Despre stupidul şi înfricoşătorul „Eu n-am nimic de ascuns”

De câte ori vine vorba despre cum libertăţile individuale – precum respectarea dreptului la viaţă privată – sunt încălcate în numele unui presupus bine general, unei lupte care excede prin importanţă şi gravitate bietele noastre nazuri, cineva se găseşte să spună că, dacă eşti un cetăţean cinstit, care respectă legile, n-ar trebui să te deranjeze că SRI îţi ascultă telefoanele şi-ţi filtrează emailurile pentru că, nu-i aşa, n-ai nimic de ascuns. Te ştii în deplină legalitate şi, ştiindu-te astfel, nicio instituţie a statului nu-ţi va cauza nicio neplăcere. Subiectul a revenit acum, oarecum în poziţie adiacentă, de când cu transferul interceptărilor de la SRI la DNA.

1. Să spui că „n-ai nimic de ascuns” induce ideea că intimitatea, spaţiul privat, by default, sunt nişte constructe legate de culpabilitate. Ca şi cum doar cei culpabili, cei care au încălcat regulile îşi doresc să ascundă ceva, să ferească de ochii celor mulţi. Tot ce e intim devine vinovat din start. Tot ce facem trebuie să se manifeste public. Nu sună curat distopic?

Oare de ce mai avem perdele şi ziduri, mă-ntreb. Că doar nu facem bombe în bucătărie. De ce nu defecăm în toalete de sticlă? De ce nu ne declarăm amorul în piaţa publică? (mă rog, sinceră să fiu, cutumele astea sunt pe cale să se schimbe, de când niciun act nu e validat până nu devine status pe fb.)

Spaţiul privat este o componentă esenţială a unei vieţi demne, aşa cum o înţelegem în cultura occidentală, unde delimitarea există ca atare.

2. Să spui că „n-ai nimic de ascuns” întoarce într-un mod pervers prezumţia de nevinovăţie în prezumţia de vinovăţie. Suntem toţi vinovaţi până când suntem ascultaţi, puricaţi, înregistraţi şi dovedim că, iată, avem batistuţă şi unghiile tăiate, suntem curaţi.

3. Să spui că „n-ai nimic de ascuns” e totuna cu o cedare imensă de suveranitate şi cu crearea unui dezechilibru fatal în societate. Checks and balances. Numai că ei ştiu tot despre tine, iar tu nu ştii nimic din ce fac ei cu informaţiile adunate. Managementul informaţiilor a devenit din ce în ce mai opac, iar pălăria „siguranţă naţională” înghite elefanţi, macarale şi lalele. Există momente când sănătos este ca societate să se constituie în opoziţie, numai că se va trezi lipsită de unul dintre membrele esenţiale pentru a face asta. Nu ne vom mai putea coagula în anticorpi pentru „microbi”, presupunând că vom ajunge să-i identificăm ca atare. Vezi şi punctul 7.

4. Dreptul la intimitate este, până la urmă, dreptul la eul tău. Tu-ul cel mai tu, dacă vreţi, este cel care se manifestă în spaţiul intim când te crezi la adăpost, când poţi să ignori măcar o parte dintre convenţiile sociale.

5. Toţi avem ceva de ascuns. Toţi. Toţi avem ceva ce nu ne-ar conveni sau ne-ar stânjeni ca ceilalţi să afle. O bârfă, o conversaţie deocheată, ceva jenant ce abia am mărturisi mamei sau nici măcar ei, momente de slăbiciune, momente de frică. Chiar şi spovedania se face la confesional sau sub patrafir, chiar şi rugăciunea se face în şoaptă, nu la megafon. Nu credeţi? Ok, aştept în mesaj privat parola de la contul vostru de email. Sau extrasul de cont. Vă promit că nu citesc eu nimic, le dau mai departe unei persoane pe care n-o cunoaşteţi şi care nu vă cunoaşte. Asigurăm imparţialitatea străinului.

Ca să nu mai vorbesc de câte legi încălcăm deja şi habar n-avem. Dintre care cele legate de piraterie şi drepturi de autor sunt cele mai banale. Ţi-a trimis Gigel melodia pe care aţi dansat prima dată? Ai descărcat-o? Mai gândeşte-te o dată dacă, într-adevăr, n-ai nimic de ascuns. Felicitări, tocmai ai devenit o persoană şantajabilă cu propriul concurs. Nu vei mai smuci lanţul nici cu un milimetru, ca să nu-i superi pe cei care ţi l-au fixat în zgarda aşa de frumoasă.

6. Sistemul nu este infailibil. Este deja cunoscut exemplul unui tip care făcea documentare pentru un roman şi căuta informaţii online despre cum se fabrică amfetamina. Nu e greu de ghicit cam cum ar arăta profilul unui astfel de om. Şi pe cine ar alerta. Sistemul nu este o maşină, este creat din oameni.

7. Să spui că n-ai nimic de ascuns înseamnă să fii şi un egoist surd şi mut. Poate că, da, tu n-ai nimic. Că eşti un cetăţean inert. Comod, să zicem. Dar poate ai cunoştinţe, prieteni care-s mai agitaţi din fire. Mai activi. Mai conştienţi. Care, să zicem, organizează mişcări de stradă. Mişcări de stradă care nu-s posibile fără încălcarea unei legi, două, nouă. Căci, da, au avut grijă să pună multe garduri şi în jurul acestui drept. E ilegală activitatea lor. Poate. Dar e morală. Multe dintre drepturile de care ne bucurăm azi n-ar fi fost posibile fără încălcarea legii. Paradoxal? Nu. E firesc. Orânduirile opun rezistenţă, nu se schimbă fără cutremure oricâte sute de petiţii online am semna şi oricât ne-am suna deputaţii din teritoriu.

8. Şi, în final, o chestie pe care-a zis-o Edward Snowden (caracterul controversat nu exclude valabilitatea unor afirmaţii): „Dacă tu crezi că respectarea spaţiului privat nu este importantă pentru tine pentru că tu nu ai nimic de ascuns, atunci ai putea la fel de bine să spui că libertatea de exprimare nu e importantă pentru că tu n-ai nimic de zis”.

Sursă foto: freeimages.com.

16 comentarii la “Despre stupidul şi înfricoşătorul „Eu n-am nimic de ascuns”


 1. 1
  1Q:

  Sărna cu evlavie și smerenie, descoperit și cu cocoașa la vedere. Să trăim cu tonții, că bine le mai zici! Să se deie-n vileag cei care n-au nimic de ascuns și să fie făcuți de rușine, că n-au ce ascunde. De unde coaie, dacă n-au!? Cine are, areee. Dom Raj numa`pe furiș se cacă-n noua mea achiziție, aka Opel Vectra C 1,9 GTS, cu jante de aliaj aproape noi și gri ca cerul plin de nori, și după mărimea crânjoiului depus pe pielea canapelei germane din țara lalelelor cu miros de iarbă, poci să jur că are ceva baban de ascuns, nuj cum o ține ascunsă în intimitatea cea albastră, plină de amintiri intime. Izmenit mai e, nu k dom Tipsy pe care-l salut de după perdea, ca-ntre vecini


 2. 2
  1Q:

  Dna Manu sigur ascunde ceva, în timp ce dna Seva îngroapă toată averea, inclusiv bijuteriile dlui Sandu, nuj de ce i-e teamă că sărăcește. Oricum, mi-am luat gândul de la banii ăia, datoria aia, știe toată lumea. De aia, Nora, ar trebui să nu o mai iei în calcul și să mă lași să ti pup așa, necondiționat


 3. 3
  1Q:

  Cu dna Lucre și cu dna uc nu mai discut


 4. 4

 5. 5

 6. 6
  Marin Buraca:

  In incheiere ai descris la superlativ romanul docil, ignorant si obidient ! Dreptul la spatiul privat este inviolabil si este un drept vital pentru o societate libera cu o gandire sanatoasa ! Odata acceptat ,, terfelirea ,, acestui drept , ai acceptat automat sa devii robotizat , gandirea iti va fi aplatizata iar cel mai grav este ca nu iti dai seama pana ajungi sa fii intr-un abis , fara cale de intoarcere . Orwell a tras acest semnal de alarma, Stalin ne-a demostrat ca se poate. Naivii si ignorantii sunt cele mai usoare tine pentru manipulatori. Si in Romania nu ducem lipsa nici de unii nici de altii . Insa nu disper, pentru ca intr-un numar mic, dar pe cat de mic pe atat de puternic, mai exista oameni pe ici-colo carora nu le-au zburat toate pasarile din ,,mansarda,, si au o gandire rationala si coloana vertebrala sa spuna lucrurilor pe nume !


 7. 7
  Nora:

  Nu doar românii invocă pseudoargumentul „n-am nimic de ascuns”. Americanii (căci, până la urmă, de la ei a pornit ascultarea asta în masă, Patriot Act etc) o fac masiv. Se-ncred în stat mai ceva ca-n mama lor.


 8. 8

 9. 9
  Danny:

  De acesta vorbesti, Nora?


 10. 10
  Nora:

  Da, Danny, despre acel Edward Snowden e vorba.


 11. 11
  Nora:

  Unchiu, felicitări pentru noua achiziţie. S-o stăpâneşti sănătos, nealbastru. 😀 jantele sunt gri sau ea cu totul? 😀


 12. 12
  Seva Tudose:

  este usor sa punctam,aratand cu degetul ! Cert este ca Edward Snowden a fost un tradator ! sa vedem se duce in Norvegia ? Nu cred , va fi extradat SUA ! : act Patriot a inceput ,de ce ? Nu se spune ca Obama ar fi socialist de centru ? Se asculta unii pe altii…Unde se putea duce Edward cu `pontul lui` decat la rusi ! Exilat intr-o tara comunista,pacat de inteligenta lui…s-au dus deja 3 ani ! si uite cum MR. Obama este primul presedinte American din ultimii 80 de ani,care viziteaza Cuba Comunista ! Exact cum fuse Nixon cu Ceausescu ! Eram pe la `Scanteia` se facuse stand-uri inalte de un etaj de bloc,cu legume , fructe,ca sa-l impresioneze pe Nixon,dupa o ora s-a golit stand-urile de fructe si legume ! Norocul meu ca eram taxi-metrista si pe la 3:30 dimineata eram la piata Obor,sa cumpar varza,gogosari,il plateam dublu,doar ca sa ma lase sa imi aleg eu ce vroiam ! Era oricum totul de vanzare ! Eu le faceam safteaua !


 13. 13
  Seva Tudose:

  iar imi pierdui trandafirii ! dar cred ca i-am bunghit !

  IQ,,tu tot plangi dupa banii aia ?
  Cred ca dupa ce voi termina cu problema lui Sandu,ca la pus la ARP =un program de `accelerated rehabilitation program`si trebuie sa faca 125 de ore de`community service` un soi de culegerea gunoaielor de pe strazile cartierului….un om impecabil,decent, tata,bunic si cu probleme de sanatate,este terfelit de system ! De unde a pornit ? S-a certat cu vecinul,ca eu m-am imbolnavit de plante otravitoare,de la gardul despartitor la propietati,si vecinul a chemat politia ! Si politistul l-a abuzat cum a vrut el,l-a impuscat cu tranchilizante,paralizandu-l pe loc… apoi dus la spital ca sa I se scoate din piept`the taser`intr-un an a imbatrinit cu 5 ani…


 14. 14
  Seva Tudose:

  si de la spital,nu l-a adus acasa,ci la dus la`county jail`casa de puscarie peste noapte,acolo un Afro-American guy,l-a intrebat daca vrea ceva sa il calmeze,si a aratat fermoarul de la blugi….adica daca ii suge sula va fi un pic fericit !

  A doua zi judecatorul de serviciu si-a dat seama ca are de-a face cu o`musca cazuta-n lapte` dar saracul a dormit iepureste o noapte in puscarie !


 15. 15
  Seva Tudose:

  Nora,

  te rog eu din suflet,lasa-l pe 1Q sa te pupe din suflet.cred ca este pe undeva datoare ! 😀

  1Q ,te dadusi la Oapele ? sa nu imi spui ca este Bleu Ciel ? well ,ei bine si asa dar…. eu acum detin o Toyota Corolla 2014, un Nissan Versa 2015…fiecare cu pizda masii !


 16. 16
  Nora:

  Îl las, îl las, Seva.

  Îmi pare rău pentru Sandu. Mi se pare tare nedrept. 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *