mar para

De inimă albastră şi lampă mică (2)

-Şi zi aşa, mă iubeşti.

-Te iubesc, mă.

Am început să studiez inimi prin adolescenţă, nu e mare lucru, pe-atunci era o datorie să te pricepi la inimi şi la culori, erau capitole obligatorii prin oracole, pe lângă ţări-oraşe-ape-munţi. E drept că-n vremea aceea stările inimii se schimbau rapid, ca luminile în discotecă, din roz-suav spre roşu-turbare, abia de mai apărea câte-o umbră neagră căt să dea bine la săgeata din contrast. Tot de-atunci m-am ferit de albastru, culoarea asta avea un gust amar şi necăjit, gustul albastrului de metil care ne picta gurile la început de trimestru şcolar. Dar roşului i-am dat importantă cuvenită aşa că, în timp şi pe drum, i-am permis inimii să încerce tot felul de nuanţe de ocazie. Îi stătea bine oricum, a avut un sezon de stacojiu cu pulsaţii domoale, a tresărit carmin cu atrii inundate de câteva ori sau a erupt prin jocuri contractile, nimic irevocabil, nimic definitiv.

Până într-o vara când, dintr-o aberaţie cromatică sau pentru că mi s-a oprit răsuflarea de prea multe ori, m-am ales cu o cianoză din asta, cardiacă.

Fiindcă sintagma asta, posesoare de inima albastră, nu mi se potriveşte, am purces să caut temeinic şi organizat informaţii pe net şi-n lumea mare. La început credeam că americanii-s de vină, se ştie, au stricat o lume-ntreagă cu filme şi rapsodii albastre. Dar am găsit că tânguirea-i veche, vine de la greci, au păţit-o chiar şi zeii lor şi au lăsat de ştire în legende. M-am uitat apoi pe la poeţi, ei păreau ceva mai bine documentaţi, dar m-am poticnit în metafore pentru simptome şi-n epitete pe rit lacrimogen. Cercetătorii britanici nu se ocupă de lucruri din astea mărunte, pentru ei e simplu, în câmp cuantic transformi orice emoţie din undă în corpuscul sau viceversa, dar stau cam prost cu orientarea, n-am reuşit să aflu poziţia geografică a câmpului cu pricina. Medicii vorbesc de întinsul pe o canapea cu întrebări-capcană , ceva pastile de nesomn şi bonus, nişte vitamine. Apoi am trecut la vrăjitori şi ghicitoare, dintre cei care zic că procesul ar fi reversibil cu bobi, leac descântat şi farmece, dar pe lângă că nu-s tratamente omologate, unde mai găsim ulcică de pământ, vatră sau apă-neîncepută? De fapt, n-am găsit pe nimeni să-mi explice clar cum poţi întoarce gândul din drumul lui, cum s-ar pune stăvilar dorinţei sau cum să-ţi strigi neputinţa în cuvinte simple si cu inteles, cu toate că am dat peste mulţi oameni cu experienţă, i-am aflat mai mereu prin cârciumi, lângă sticla pe jumătate goală sau scriind prin bloguri şi reviste. În timp ce ascultau, bineînţeles, cântece de inima albastră.

Teoria mea e mai simplă. Inima albastră apare când un măr întâlneşte o pară şi nu se pot rostogoli împreună. Diferă forma, compoziţia şi modul de prezentare. Pe pământ, se pot combina uneori preţ de o salată, adaugi alcool, ierburi şi alte ingrediente sau poate-n caramel , zaharisite, îşi mai pierd tăria. Pot sta alături, pe pervaz, un timp, dar fiindcă-s vii se tem de mucegai şi nemişcare. Mărul e, cum ştim demult, tentaţie în rai, ba şi discordie între zeiţe, dar parcă poţi să te-nţelegi c-o pară? Poate-un altoi ar schimba rânduiala lumii, dar trebuie scrijelit mult, în adâncime, uneltele-s ascuţite şi teama-i tot aşa. Iar când prefacerea e prea anevoioasă inima albastră devine felinar şi-atenţionare.
Aş vrea să va spun că am dezlegat misterul, dar aş minţi. Deocamdată, eu îmi port inima albastră la picior, dar e o improvizaţie, n-o recomand nimănui fiindcă-i doar experiment. Lanţul l-am transformat într-o brăţară şi am atârnat inima la glezna stânga, mă gândeam că în felul asta o fi mai uşor de dus. Sau de trăit. Că vine o zi cu nebăgare de seama, o vineri sau o altă zi de dezlegare, în care se va pierde pe un trotuar sau se face nevăzută.

Sau poate îmi creste vreun lăstar.

37 comentarii la “De inimă albastră şi lampă mică (2)


 1. 1
  Nora:

  N-am terminat de citit, am ajuns abia pe la feritul de albastru şi mi-am amintit instantaneu cum au tradus ăştia în engleză „La vie d’Adele”: „Blue is the warmest colour”. 😀


 2. 2
  Nora:

  Ay, Dana, ce de anatomie ştii. 🙂


 3. 3
  danah:

  Ah, si eu care credeam ca am sa primesc laude la horticultura nu la anatomie :)). Mno, data viitoare.


 4. 4
  Nora:

  :)))))) tot pe acolo, cu natura simţitoare. 😀


 5. 5
  Nora:

  Jesus, de când nu mai ascultasem piesa asta. (eu gătesc, mai citesc, mai ascult :D)


 6. 6
  danah:

  Nu mi-a venit sa cred cand am gasit-o, n-am mai auzit-o de tare multi ani. Si-avea si mere in context de inima albastra. Laser, frate 🙂


 7. 7

  Dana, scrii bine, draga mea. Esti o simpatica. Te pup.


 8. 8
  danah:

  Pentru chestia aia cu „simpatica” ar trebui sa te taxez bine de tot. Noroc ca mi-am adus aminte de Danny-boy :).


 9. 9

  Cum vrei sa ma taxezi? Nu-ti place cuvantul „simpatica”? Iti place Danny -- boy? Fii mai explicita.


 10. 10
  danah:

  Danny-boy, asculta comanda la mine! Niciunei femei nu-i place sa fie numita urmatoarele: papuse, simpatica, draguto, printeso. Nici pe strada, nici in privat, crede-ma pe cuvant.


 11. 11

  Dana, e o diferenta totusi intre papusa si simpatica. Daca te simpatizez, cum ar trebui sa-ti spun?


 12. 12
  danah:

  Dana 🙂


 13. 13

  Ah, Dana! Si cand am pronuntat acest nume, inseamna ca am pronuntat tot ce este mai scump pe pamant.


 14. 14
  Lucretia:

  Azi o prietena m-a întrebat ” ce faci cand esti măritată dar foarte , foarte îndrăgostită de altu ” ….. M-am blocat :(( nu am știut ce sa ii răspund ! Sa-si urmeze visul ? Sau sa fie alături de un om doar pt ca este măritată ! De 4-5 ore ma tot întreb si caut un radpuns :)) încerc sa ma pun in locul ei , eu ce as face ? Va pup pe toți !


 15. 15
  danah:

  Lucretia, altii se intreaba o viata intreaga si nu gasesc raspunsul.


 16. 16
  Nora:

  Bună, Lucreţia. 🙂


 17. 17
  Seva Tudose:

  Danah,

  eu ce pot adăuga care să-ți aline….inima albastră,și neapărat în strânsă legătura cu lampa mai mică ? Dacă tu ai avut ghinioane și ți-ai cotonogit toate deștele de la pișere….uite ca alții au gasit această metaforă f. poetică,pot spune un love story….Gică Petrescu„Costică,Costică,fă lampa mai mică…..când ne sărutăm….here we go !


 18. 18

 19. 19
  Seva Tudose:

  Lucreția ,

  tot eu să îți spun ? Ochii văd inima cere… ai bărbat dar îndrăgostită de altul…ori ce face dreapta să nu știe stânga…ori o babă mi-a zis o vorbă….că Dumnezeu ia spus unei femei așa: fato,Io ți-am dat-o ca să-o dai,nu să vi cu ea în rai…. 😀
  tot Gică Petrescu le spune mai bine….

  https://www.youtube.com/watch?v=2DVSkO0UliE

  https://www.youtube.com/watch?v=2DVSkO0UliE


 20. 20
  Seva Tudose:

  danah

  desigur ai dreptul tău de a alege un compliment,dar nu agreezi„păpușe,simpatică,drăguță,prințeso” dar dacă(în cazuyl meu,unul să-mi fi spus…babo,mama-mare…îi dădeam cu geanta-n cap !

  Într-o zi eram chiar necăjită,mă opresc la un magazin cu băuturi alcoolice,cu intența desăvârșită să beau din ea,exact cum ajung acasă…și ce crezi ?

  Casierul,pesemne că m-a văzut tristă,mă întreabă: poteți să îmi arăți actul de identitate,vă rog ? Cu alte cuvinte,arătam un „teenager” sub 21 de ani,și nu am voie să cumpăr alcool ? 😀

  așa ce m-a bine dispus,am râs ca proata-n târg ptr. un sfert de oră 😆


 21. 21
  uc:

  grupu meu de hipioti m-alintau mereu cu Princess de pe la saptispe ani, nici nu ma chemau pe nume, asa-mi ziceau , ani la rand 🙂 :* eram mezina grupului de vio 20 de hipioti 😀 si acuma la fel cand mai ma vad cu unii din ei….mai rar, ult data m-am vazut la Garana cu unu din ei (eram cu Nora), venise cu cortul….ce fericita am fost sa-l revad si toata adolescenta


 22. 22
  Seva Tudose:

  uc,

  aceste amintiri sunt de aur,de colecționat….draga de tine 😀


 23. 23
  Seva Tudose:

  uc.

  „venise cu cortul”

  a fost și va fi ultima mea experiență cu cortul…

  am rezervat locul cu o lună înainte de 30,mai 2016 ! Aici în USA este „Memorial Day” identic ca Pomenirea eriolor /morților din istoria războaielor…în fine…

  am avut unweek-end ploios,,frig,de am vrut să îmi dau cu pumnul în coaie…dar cum nu am….sunt femeie….cert este că nu mă voi „campva” niciodată !


 24. 24
  Raj:

  Dra Danah, sarumana si lingura cu care consumati icra de manciuria ! Presupunand ca nu aveti leafa mare, la cina papati doar un bob de icra. Mentionez ca daca dnu Danny vi sar adresa cu apelativu papuse, nar trebui sa va suparati, pt. ca dnu Danny vi se adreseaza cu pluralu englezesc; o papus, doua papuse. Sa stiti ca si io ma adresez cu apelativu papuse. Deunazi trecea pe la gardu meu , fosta primarita, cu rolele. Cand ma vazut, sa pravalit lata, pt. ca io il am pe vinoncoa. Nevastamea cica a cazut ca sa ingrozit de cum arat, dar sa stiti ca io is 1 tip fermecator, la 4 ace si nu plec nicicand deacasa fara oglijoara. Am in permanent cu mine o oglinda cu dimensiunea de 1 x 2m ca sami asez tinuta. In ordinea importantei, urmatoarele persoane cad late cand ma vad: 1). eu insumi, cand ma privesc in oglinda; 2). sefa fiscului: 3)sefa politiei locale; 4) sefa CECului; 5) sefa Bancii Transilvania, Sucursala Cernavoda; 6) Sefa Bancii Transilvania Sucursala Pitesti. Aceasta doamna trece trimestrial pe la poarta mea, fara sa aiba nicio treaba prin zona, doar asa ca sa ma vada pe mine si sa cada lata. Sarumana la dra Uc dela Cluji, dra Lucre din Oltenia, actualmente rezidenta si rezistenta in UK, dra Seva , emigranta in USA, dru 1Q , posesor de opelutz, dra Manu, posesoare tot de opelutz, dnu Tipsy, posesor de nevasta moldoveanca, dra Nora, posesoare de tarlici de plaje. Dra Nora, sa stiti ca mai acu doua zile a trecut pela poarta mea o cunoscuta si talentata actrita, ca ramasese fara motorina, ca pe autostrada de la Cta la Cvoda nu este statie de benzina si ma intrebat pe undei benzinaria in tigania noastra. Io am in portbagaj in permanenta un bidon de 6 l. cu motorina si sa bucu tare si iam oferit mara sa puie pt. iarna la congelator si pentrujel si 5 trandafiri si cand iam zis cai cunosc toate rolurile, ma pupat si pe coltu gurii si sa uitat oleca asa nustiucum , ca puteam a tuica, ca io beau zilnic 100 gr. tarie, calminterea nam curaj la gradinarit. Nu va zic cum o cheama pe cunoscuta actorita, dar sa stiti ca e adevarat, nu mananc cacat, ca poate afla sotu dansei si se lasa cu tibie si maxilar inferior rupte. Are 70 de ani, da` si ce daca, ca arata inca bine. Si dv. aratati inca bine la varsta dv., dra Nora.


 25. 25
  Uc:

  Seva, neata. Io inca n ama avut experienta „cortul” :)))


 26. 26
  Uc:

  Mai nou iubi deschide laaarg geamu dimi cand dorm io mai bine, iea patura de pe picioarele mele si face vant, l am amenintaat ca mi iau pantaloni lungi deacuma incolo si espadrile in picioare, nu mi am dat seama ca exista atatea modalitati de trezit. Iubi e vioi dimi :)))


 27. 27
  Uc:

  Da seara scot o punga cu ghiata din congelator si io pun pe spate :))) pe bune


 28. 28
  danah:

  Buna, Raj, nu ma supar, doar protestez. Pasnic, ca ori suntem feministe ori nu mai suntem. Da` io zic ca ar trebui sa astupi groapa aia din fata casei unde pica late toate doamnele enumerate mai sus. Io stiu cum e cu picatul, ca pic de mai multe ori pe an, uite-asa, pic, ma ridic, iara pic, iar ma ridic. Si printre picaturi mai bag cate o boaba de icra :).


 29. 29
  uc:

  un we minu :*


 30. 30
  Raj:

  Multumim frumos, dra Uc. Si eu va urez un uikend minu…………….. Icrele nu se consuma printe picaturi, dra Danah , penca se uda. Nui inteleg pe unii care prefera sa manance in ploaie, icre de Manciuria, provincie chineza situata cumva in NV Chinei, cam langa Mongolia, stat din Asia, ai carei locuitori stau in iurte si consuma lapte de iaci si langa Siberia, zona a Rusiei unde au fost deportati multi in timpu celui deal II-lea Razb. Mond. (1939 -- 1945). Aseara mam pisat oleaca pe mine (prostata) si noroc ca plouat , ca nu se mai baga de seama respectivul pipi. Visez la ziua cand voi cadea intrun closet, asfel ma voi putea caca pe mine fara sa bage cineva de seama. Mai visez sa alunec intrun bazin cu bere pt. ca-mi place la nebunie aceasta bautura cu gust amarui (vezi reclama dela TV !). Mai visez sa stau intre nudiste la 2 Mai caci imi plac femeile goale si sticlele pline. Va urez inca de azi un VE minu cu fleici la gratar. Am un vecin (Vasilica) care e inebunit dupa CF de porc, asa ca de cate ori ne intalnim, ma intorc cu spatele la el. Dra Nora, sa stiti ca aveti ceafa de caprioara.. Ieri am fost in orasu dv. , dna Manu. Cum dau de dv. ? Sper ca sunteti frumoasa, caci imi plac femeile frumoase.


 31. 31
  Nora:

  :))))))) Doar ceafa o am de căprioară.


 32. 32

  Aloo, mai scrieti si p-aci, urateilor.
  Tipsynel, dormi?


 33. 33
  Raj:

  Miam cumpi 1 per. tarlici de plaje, 15 lei. Nu trebuie sa va haia invidia, munciti si veti avea. Valabil si pt. dnu Tipsy pe carel salut cu ipingele. Pe dnu 1Q, nu


 34. 34
  Tipsy:

  Una din fugă: am cam belito! De o lună caut doică pentru nepotul cel mic şi nu găsesc!
  Aşa că sunt doic! Zău, nu vă mint, mi-am luat c.o săptămâna asta (las’ că nici nu prea aveam de lucru, dar asta e altă poveste) pentru că fi-mea s-a angajat după primul an de conc, maternal.
  Oricum, văd că nu prea vă omorâţi nici voi cu debitarea pe aici…Salutări Danny, să tră dom’ Raj,
  1Q-le te pup, doamnelor şi domnişoarelor vă sărut cu drag! Sărut mâna special Norei! Ei, şi?!! 😆


 35. 35
  Seva Tudose:

  „Nu prea ne omorâm cu debitarea pe aici ?” Tipsy dacă deschid gura,precis sunt condamnată de anti-muslim,islamofobic ! Ai auzit ce măcel a fost în Orlando, Florida,USA ? Unde un cetățean născut în USA dar de origine araba a împușcat 49 și rănit alti 60-7o de gays/lesbians ! Un fel de genocid ! Apoi o familie s-a dus în concediu la Disney Resort,tot în Florida și unul din copii,era de 2 ani,a fost efectiv înhățat de un aligator….s-a dragat lacul și au omorât 5 aligatori,și așa au putut recupera corpul copilașului,adică cea mai rămas din el…plus bătălie mare între Barack Obama,Hillary Clinton și Donald Trump ptr. prezidențiale…


 36. 36
  Seva Tudose:

  iar mai acum câteva zile/săptămâni o gorila a înhățat iar un copilaș,a trebuit să fie împușcată gorila…


 37. 37
  uc:

  ole! e vara 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *