix către o ghenă de gunoi. După o derulare-n viteză, că mă plictisesc, tânărul apare-n imagini bătrân, acrit de toate și tot.

Gata. C-am îmbătrânit și eu, brusc. Am în gură gustul amar, de la fiere. Nici n-am observat când a plecat călugărul și când se făcu unșpce. Unșpce și ceva.

Sursa foto: freeimages.com.

8 comentarii la “Bătrânul și marea problemă


 1. 1
  1Q:

  Sărumâna doamnelor și să tră, dom Raj, alăturea de dom Dan! Știu, poate credeți că m-am ramolit și cred că azi e luni!
  De parcă n-am ști cu toții că e marți seara. Și mâncăm covrigi muiați în bere. Că de unde dinți


 2. 2
  uc:

  io-am crezut azi dimi ca m-am treziiit, ca az e vineri si tre sa ma duc la servici, da’s libera az
  si joia viit, si vinerea viit, dar si vinerea trecuta 😆

  mnaziulika 🙂


 3. 3
  Seva Tudose:

  1Q

  „că tu nu ești rom ,dar țigănii știi să faci” ei lasă,că cele mai colosale,bubuiturile financiare le trag albii nu cel smolit !


 4. 4
  Daria:

  mi se pare ca iei la misto pe cineva


 5. 5
  daria:

  cât trafic…


 6. 6
  daria:

  vreau să vină odată și siameza, să-și spună povestea. are și ea un cuvânt de spus


 7. 7
  1Q:

  Cu cine vorbești, Daria? Cu mine ai zis că nu mai
  Sărna, doamnelor! Dom Raj, să tră neabătut, vă rog frumos.


 8. 8
  Daria:

  cu bulă vorbeam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *