Nişte semne

Se întâmplă lucruri stranii de când rămân singură cu mine.
Începe în câte-o seară. La început mă bucur, când zarva e prea mare, liniştea îşi strigă nevoia în felul ei, pe care-l ştiu deja. Durează un pic până când prea multele feţe întâlnite dispar prin amintiri şi prea multele întâmplări de peste zi îşi află locul potrivit.
Apoi, îmi fac o cafea. Ştiu, e noapte şi e împotriva oricăror legi să-ţi fierbi cafeaua în toiul nopţii, dar e împotriva legii mele să rămân doar eu cu mine, aşa că le calc pe toate şi le dau o nouă tălmăcire. Poate aprind o lumânare. Sau poate să rămân aşa.

Nu-s tristă şi nu încerc meditaţii complicate.

Şi totuşi, de undeva vin întrebări cu semnul lor cel îndoit, dintre cele despre care nu ştiu nimic. Cred c-am lăsat o uşa prea deschisă şi e târziu, mi-e greu acum să mă ridic. Şi s-o închid. Aşa că le las să vină, după ele ar trebui să vină şi răspunsuri, fiindcă aşa e dat, fiecare întrebare să se găsească cu răspunsul ei. Dar calea spre răspuns e răzvrătită şi, în lipsa unui traseu curat şi ordonat, semnele de întrebare mi se agaţă în păr, în timp ce punctele lor se pierd, se rătăcesc sau se transformă în puncte de vedere. Sau, chiar mai rău, în puncte de suspensie, şovaielnice şi fără finalitate.

Nu vreau să le ating, să mă înţep în ele, aşa că-mi scutur părul în formă de nu. N-ar conta nici dacă l-aş scutura în formă de da, fiindcă semnele de întrebare nu se dau duse, au locul lor în spaţiu, cer dreptul la un proces corect, la lămuriri, apoi la completări şi tot aşa. De nu-s atentă, semnul sucit devine un cerc gol, un hău adânc în care pot cădea uşor şi nici un răspuns nu m-ar mai scoate de acolo. Ştiu cum e, am stat de câteva ori prea mult pe marginea rotundă, privind în gol şi n-a fost simplu să mă urnesc sau să mă trag înapoi. M-au ajutat nişte semne de exclamare, semnalizând pericol cu linia lor dreapta, am pus câte o virgulă pentru un strop de repaos, m-am agăţat de semnele de plus. Şi am scăpat, plătind preţul cu nopţi nedormite, cu cicatrici de-nvătătura. Şi nah, cu ceva lacrimi.

Dar uneori, mai rar, se întâmplă să reuşesc să unesc răspunsul cu întrebarea. Se întregesc în felul unui balon de spumă şi tot în felul lui se înalţă, plin de nuanţe şi înţeles. Apoi dispare.

Eu o numesc minune.

37 comentarii la “Nişte semne


 1. 1
  TIPSY:

  Sunt trist!
  Se întâmplă lucruri stranii. Unul ar fi acela că nu mai comentaţi pe aici deloc.
  Nici salutări, nici înjurături, nimic! Măcar un comentariu la articol, aşa de început şi din politeţe…
  A venit articolul de mai sus tocmai când mă îndoiam de mine: oare am dat cu sare pe spinare când am scris ultimele cuvinte pe aici?
  Nu vă mai enumăr pe toţi acum, vă salut pe toţi şi aştept o replică, o remarcă, ceva… Sărut mâna Nora!


 2. 2
  danah:

  Salut, Tipsy. Azi parca toata lumea se indoieste ceva. O fi ceva in aer, vreo indoitura.


 3. 3
  TIPSY:

  O fi, pluteşte ceva în aer, dar orice îndoitură la un moment dat are şi un răspuns! Doar paralelele nu se întâlnesc niciodată (unii zic că totuşi s-ar întâlni şi astea intr-o altă lume) dar o îndoitură cum este întrebarea are şi îndreptare:
  Evrika!
  Săru’ mâna, peşte zglobiu! (zic asta privind poza de gravatar)


 4. 4
  danah:

  Ma bucur ca te-am inspirat, Tipsy :), inseamna ca am facut un lucru bun pe ziua de azi.


 5. 5
  Seva Tudose:

  Tipsy,

  ce te doare pe tine…deja fusăși în vacanță,în Grecia…deh,acum vine rândul altora ! Vineri,sâmbătă duminică și luni a fost un week-end lung, 4 Iulie Ziua Americii ! Copii,nepoți,grătar,bere,vin… Duminica viitoare pe 10 iulie plec în Florida,țara soarelui,la fiica mea ! Voi conduce,va fi un drum de 2 zile că voi face o escală la hotel ! Va fi peste 1.400 de kilometrii,dar nu-i nimic mă plimb ! La întoarcere iar 1.400 km…


 6. 6
  TIPSY:

  Sărut mâna Seva!
  Da, am amintiri frumoase, proaspete din Elada! Am însă unele şi mai plăcute, recente din ultima lună când am fost bonă (ori bon?!) pentru nepoţelul meu cel mic deoarece fiica mea şi-a luat serviciu la o multinaţională şi fiind în pripă nu a prea căutat o bonă veritabilă…Dar pot să mă mândresc cu Călin al meu care are 10 luni şi vrea să stea decât cu „ta-ta, ta-ta, tataie!“
  Mă bucur pentru că pleci la fata ta în Florida. Îţi doresc drumuri bune! Şi cu ocazia marii risipe de artificii ce a fost în SUA îţi urez „la mulţi ani!“
  L-am văzut pe B.Obama cântând fiicei Happy birthday cu ocazia împlinirii a 18 anişori. E încă minoră la voi, nu-i aşa? 😆


 7. 7
  uc:

  mnaziulica 🙂

  eu fusei plecata, o vara frumoasa va doresc


 8. 8
  Seva Tudose:

  Typsy

  nu,este majoră la 18 ani ! Singurul inconvinient este că numai la 21 de ani poate cumpăra alcool și țigări 😀 Dar…fiind Prima fiică a SUA,cred că își poate permite orice 😀

  Mulțumesc de urări !


 9. 9
  Seva Tudose:

  uc

  mulțumesc ! d-abia aștept,dar fiind iulie cred că numai seara ori noaptea voi fi la plimbare,este o căldură acolo ?!


 10. 10
  Seva Tudose:

  Danah,

  on topic,îmi place cum scrii,dar de ce detectez numai tristețe ! Cred că ești puțin pesimistă ! Danah,ia fiecare zi așa cum cade,bucură-te ,căci mâine va fi poate și mai rău !


 11. 11
  Seva Tudose:

  danah,

  dar numai tu poți știi ce sentimente te stăpânesc…și eu cad în hăul întrebărilor ! Recent am pus pe FB plăci comemorative,capete de cruci….de fiecare 1 Iunie(Ziua Copilului) mă copleșește tristețea dar și o bucurie stranie ! Pe 1 Iunie a murit mama mea și tot pe 1 Iunie(desigur alt an) s-a născut primul meu nepoțel ! Deci a treia ar fi că și eu la rândul meu sunt(eram) fiica mamei mele ! De ce a ales să plece în ceruri de „Ziua Copilului” Nu este straniu ? Și tot așa de straniu,nepoțelul a venit pe lume tot în ziua aceea ?


 12. 12
  Seva Tudose:

  și iar un alt lucru straniu ori poate magic,semn de la Dumnezeu ? Era 4 martie 1977 ziua catastrofică a unuia din cele mai puternice cutremure din România ! Șșșșșt….eram însărcinată,sinceră nu îmi doream acel copil ! Plănuisem ca a doua zi să fac întrerupere de sarcină,dar….pe la 5 seara,beau o cafea și simt primele mișcări ale copilullui din pântece,m-am îngrozit 🙄 De ce ? Un semn,un apel la viață ! Seara pe la 9 a fost cutremurul,eram pe stradă,conducând….s-au prăbușit blocuri în stânga și-n dreapta,au murit mii de oameni…eu am fost protejată…de ce ? Ptr. fiul meu,care are acum 39 de ani !


 13. 13
  Nora:

  Oameni buni, mă iertaţi, n-am mai intrat pe aici de câteva zile. Traversez o perioadă mai agitată, dar sper să îmi trag sufletul în curând şi să reintre lucrurile în normal.

  Dana, ce frumos ai zis. 🙂


 14. 14
  rravic:

  Când meditația necomplicată se înalță în felul unui balon de spumă (plin de nuanţe şi 😛 înţelesuri grele).
  Aia complicată s-a înecat în cafeaua 😀 sărată.


 15. 15
  danah:

  Seva, multumesc de sfaturi dar eu chiar nu-s pesimista, nici macar realista nu sunt :). Intrebarile sunt pentru lamurire, nu?
  Rravic, meditatiile complicate le inec in bere, cafeaua cu sare e pentru reflectii zilnice si folosesc doar doua-trei cristale cat sa se aseze zatul mai repede.
  Uc, o vara faina si tie :).
  Nora, multam, dar cred ca va trebui sa schimb stilul, mai ca m-ar tenta niste dialoguri :), daca tot m-am pornit am sa-ti aglomerez separeul :).


 16. 16
  Alexandru de Tunguska:

  Dana, trei like-uri, două ție unul pentru Ana. Anna. Lenox 🙂


 17. 17
  rravic:

  danah, cafeaua cu sare este aia autentică, apropo de NaCl. Nu cu sare de la supermarket (apropo de reflecțiile zilnice și de greutatea zațului care s-ar așeza, la sfârșit, în bulele de spumă.)
  Iar berea este pentru o oră din după amiază. Atât. Nu ține mai mult, nu se moare din asta.
  Semnele de întrebare cu plusurile de salvare îs frumoase, dar, iarăși, doar atât; din păcate nu sunt totuna cu abisul ăla nietzscsheian. Unde nu ai nici măcar frânghie de spânzurat, darmite cristale de la magazin. De aia și baloanele sunt de săpun, easy come, easy go.
  Mai citește din Murphy :P, o minune nu devine minune până când nu vine altă minune să o facă pe prima minune. :)))) Mare minune.


 18. 18
  danah:

  Eh, Rravic, se pare ca tu esti adeptul teoriei aleia, abisul tau nietzscsheian este mai adanc decat al altora, fiindca e abisul tau nietzscsheian. Privind de pe marginea gropii fiecare are perspectiva lui subiectiva. Dar nah, eu daca as avea o franghie as folosi-o ca sa ma agat de ea si nu stiu de ce, inclin sa cred ca si tu ai face la fel.
  Iar minuni se intampla mereu, trebuie doar sa le recunosti ca atare. E greu doar atunci cand merge ca o rata, are cioc de rata, macane ca o rata dar insisti ca e orice altceva inafara de rata. Fiindca, nu-i asa, tu stii mai bine cat de adanc e abisul fiecaruia si ce culoare au baloanele de sapun pe care le vede.


 19. 19
  Nora:

  Danah, please, do. Fără aglomerare, separeul moare. 🙂


 20. 20
  rravic:

  ”Cine luptă cu monștri trebuie să aibă grijă, în timpul procesului, să nu devină el însuși un monstru. Și când te uiți destul de mult în abis, abisul se va uita la rândul său în tine”. Asta așa, ca o traducere ”liberă”. Și ca să lămurim cum e cu rațele :P.
  Despre frânghii nu înțeleg ce vrei să spui, mai mult decât dragul :DDD de a folosi cuvintele. Să fie primit :P.(ps cu later edit: dacă tu crezi că există o frânghie, și te mai și cațeri pe ea atunci când abisul se uită la tine, înseamnă că ne referim la nietzschi diferiți; eu nu la ăla cu popZarathustra. :P)
  Iar atunci când îți pui flori de plastic peste tot, prin casă și grădină, o să ajungi să nu mai stropești și florile sălbatice, fiindcă, nu este așa? am învățat că ”florile” nu mai au nevoie de apă.
  Nu orice minune chiar este o minune, așa cum se întâmplă uneori ca un fapt banal să nu rămână doar unul banal. Important este să nu le confunzi. Și după aceea să începi să uzi plasticul crezând că va crește ca florile alea de printre buruienile de pe câmp.


 21. 21
  Nora:

  Plastic, neplastic, zic să ne udăm în primul rând pe noi înșine. Da, noi, ca florile.


 22. 22
  Seva Tudose:

  Nora,

  apoi,„repent” să-l primești pe taica-părinte cu Boboteaza,te va stropi cu aghiazmă ,de-ți va spăla ochii,să poți vedea lumea cu alți ochi 😀 Ori aruncă-te-n Dâmbovița să te auto-botezi și să crezi că este Iordanul…mai ales pe căldura asta ?!

  asta înțeleg eu prin…„să ne udăm în primul rând pe noi înșine”

  PS. asta-i „filosofie primitivă” Zi,Seva și mergi mai departe !


 23. 23
  Nora:

  :)))))) Seva, eu nu primesc popii cu botezul, iar în Dâmbovița cred că mai rău orbesc. 😀


 24. 24
  uc:

  aicea la buc nu a venit popa cu botezul, dar nici la cluj, unde ma mutasem io prin 2012 :D…, intr-un bloc nou, e asa de placut afara 🙂

  rravic, cum necum e cu minunile… io cand ma duc la Jumbo sau la decathlon de ex -- vad tot felul de noutati si ma minunez si chiar ma bucur ca se inventeaza tot felul, de cand imi doresc sa fie inventat un ceas-catel-cu-alarma care sa ma alerge prin casa pt cand raman singurica acas’ sa ma pot trezi DIMI:)))), dar nu stiu cum


 25. 25
  Nora:

  Uc, ia-ți un câine viu. 😀 O să vrea să facă pipi și nu vei avea liniște până nu te scoli să-l scoți afară. 😀


 26. 26
  uc:

  nu vreau catel doar pt alarma, ce face el cat eu nu-s acas? ramane singurel intre 4 pereti…..si la birou nu-l pot duce 😀 nu ca nu l-as duce
  vreau o alarma catel :))))


 27. 27
  Uc:

  Nora, poate mai incolo vreau catel cand se pensioneaza iubi :))))


 28. 28
  Uc:

  Iubi e pe drum, apare in cca 2 -- 3 ore, ii dau vestea de cum intra pe usa c-o sa avem un catel sa l vad ce mutrite face 🙂 partea buna e ca a mai avut si i facea de mancare la catel


 29. 29

 30. 30
  Nora:

  Vezi, e deja învăţat.


 31. 31
  Seva Tudose:

  uc,

  Nora are dreptate,dacă și după flocăiala ce ți-o poate da un cățel,să-mi spui dacă mai poți dormi….mai ales că ei nu se spală pe dinți 😀

  https://www.youtube.com/watch?v=oSfKcZYcLiU


 32. 32

  Sărutări celor prezenţi aici!
  La serviciu nu-mi merge calculatorul bine să văd meciul aşa că intrai pe aici şi văd că vorbiţi despre căţei. Mi-am adus aminte de o vorbă care compară dimensiunea căţelului de companie cu dotarea proprietarului! Invers proporţională! Eu care am crescut un Teckel in tinereţe, apoi un Brac german, un Ciobănesc german şi acum am un Ciobănesc Mioritic am involuat?
  Uc, dacă doreşti o alarmă vie, Teckelul e perfect! La ora 6,30 trebuie neapărat scos afară altfel nu-ţi dă pace!


 33. 33
  Uc:

  A zis ca daaaa, iupiiii 🙂

  Seva, n are nimica daca e jucaus cainele 🙂
  M a intrebat ce sa fie, labrador vreau, tekelul e ala micu, nu?

  Ceasu catel poa sa fie mai mic, sa nu alerge ditamai robotu prin casa :)))

  Nb dragilor si vise placute


 34. 34

  Uc, Teckelul e mic, lung şi cu boticul ascuţit. Şi tare jucăuş dar cuminte! Nb! 😆


 35. 35

 36. 36

  Seva ai băgat de seamă că Putin are sosie în lumea câinească? B. Obama ce face?


 37. 37
  Seva Tudose:

  Tipsy,

  ai văzut pe Michelle Obama cu cățelul ei ? Dar cred că este fotoșopată fotografia,nu știu să aibe cățelul acela ! Iar Barack Obama face „lobby” lui Hillary Clinton,nominalizata Partidului Democrat la președenția țării ! Țara asta are nevoie de cineva,fie el și actor,trebuie o schimbare,prea cam toate țările de pe acest glob,terfelesc acest popor american ! Aici trăiesc toate națiile planetei,cu toate donominațiile religioase,politice,chiar și naziști,homosexuali…este locul visat de milioane de oameni,dar la o adică…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *