O conversaţie

– Ştii c-au fost pe la noi un unchi al lui tati şi cu soţia lui?
– Da, ştiu.
– De unde ştii?
– Mi-a spus mami tău.
– Vin şi pe la tine?
– Nu, nu cred.
– De ce?
– Păi, nu ne cunoaştem aşa de bine şi cred c-au plecat deja în ţara în care locuiesc ei.
– Unde locuiesc?
– În America.
– Păi, nu sunt români?
– Ba da.
– Păi, şi de ce locuiesc în America?
– Pentru că acolo au considerat ei că le este mai bine.
– De ce le era mai bine acolo?
– Pentru că demult de tot, când tu nici nu erai născut, iar eu eram mică, aşa ca tine, aici, în ţara noastră, era conducător un om rău, rău de tot. Ajutat de mulţi alţi oameni răi.
– Şi ce făcea el?
– Păi, de pildă, în magazine nu era nimic, nimic, nici măcar porcărie de-asta de Haribo de care mănânci tu acum. Oamenii mureau de frig, de frică şi de foame
(mă-ntrerupe)
– Nici adidaşi?
– Nici.
– Şi ce mai făcea?
– Arunca oameni nevinovaţi în închisori, nu îi lăsa să iasă din ţară…
– Cum nu-i lăsa? Închidea toate porţile cu cheia?
– Da, cam aşa. Şi-i împuşca pe cei care încercau să sară „gardul” în altă ţară.
– Dar acum nu mai e aşa, nu?
– Nu, nu mai e.
– Dar cum a plecat omul cel rău?
– A fost mai complicat, dar uite, nişte oameni mulţi, sătui, au ieşit în stradă.
– Şi ce-au făcut?
– Au făcut o revoluţie.
– Ce înseamnă?
– Au ieşit şi au protestat, cum am făcut noi, mai ştii?, cu Roşia Montană. Au strigat „Jos Ceauşescu! Jos Ceauşescu!”…
(mă-ntrerupe iar)
– Păi, şi dacă era conducător, avea coroană?
– Nu, nu avea coroană. Regii au coroană. El nu era rege. Înaintea lui, am avut şi un rege. Era foarte tânăr, mult mai tânăr ca mine şi ca mami, şi l-au obligat să plece…
– Unde?
– În altă ţară.
– Şi el avea coroană?
– Avea coroană.
– Şi avea şi mantie?
– Avea chiar şi mantie.

Acest articol a fost publicat în Societate. Adaugă the pagina la favorite.

73 comentarii la “O conversaţie


 1. 1
  Raj:

  Am citit cu luare aminte, dra Nora , dar nu pot pentru ca sa ma concentrez sa scriu si io ceva. De ieri plang intruna din pricina dnei Seva, ca 1 barbat adevarat asa cum ii si cazu meu, mai si plange. Am mintile imprastiate asa cum facea treaba mare imprastiat 1 amic dal meu care manca intruna perje uscate dupa care bea apa. Va pup pe cap iar pe dna Seva o pup in dos cu mult respect ! Pe dnu 1Q, nu.


 2. 2
  Raj:

  Am citit cu luare aminte, dra Nora , dar nu pot pentru ca sa ma concentrez sa scriu si io ceva. De ieri plang intruna din pricina dnei Seva, ca 1 barbat adevarat asa cum ii si cazu meu, mai si plange. Am mintile imprastiate asa cum facea treaba mare imprastiat 1 amic dal meu care manca intruna perje uscate dupa care bea apa. Va pup pe cap iar pe dna Seva o pup in dos cu mult respect ! Pe dnu 1Q, nu.


 3. 3
  Nora:

  😆 😆 😆
  Hai, adună-ți mințile, că tu ai cum spre deosebire de prietenul tău, care n-avea cum să adune perjele.


 4. 4
  uc:

  Da, nu era haribo k mie mi trimitea matusa din germania si imparteam la toata scara, erau 100 se ursuleti in punga, cate 20 deo culoare pam pam :d


 5. 5
  Seva Tudose:

  Nora,

  vezi cum îmi dai mie apă la moară,cu m deschizi tu o conversație pe acest subiect,eu care mă confund cu personajele tale ? Păi,dacă mă pornesc la povestit….futu-i neamul în cur lui ceaușescu !

  era prin 1975/1976 pe vremea eram gravidă cu fetița a doua,eram taximetristă în Buc.Ce mai erau doar 2 ori 3 săptămâni până să nasc,încă mai lucram deși d-abia dacă mai intram la volan,de burtoi !

  Conduceam în toi de noapte pe bulevardul Mihai Bravu,lângă spitalul Colentina,și deaodată îmi fute unul o bușitură în spatele taxiului,de m-a aruncat în sens opus,mai să mă izbesc frontal de un tramvai…

  respectivul a fugit glonț și m-a lăsat acolo 😥 în fine,curul taxi-ului făcut burduf,aproape să-mi atingă și pe al meu !La garaj,autobază,și la miliția de pe Udriște,prinde orbul scoate-i ochii !

  „Doamnă,dacă nu aveți număr de imatriculare,cum vreți s=-l identificăm noi pe făptaș ? ” La garaj tot eu plătesc ptr.daune,numai spun datul de șpagă/ciubuc la mecanici,vopsitori…

  Mi-a venit sorocul să nasc,și prin vorbă-n vorbă,auziu după vreo 5-6 luni,că respectivul care m-a lovit,a venit la garaj,cu remușcări pe conștiință,aflând că eu eram însărcinată,dar cretinul nu m-a contactat,măcar să-mi plătească chieltuielile…

  era, futui muma-n cur,sportiv-fotbalist la Sportul Studențesc din București ! Așa s-a mușamalizat tot,fuga lui de la accident,având pile la Miliție și Procuratură 😥

  ca prin 1982 am depus acte de emigrare,pe vremea când un client mi-a oferit o portocală,și el întrebându-mă :nu o mâncați doamnă ? Am răspuns sec:nu pot să mănânc când conduc,dar în gândul meu mi-am zis : la cei 3 copii o duc
  😥

  în magazinele alimentare când aduceau portocale,ieșeai cu hainele sfâșiate de la coadă,adevărate lupte,să poți rezista la îmbrânceli,fiecare dorea să apuce să cumpere portocale,desigur nu toți apucau,se termina tot în scurt timp,și zeci de oameni părăseau locul dezamăgiți,cu ochii plini de lacrimi…


 6. 6
  Seva Tudose:

  Raj

  concetrează-te și scrie ! Deși ești mai mic ca mine,eu când mă duceam la școală,tu te jucai cu puța în țărână,ori eu muncind,fiind angajată în serviciu de la 15 și 10 luni,tu scrieai bastonașe la abecedar !


 7. 7
  Nora:

  Seva, da, asta cred că era cumplit: umilirea zilnică pentru orice rahat. 🙁


 8. 8
  Seva Tudose:

  Nora,da ! Îmi aduc aminte exact,eraîn 1985 plâmbăndu-mă cu băiatul meu prin parcul Iore-Titan,deadată îl văd plângând și mergea cu ochii lăsați în pâmănt ? L-am întrebat,dacă îl doare ceva,dacă dorește ceva ! Nu vroia să-mi spună prima dată,am insistat,spunându-i:tu copil scump,tu poți să-mi ceri tot ce vrei,și pe dracul îl fac în trei !

  Plângând mi-a spus(avea 8 ani și știa că vom pleca într-o zi în America)

  „Mamă,când o să fiu mare,am să mânânc un munte de banane ! ” 😥 😥 pesemne văzuse vreun copil mâncînd banană,dar el știa că eu nu am să-i dau 😥

  a doua zi am cutreierat la magazine prin București,n-am găsit, și da am cumpărat de la un restaurant chinezesc de pe strada Lemnea !


 9. 9
  Lucretia:

  :)))) parca il vad pe Raj, jucându-se cu pută in țărână :)))


 10. 10
  Lucretia:

  Azi la meniu :peste si mămăliga , hai la masa !


 11. 11
  Nora:

  🙂 răsfățato!


 12. 12
  uc:

  Lucretia , viin 🙂


 13. 13
  costelus:

  Ia sa „ne” ridem si noi strasnic. Da, am o problema cu tine, proasto. Mai ales cind incepi cu lectiile tale timpite si cu feminismul tau de doi bani, mai ales dupa ce ai facut.

  Idioato, multi dintre cei care au plecat atunci au sperat ca iti va trece, ca episodul „costel” a fost doar un derapaj, urit, dar nu definitiv. Dar asta e, tu ai decis ca-ti sade bine in camasa de forta si n-ai mai vrut s-o scoti.

  Insulte schimbam cite doresti, mucoasa proasta!


 14. 14
  Nora:

  Costele, tu și prietenii tăi, pe bune, nu mai depășiți momentul?
  E cam jalnic să te tot cramponezi de un episod doar ca să ai pretext să miorlăi pe aici și să mă hărțuiești pe FB de pe n conturi. Nu-mi pasă. Pricepi? Nu-mi-pa-să de ce au plecat și cât aveau de gând să stea plecați. Apoi, zău, chiar așa? Ai ajuns tu purtătorul lor de cuvânt? Nasol moment pentru ei. 😆
  Cât despre tine, tu nu exiști. De câte ori să-ți spun că ești doar un căcat vorbitor cu acces la net?


 15. 15
  Nora:

  Este fantastic, au trecut doi ani, și omul ăsta încă mă plictisește!
  Asta-nseamnă să fii pisălog perseverent! 😆 😆


 16. 16
  Vio:

  Da’ ce il apuca asa din senin?


 17. 17
  Nora:

  Dracu să-l ia. Și-a făcut un cont de Fb prin septembrie, a început să-mi adauge prietenii (sigur, e doar o coincidență că dă add numai oamenilor cu care eu discut frecvent și e tot o coincidență că e a doua oară când o face), ne-am nimerit pe aceeași postare la o prietenă, l-au apucat toate spumele (eu nu știam că e el, își zicea Paul Andreescu, pe urmă mi-a zis o prietenă că l-a schimbat și pe ăsta în Costel Andreescu), l-am blocat. Iar pe urmă a venit iar aici.
  Comentariul pe care-l vezi nu e singurul, mai e unul sunt două în spam.


 18. 18
  Nora:

  Mi-a și scris cineva, că nu pricepea de ce i-a dat add, nu interacționaseră niciodată, respectiva persoană nici nu postează public, i s-a părut tare bizară faza.


 19. 19
  Nora:

  Costele, fii atent. O să-ți răspund la ultimul delir într-o serie de comentarii pe care nu le voi face publice decât la o anumită oră pe parcursul zilelor următoare. Fiecare comentariu va fi vizibil un minut, apoi va fi șters. Fiecare comentariu va conține un singur cuvânt. Ca un puzzle.
  Fidelitatea se răsplătește!
  Dar trebuie să folosești pentru a le putea vizualiza acest ip -- cel de pe care ai scris ultimul comentariu -- și nu altul. Ele îți vor fi destinate numai și numai ție.
  Stay tuned! 😉


 20. 20

 21. 21
  Nora:

  primul cuvânt s-a dus.


 22. 22
  Lucretia:

  :)))) cum ai tu parte de ei , Nora :)) esti o fericita :))


 23. 23
  Nora:

  Lucreţia, habar n-ai tu! 😆


 24. 24
  Lucretia:

  Pentru tine, Nora ! Nu te cunosc personal dar tare mult imi doresc , te vad o femeie care stie ce vrea ! Esti frumoasa si al dracului de inteligenta , imi doresc sa am cel puțin un sfert din voința si curajul tău .


 25. 25
  Nora:

  S-a dus şi al doilea cuvânt.

  Lucreţia, nu mă vezi bine. 😛


 26. 26

 27. 27
  Nora:

  Numărul patru. We are getting somewhere. 😆 😆 😆


 28. 28
  Lucretia:

  Tu cu cine te joci , Nora ?:)))


 29. 29
  Nora:

  Cu Costel. Îi trimit în oceanul netului sticle cu mesaje. 😀


 30. 30
  Lucretia:

  :))) are de căutat atunci !


 31. 31
  Nora:

  E perseverent, crede-mă. 😆


 32. 32
  Nora:

  S-a dus și numărul 5. 😀


 33. 33

 34. 34
  uc:

  Buna dimiii 🙂 steti acasa?

  Cum a fost la concertu de la care am lipsit? Io mai vreau vacanta :)))


 35. 35
  uc:

  Treziti vi ti, e luni


 36. 36
  Nora:

  Bună, Uc.
  A fost minunat. 🙂 Absolut spectaculoasă Hindi, și așa energică… iar combinația aia de jazz cu swing, cu orientale… minunată!


 37. 37

 38. 38
  Manuella:

  E luni? De ce?


 39. 39
  Manuella:

  Nora, când ai scris tu 7 cuvinte?
  Sigur, nu sunt pentru noi!


 40. 40
  Nora:

  Când să le scriu, Manu? În liniștea nopții, în bruma dimineții, în portocala asfințitului, când cântă cocoșii, când pâinea se coace în cuptoare, când bunicii își fac ceai, le-am scris la tot felul de ore, pietricele pentru Costea al meu. Iote-i boticul roz cum amușină.


 41. 41
  Lucretia:

  Eu trebui sa gătesc :))


 42. 42
  Seva Tudose:

  Noraaaaa,

  Bingooo ! Costel l-a racolat pe Dany platformistul nostru 😆

  Și acolo a început„doar 4 ați mai rămas ?” Pe Angela a făcut-o Angelica 😆

  Combinația secolului ! Dany,Moșul și Costel 😆 Acum mă întreb,care din fete se va beșteli cu Dany ? Nu văd pe Andreea,Morringain ori Angela 😆

  eu cu cine mă mai cert 🙄


 43. 43
  Nora:

  Vai, Seva, asemenea trădare e de neconceput. Am hrănit o năpârcă! Danny, da-ți-aș foc la platformă.


 44. 44
  Lucretia:

  Buna dimineața , la mine ploua si am facturi de plătit :)) Voi ce mai faceți ? Ce mai ziceți ? Raj , esti plecat cu amanta ? Q1 , a trecut răceala ? Uc , gata plimbările ? Manuela , la tine cum este vremea ? Nora , este ocupată cu platforma , vrea sa ii dea foc :)))


 45. 45
  Nora:

  Bună, Lucreția. 🙂
  Lucreția, și eu plătii facturi. 😀 Și mai am. 🙁

  Danny, degeaba te abc-ești prin spam. Te-ai dus la Costel, să nu te mai văz!


 46. 46
  Manuella:

  Bună! 🙂
  Lucreţia, aici nu prea îţi dai seama dacă e prânz sau seară. Te asiguri doar uitându-te la ceas.
  Nu plouă. Încă.


 47. 47
  uc:

  Lucretia, am luat o mica pauza, mai urmeaza :))), imi trag sufletu un pic numa,

  la comm 41 am cetit ca tre sa MA gatesc :))
  buna ziulica, da?

  taididida-da


 48. 48
  uc:

  frumos nume e si Iura 🙂


 49. 49
  Lucretia:

  Distracție si voie buna ! Am bucătărit ieri azi vreau o amărâta de salata de vinete :)) Am stat cuminte la coada sa plătesc facturi .


 50. 50
  Seva Tudose:

  uc,

  Lucreția s-a referit la gătit,făcut de mâncare 😀

  Iar în video sunt români din Ucrainia,bucovineni româno-ucrainieni ! Să fiu sinceră,eu dacă aș cânta ori dansa în limba română,aș respecta cu strictețe tradiția !

  puteau să renunțe la cizmele roșii,ruso-ucrainiene și puteau juca moldovenește, în opinci 😀 Și în loc de Iura,puteau alege în grai moldovinesc:

  „duce-m-aș ca chiatra dura,lui Ion îi dulșe gura… 😀


 51. 51
  Seva Tudose:

  uc,

  vezi tu,eu prefer decât să mă fure și să mă înghesoaie în șură,în fân uscat…,prefer să fug eu după el,și să mă ducă în lumea întreagă 😆

  uite acilișea : Adriana Antoni ! 😆

  https://www.youtube.com/watch?v=4LrSLoRhoPE


 52. 52
  uc:

  neataaa

  draguta piesa, Seva 🙂


 53. 53
  Manuella:

  Ştiaţi că toate ceasurile din lume atunci când sunt scoase la vânzare sunt setate la ora 10.10?

  Bună dimineaţa! 🙂


 54. 54
  uc:

  nu am stiut, dar de ce? :)))

  stii, az dimi am propus sa dam ceasurile inainte cu juma de ora k sa ma trezesc la tiiimp 😀 asta dupa ce am sarit din pat adormita si am daramat oaresce pin casa 😀


 55. 55
  Manuella:

  Şi eu, Uc! 😆
  Am vrut să opresc ceasul şi am atins tot ce era pe noptieră. Jumătate sunt sub pat.


 56. 56
  uc:

  hahahahahahhh


 57. 57
  uc:

  nu stiu dac-am mai pus piesa asta da’ is fermecata


 58. 58
  Lucretia:

  Buna ziua ! Nora , pffff de 2 zile bântui pe la poarta si nimic decat un mesaj ” lucrări de mentenanța ” :))


 59. 59
  Nora:

  Lucreţia, 🙂
  Costele, am uitat la ce cuvânt am rămas. O iau de la capăt mâine, fii pe fază.


 60. 60

 61. 61
  uc:

  o sapt minu 1Q, Ik, Nora, Manu, Seva, Lucretia, Dani, Marcel

  🙂 si nu dormiti ca e de abia luuuni :))


 62. 62
  Nora:

  Bună, Uc. N-aș dormi, dar m-aș plimba. 😀


 63. 63
  Manuella:

  Şi ţie, Uc!

  Nora, ne vedem la gară?


 64. 64
  Lucretia:

  Multumesc , Uc ! Sunteți bine , sănătoși , voinici :))


 65. 65
  Seva Tudose:

  😀
  uc,Manuella… eu nu dărâm nimic de pe noptieră,de ce ? Păi nu dorm ! Mă culc la 8 seara și deja luasem un somnifer,la 12:37 în toiul nopții m-am trezit și numai pot adormi ! Acum este 3:49 dimineața 😥 și culmea,parcă este un blestem,de ce la fix 12:36 m-am trezit două nopți consecutive ?


 66. 66
  uc:

  nu dormi? vai de mine, io fara somn asezat nu exist :))) am fost la un amic in we…a gasit ac de cojocul meu -- are un fel de vuvuzela, numa sa auziti cum suna aia :)))) ca se trezeste toata strada. am fost la med muncii azi, am tensiune 10 cu 5 😀 daar inca va vaaad


 67. 67
  uc:

  Seva, dormi? trezeste-te, e dimineata


 68. 68
  Lucretia:

  Saluturari :)) uc , săptămana asta este rândul meu la plimbare , sunt la Timisoara :)))


 69. 69
  Lucretia:

  Salutari * ifonele mami lui :)))


 70. 70
  Lucretia:

  Acum răsfăț papanași cu dulceața de afine :))


 71. 71
  uc:

  Papanasii aia is un deliciu , poftabuna si plimbare frumoasa 🙂 au si smantana papanasii cumva? :d


 72. 72
  Lucretia:

  O porție 3 papanași imensi cu smântâna si dulceața afine :))) si apropo au bănățeni un Moll , am căutat ieșirea o ora :))) Nora , in sfârșit am vazut si eu cum arată Cărturești, :)) lumea bea ceai si citeau :)) nu intrai eram in căutarea blugilor ” prefecți ” pentru copil , ăla mic de 20ani .


 73. 73
  Nora:

  Timișoara, ce frumos.
  Cărturești, ce savuros.
  Papanași, ce delicios. 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *