O durere (sau mai multe)

Am avut azi treabă, să-l ajut pe un coleg la o lucrare pe care o avea de făcut și am dat peste o definiție a durerii care ar fi „o senzație și o experientă senzitivă și emotională neplăcute”. Așa că am început să cuget, în timp ce ședeam, la dureri felurite și la semnificația lor. Am identificat repede o durere supărătoare și m-am pus pe analizat în intervalul dintre supă-cremă, friptură din cuptor și comentariile de pe fb, iar acum mă grăbesc să va expun concluziile mele.

Se pare că cea mai răspândită durere dintre toate este durerea în fund, acută, cronică sau exprimată pur și simplu ca mod de viață. N-am procente și nici statistici, e un rezultat obținut din discuții și contacte desfășurate de-a lungul timpului, așa că n-are rol de axiomă, luați-o doar ca pe un enunț sau veniți cu date mai complete, că n-am pretenția că aș fi epuizat problemă. Dar, plecând de la enunț, am găsit și o clasificare.

Există două categorii de oameni cu dureri în fund, cei pe care-i doare-n fund de lume și cei pe care-i doare-n fund de viață.

Primii, cu toate că lumea se înghesuie și vine peste ei , opun rezistenţă, se fac că nu văd, se întorc cu spatele. Sunt cei care încearcă să-și facă o lume a lor de cleștar, proprie, surzi și muți la glasul celorlalți, nepăsători la reacții și asta pentru că au o o imagine bună despre ei și vor exagerat de mult să-și protejeze dosul. E multă încrâncenare și zbatere în luptă lor de a fi altfel sau de a se împotrivi cursului, așa că durerea vine firesc, ca o presiune dinafară, din exteriorul ignorat către posteriorul insensibil.

Cu cei pe care-i doare-n fund de viață e ceva mai complicat, durerea e antigravitațională, vine de jos în sus, viața se înverșunează în măruntaiele lor și le da sfâșieri, trăiri adânci în străfunduri ciudate, scufundări în abisul personal, mușca-mă, baby, turbare nestăpânita și peristatilsmul contracțiilor existențiale. Din arderi rezultă de obicei gaze, așa că, dacă au noroc, acestea se elimină odată cu durerea, așternând o liniște îndelung digerată, iar dacă nu, reacția violentă duce în final la explozie, cu toate consecințele ei sfărâmate.

Și mai sunt oamenii care sunt numiți ei înșiși pain in the ass, cei care n-au stare, nici răbdare, scormonitori și perseverenți deopotrivă, care acționează că niște oxiuri, deranjând prin insistență și creând disconfort, dar pentru ăștia nu s-a găsit încă nici un fel de leac. Cred că mă număr printre ei.

Personal, am toleranţă zero la orice tip de durere, dar dacă ar fi aleg, prefer durerea-n cot. Cotul e un vârf de lance al sistemului de apărare, străbătător și important e că e în afară, în exterior, ține pe oricine la distanță și se poate roti în orice direcție, e orgolios, ascuțit și impulsiv. Durerea în cot e săltăreață, te face să zburzi nebun prin casă, scurtcircuitat și invocând în gură mare zeitățile mai la-ndemână, concomitent cu frecarea energică întru alinare a polului extern de care devii deodată conștient. Te trezește brusc, durează puțin și te conectează la realitatea imediată.
Și se zice că trece cu săruri de aur.

67 comentarii la “O durere (sau mai multe)


 1. 1
  Nora:

  Mno, presupun că pe mine mă doare în fund uneori succesiv, alteori concomitent, de lume şi de viaţă. La cot mă mai lovesc şi eu, dar e tipul de durere din care nu-nvăţ nimic, nici măcar reflexele nu sunt sigură că mi le ascute.


 2. 2
  daria:

  Eu am ambele dureri.


 3. 3
  daria:

  Concomitente.


 4. 4
  1Q:

  Pe mine mă doare-n pluă, că am arat azi toată ziulica, nu spun unde, și nici că am folosit-o pe Daria ca plug


 5. 5
  daria:

  Ia nu ma mai folosi tu ca nimic!


 6. 6
  daria:

  Si spune-mi de ce sunt ciudată!


 7. 7
  1Q:

  Scorpia, cică eu îs de vină. Ce-o crede ea, că ștrumfii mei n-au altă trabă decât să o șicaneze


 8. 8
  1Q:

  N-am zis asta, că n-am chef de alinturi. Auzi la ea, ciudată! Ciudat îs io, că nu-mi explic cum ai reușit să-mi dai de urmă. Ce mai vreai? Uf, grea e viața de prof universitar, 1 docent dr. docent și emerit. De smerit nu mai zic


 9. 9
  1Q:

  …decent și docent am vrut să zic, la naiba! Mă repet, semn că-s tulburat peste limita unei educații alese


 10. 10
  1Q:

  Tu și ciudata pământului ce mai sunteți așa de valoroase. Brâncușienisme-n miez de noapte, ha!


 11. 11
  Tipsy:

  Sunt un om normal. D’aia ma cam doare-n cot si in fund de lume si de viata!
  Da’ ma doare si cand ma gandesc unde o doare pe tipa din poza cand trage de chiloti!
  Sarutari de mana fetelor, doamnelor, jos palaria, domnilor!


 12. 12
  Tipsy:

  Uitai: iarasi se schimba pozitia?


 13. 13
  1Q:

  Jos basca, dom Ty! Uitați ce-am pățit, să vă povestesc: Cân` să înce


 14. 14
  Seva Tudose:

  era aici cineva,cândva și comentariul lui favorit era: mă doare exact la o jumătate de metru în fața pulii 😀 dar aici în DEX găsiți tot feluri de dureri ,în fund,cot ori alte părți ,cum ar fi,în tălpi(cu sensul că-i sfârâie,tânjește după cineva,că o/îl iubește !

  https://dexonline.ro/definitie/durea


 15. 15
  1Q:

  …nu mai are rost, gata. D`ici încolo va trebui să-mi revizuiesc comportamentul obscen și iresponsabil cu biata fată. recunosc, spășit, că am greșit. Ștrumfi, pe loc repaus. Și ieșiți de după draperii. E un moment important; Daria, iartă-ne, nu mai facem. A fost o prostie. Nu așa tre să se comporte un profesor, ai dreptate. știu că m-ai iu… deși, ia stai, mă așa: tu de ce minți, ai?


 16. 16
  Nora:

  1Q, tu povesteşte-i Danah-ei trecutul tău luxuriant şi dureros -- că tot suntem la dureri în cur -- cu Daria şi Alexa, tripleta de aur.


 17. 17
  Nora:

  Seva, poţi să-i spui numele. Cosa Nostra îi zicea celui pe care-l durea frecvent la trei metri (nu la un metru juma’) în faţa pulii.


 18. 18
  1Q:

  Dna Seva, ziceți dvs, cu ce i-am greșit? Că vă scutesc de datorie, știu că vă doare-n cot de vibrează direcția la Toyota, parcă ați merge pe macadam


 19. 19
  Seva Tudose:

  Tipsy,

  pe vremea mea se purtau budigăi ! Ce ți-e și cu tineretul de azi 🙄


 20. 20
  Seva Tudose:

  Nora 😆

  ops…la 3 metrii ? Sorry,Cosa,aproape că ți-am furat brevetul de autor al expresiei !


 21. 21
  1Q:

  Păi, povestea începe așa: a fost odată, ca niciodată, demult, ăhă, de pe vremea puricilor călăriți de ștrumfi înaripați, nuj care-i călărea potcoviți sau ne, ca pe mustangi, nu contează, contează că într-o zi de mai, parcă pe 5 mai, nu, Daria? ne-am întâlnit pe holul facultății de medicină din Cluj. Nuj ce-aveai în mână, că ți-a căzut și s-a spart. Eu m-am speriat și-am țipat la tine că ești nebună, iar tu mi-ai zis că-s bou. Ai zis bou? te-am întrebat vizibil șocat. Tu ai amuțit, nu mi-ai răspuns din prima, ai așteptat să se risipească toți gură-cască apoi mi-ai șuierat la ureche că o să mă omori. Crecă și tu ai rămas un pic stupefiată când m-ai văzut la ora de farma, nu? Hai, lasă


 22. 22
  Seva Tudose:

  1Q

  Tu cu Daria vă înțepați fie în inimă,în cur,în ochii de ani de zile ! Vă conplaceți,sunteți făcuți unul ptr. altul ! Așa că nu mă bag… 😆


 23. 23
  1Q:

  Chiar așa: ce era așa de valoroasă chestia aia de s-a făcut țăndări?


 24. 24
  1Q:

  Ne confu… ne confesăm, dna Seva! Dăm din casă. Continuă, Daria, continuă tu, pe mine m-a luat o amețelă, mi-e nițel răuț, crecă retrăiesc timpurile acelea


 25. 25
  danah:

  asaaa, sunt pe faza, a inceput bine. Siiiii?


 26. 26
  1Q:

  Și ea a simulat 1 leșin de zile mari, fix când îi puneam o întrebare banală: cum te numești?
  I-am dat cam 3 perechi de palme ca să-și revină cât-de-cât și mi-a zâmbit de-am rămas paralizat și-acu` în regiunea cotului stâng, că cu dreptul i-am controlat ciocănelul și scărița din direcția timpanului


 27. 27
  1Q:

  De atunci a început cu adevărat povestea. M-a căutat mama ei să-mi spună că aiura noaptea și mă striga să o iert, că n-a știut că-s atât de frumos și deștept. Ce să mai, începusem și eu să cred ceva-ceva


 28. 28
  Nora:

  Danny, unde ai văzut-o, bre?
  I-o speria, dar mai dă-i în rahat, să-i mai ducă părinţii şi la ferme, nu doar la mall.


 29. 29
  Tipsy:

  Budigaii erau grozavi, tineau si de cald Seva! Stii „povestea” cu baba ce i-a dat pe la nas mosneagului cu budigaii, nu-i asa? Dupa ce a tras cu ochiul in camera unor tineri si
  a vazut cum fata il atata pe baiat cu bikinii rotiti pe la nas, baba da jos budigaii si ii apropie de nasul mosului care atipise. Mosul buimac se ridica-n capu’ oaselor si striga: Femeie, sari si adu pusca repede c-au intrat dihorii-n casa!
  Ai reusit 1Q-le sa-ti iei basca pana la urma? Traiasca basca cu mot!


 30. 30
  1Q:

  …dar tot n-am iertat-o. Păi ce, cum și-a permis să mă facă bou


 31. 31
  1Q:

  Mă, vreți să vă povestesc, sau ce?! Că mereu mă întrerupeți, ce naiba


 32. 32
  danah:

  Din ce inteleg eu vorbim de prototipul „dragoste cu nabadai” 🙂


 33. 33
  Nora:

  Io tac chitic. Sunt cuminte. Mută ca un peştişor auriu.


 34. 34
  1Q:

  Bine, ajunge pentru seara asta. Mai avem 1000 de nopți


 35. 35
  Nora:

  Hai că nu-ţi taie nimeni capul. Poţi să termini măcar un capitol azi, Şeherezadule.


 36. 36
  Danny:

  E in poza la mine.


 37. 37
  Lucretia:

  Buna seara , iote ce de lume la sezatoare si una nu toarce lâna ! Pe mine nu ma strigarati :)) eu am o problema mare nu găsesc un cabinet de Cosmetica pe lângă casa sa ma epilez :)) la dracu ! Si azi nu a plouat :))


 38. 38
  Nora:

  Nu-i Joiana. Ea are prestanţă.


 39. 39
  danah:

  Pai cum? Cine stie ce-o fi maine si raman cu nelamurirea in suflet. Daca-mi pica netul?


 40. 40
  Nora:

  Bună, Lucreţia. Epilatorul face minuni la casa omului.


 41. 41
  1Q:

  Păi ajunge, ce, Șehe era cu sultanu` face to face, nu le zicea pe net. E, ia să fi fost noi așa ca-n poveste, că nici nu apucam să deschid bine gura că vă lua somnu


 42. 42
  1Q:

  Sărna, dna Lucre. Cine mai lucre la ora aiasta


 43. 43
  Uc:

  Nu ma doare nimica, un sg of am, ca sa mai dorm 1 ora dimi, nu e asa mult :)))) Lucre, acolo nu se epileaza lumea?

  1Q, mergem la Ik sa i culegem capsunii :))) io am pus neste rasaduri in jardinere in balcon, aduse de mama de la bunica, capsuni den aia parfumaati, da nu stiu ce se intampla ca se cam usuca, desi ii ud


 44. 44
  daria:

  Mda, mi-am cerut scuze si am primit un desert strumfesc.


 45. 45
  Nora:

  Au apărut iar, Daria? În ce sunt îmbrăcaţi că eu nu mai ştiu cum să mă-mbrac.


 46. 46
  daria:

  Nu au apărut iar, mă refeream la trecut. Aici nu mai am strumfi. Nu mai e Baobab pe teritoriul lui.


 47. 47
  daria:

  Si oricum nu vreau sa vorbesc despre el. Nu am nimic de dulce să-i mai spun.


 48. 48
  Raj:

  Dpdv al durutului in rect, in anus ,cur sau borta curului, nevastamea + fimea au zis ca Cheloo ii mic copil pe langa mine. Gradinaresc, am renuntat la vb. la tel., la prieteni de convenienta, la neamuri scarbe si-mi traiesc maturitatea spre batranete in liniste si pace. Costica , vecinu depestecanal, se invenineaza ca nu ripostez la sicanele lui. Am intrebato pe fiesa carei o doamna si 1/2 , ce are cu mine si a zis ca asta are: se ofti ca-l ignor. Ea zice ca tacsu e schizofrenic, dar io crez ca-i sanatos. Vecinii ma intreaba cum de-l suport si le-am zis ca-i simpatic. S-au uitat la mine ca la 1 ciudat. Dra Daria, nu sunteti ciudatica tare, am vrut sa va zgandaresc oleaca. Io pe blog fac ce nu pot face in viata reala, ma refulez oleaca. Va pup dulce pe frunte si va rog sa nu plecati dintre noi. Dra Uc, va ofer un pup pe frunte dupa ce in prealabil voi manca o capsuna. Dnu Tipsy fura oo., dnu 1Q imi ia brazda in pula de parca ar fi opel.. Dv. ce paziti, dra Nora, sarumana si baticu ?


 49. 49
  daria:

  Nu prea mai am chef să stau.


 50. 50
  daria:

  pot să postez și eu texte?


 51. 51
  TIPSY:

  AZ
  NUZ
  OO!
  afis in ’89 la magazinul Av. Crevedia.
  Salutare gradinare! Ai pus si morcov Raj? Eu l-am pus de doua saptamani si
  abia acum parca ar da sa scoata capul cate-un firicel! Salata am pus cam pe seara in ziua cand am semanat gradinita, bausem cca 2 l vin si cred c-am ingropat la 3-4 cm samanta in loc de 1, 1.5 cm. A iesit fix pula, spre disperarea nevestii care si acum asteapta in fiecare zi sa iasa.
  Sarut mana Lucre! Multa sanatate feciorului. Taie ombilicul fara teama!


 52. 52
  1Q:

  Sărna și LMA! Am ouat un teeeeeeeeeeext! Uraaaa! Teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeext-text-text, teeeee-eeeeeeeeeeeeee-eeeeeeeeee-eeeeeext, cum fac să pui 1 teeext. Text! Teee
  xt.
  Teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeext, t-e-x-t, cum fac


 53. 53
  daria:

  N-am luat nimic. Am scris patru texte Georgiana acum vreun an.


 54. 54
  1Q:

  W-end frumos s-aveți parte de un Crăciun liniștit cu sarmale roșii și castraveți murați tăvăliți prin ciocolată cu mentă și ceapă cu slănină, că-i cea mai bună


 55. 55
  Raj:

  DraNora, sarumana , alambicu si arama ! Dnu Tipsy face aproponturi necuviincioasse, ma intrebat daca am semanat morcovi. Chiar credeti ca sa referit la morcovi ?……….. Scrieti un text despre lucru cu cadavru ala, dra Dariutza. Candea tare ? Dnu 1Q a uat un text , dra Nora. Sper sa fie un text serios, sobru. Asa ca dra Manu, careia i se falfaie rochita, caci in SE e o adiere usoara de alizeu. ……. Dra Lucre face o tocanita, dnu 1Q, cacatu praf, dra danah bea un Quick, dnu Tipsy, 2 kile de vin sec ca inspiratia mea, dnu 1Q w acru ca transpiratia mea, dra Uc vrea la Cj, dna Seva vrea sa aiba iar dooj de ani


 56. 56
  1Q:

  Patrula textelor, mărgica lu` Georgica


 57. 57
  Raj:

  Castraveti murati tavaliti pin cacat…


 58. 58
  Raj:

  Unu vine cu morcovu, altu cu castravetii, dra Nora. Totul sub forma de carici…


 59. 59
  Raj:

  Sper k dnu 1Q sa scie un text serios, ca io rosesc usor..


 60. 60
  1Q:

  Acru ca laptele, să tră! Ce, c-am fo și varză


 61. 61
  1Q:

  E pufos, ușurel, ca 1 balon cu heliu. Dacă-i pun o sforicică și-l leg bine de pu… puțin îmi trebue să zic: ia uite că se ridică


 62. 62
  daria:

  Eu nu m-am apropiat de cadavru, Raj. Doar am privit cum il cioparteau altii.


 63. 63
  1Q:

  Ce privire tre să fi avut: nici nu vreau să mă gândesc pe cine-ți imaginai că hăcuiesc ăia


 64. 64
  Uc:

  Pofta buna la capsuna 🙂 io mananc portocale acuma cat mai is :d


 65. 65
  daria:

  Nu pe tine, ca nu te cunosteam atunci


 66. 66
  daria:

  Nu sunt sadică asa ca tine.


 67. 67

  Si ideal cum ar fi? Sa ne doara sau nu? Si daca da in cot sau in dos 🙂 ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *