Sa vina pompierii

 

Zilele trecute voia cineva sa citeasca un text cu pompieri. Sau pompieristic, nu sunt sigura ce voia sa spuna.

Si m-am gandit la pompieri,  baieti cu masinute rosii, muschii la vedere, cu uniforme fosforescente si casti de razboi stelar. Focul, cu grandoarea lui amplificata de oxidare (am aflat recent ca focul contine inclusiv apa si am gandit profund vreo cinci minute), prilej de ardere intensa si iminenta de pericol. Lupta indarjita prin fumul care lasa urme si taie rasuflarea. Transpiratia cu picaturile ei sarate, alunecand pe pielea incinsa.  Adrenalina infruntand ratiunea pe cai nestiute. Motive multe, marunte si lucitoare de visare pentru orice viata marunta.

Dar nu. Ceea ce ne ameteste la pompieri e tulumba.

Ah, tulumba, furtun si pompa in acelasi timp, motiv de tasneala pentru lichide diverse in diverse faze agregate, furia controlata dezlantuita de un declic si indreptata spre un loc anume ales, si anume acolo unde arde cel mai tare. Toata actiunea se desfasoara  in jurul ei.  Masinile sunt oprite, oamenii sunt doar piese mici, in agitatie, cu miscari grabite si ordonate, supusi unei rutini indelung invatate cu scopul de a desfasura corect si complet tulumba, de a-i da intreaga eficacitate valoroasa in timpul cel mai scurt posibil. Spuma, apa sau celelalte elemente racitoare sunt deja stocate, letargice si in apatie, condensate in tancuri cu pereti grosi, insensibili. Dar in momentul magic, cel in care valvele care dirijeaza circulatia lichidului se deschid, conducta se umple de mandrie si se indreapta teapana spre valvataie, intru sfidarea primejdiei si potolirea parjolului.

Fara tulumba, stapanii focului ar fi doar niste posesori de galeti.

18 comentarii la “Sa vina pompierii


 1. 1
  Nora:

  Bine ai venit, Danah. 🙂


 2. 2
  Nora:

  Ca să fiu ontopic. 😀 Eu n-am avut niciodată fascinaţia pentru „masculinitatea” asta agresivă. Tipul cu tulumba în mână, ca să zic aşa. Dar înţeleg ce zici. 😀


 3. 3
  danah:

  Multam :). Am avut mereu o teama de bloguri, mi se pareau asa, niste locuri selecte in care trebuie sa te descalti si sa nu vorbesti cu voce tare. Si multe butoane. Ca la fb e simplu, like si comment 🙂


 4. 4
  TIPSY:

  Ah, focul! Cea de-a patra stare de agregare.
  Fara tulumba nu ar mai fi stapani ai focului. Si nici robi ai lui!
  Si Raj are tulumba la vidanja, dar a lui nu improasca ci absoarbe.
  Lucre o fi in avion? Sper sa nu fie ceata la Londra sa o sperie.


 5. 5
  Nora:

  Mno, la mine a fost invers. Mai întâi au fost blogurile şi Fb mult, mult mai târziu. Unde, chiar şi acum, mi se pare hărmălaie mare şi deloc timp de digerat. 😀


 6. 6
  danah:

  Nora, ontopic, io-s liberala sau libertina, mai bine 🙂 . Tulumba, galeti, patura ignifuga, e bun tot ce stinge focul. Da` am fost la cursuri si am invatat cum se foloseste hidrantul, parca nu ma mai tem de foc chiar atat de tare.


 7. 7
  Nora:

  Libertină nu cred că sunt. 🙂 Încerc să fiu liberă, dar na, mă mai împiedic, mai cad. 😛 N-avea legătură treaba cu tulumba, era mai degrabă o chestie de preferinţă personală.


 8. 8
  Lucretia:

  Buna dimineața , am ajuns cu bine la. Londra , m-a așteptat cineva la aeroport , m-am cazat camera este foarte mare , la baie 2 camere avem acces ,(camera mea si a unui indian ), restu au băile lor , 3 familie de romani si 3 de indieni :)) locuim in casa , cpropietarul este un indian ca in filme ( dala înțelept) , stam in zona aeroportului Heatrow , o zona liniștita, foarte multi indieni am văzut . Am făcut cumpăraturi :)) transportul este foarte scump in Londra :)) merg sa-mi fac cafeaua revin :))


 9. 9
  Nora:

  Lucreția, 🙂 ha, poate înveți și dialectul vorbit de indieni, odată cu engleza. 😀 ai ajuns bine, mă bucur. 🙂


 10. 10
  uc:

  buna, danah 🙂

  pompierii imi sunt cei mai dragi 🙂


 11. 11
  Nora:

  Uc, şi mie, dar de la distanţă. Sper să n-am ocazia să le văd tulumba în preajma mea.


 12. 12
  danah:

  Buna Uc. Mie mi-i draga tulumba, dupa cum vezi, cu pompierii n-am nici eu nici o treaba. Modelul meu de supererou arata un pic altfel.


 13. 13
  1Q:

  Sărna și LMA! Sunteți bine?
  Citii ce citii, apoi nuj ce mi s-a întâmplat c-am căzut în letargie, în căcat, cum ar zice bunul nostru marajahan. Să mă scoață careva


 14. 14
  1Q:

  Și iar mă cocoț la fereastruik, să fac semne disperate: heeelp, heel


 15. 15
  1Q:

  Scroll, scroll…
  Ce liștine e p`aci, ce răcoare, ce miros de busuioc! Bine, poa` să zică lumea orișiceee, eu tăt crez în dragosteee


 16. 16
  1Q:

  A văzut-o careva pe Joiana? N-am nicio aplecare spre adăpătoare, de păscut nici atât.
  Îs bonlav, astenic și plăpând, m-ar ajuta o târnă de jăratec și datoria dnei Seva


 17. 17
  danah:

  Vorbesti de jaratic la postare cu pompieri :))?


 18. 18
  Nora:

  1Q, de la oţet ţi se trage.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *