Manualul soției perfecte în epoca lui Franco

În 1940, Spania era sub dictatura lui Franco. Regimul n-a presupus doar o schimbare politică sau economică, ci a influențat relațiile dintre oameni în toate sensurile. Inclusiv statutul femeii în societate. Existau ghiduri pregătite de Secțiunea Feminină din Falangă, care erau popularizate încă din adolescență pentru a le pregăti pe fete să devină soții-model. O societate machistă, care sub dictatură a devenit și mai machistă. Femeile nu puteau lucra fără consimțământul soțului (s-a ajuns ca doar 8 la sută din femei să aibă loc de muncă), avortul și contracepția erau ilegale, ajutoarele pentru copii erau plătite soțului, legea divorțului era abrogată.

În domeniul politicilor educative, a fost interzis învățământul mixt, științele domestice erau materie obligatorie pentru fete (și de asta se ocupa tot Secțiunea Feminină), examenul Casei era obligatoriu pentru orice femeie care voia o diplomă. Iar situația a continuat până în anii ’70, desi o oarecare relaxare începuse odată cu dezvoltarea turismului, care a necesitat forță de muncă, iar interdicția pentru femeile căsătorite de a munci a fost abolită.

Am găsit și am tradus câteva fragmente din ”Manualul soției perfecte”, pe care le-am discutat la un curs de spaniolă acum mai bine de 10 ani. Manualul a fost scris de Pilar de Rivera, care era sora fondatorului Falangei Spaniole și fiica lui Miguel Primo de Rivera, dictator din anii ’20. După ce râdem, ne vom da seama că, de fapt, multe dintre atitudinile care stau la baza sfaturilor subzistă încă la noi. Așadar, doamnelor:

Să pregătești o mâncare delicioasă pentru momentul când el revine de la muncă; acordă atenție felurilor lui preferate.
– Oferă-te să-i scoți pantofii.
– Vorbește-i pe un ton jos, relaxat și plăcut.
– Pregătește-te, refă-ți machiajul, pune-ți o panglică în păr; fă-te puțin mai interesantă pentru el.
– Ziua lui de muncă a fost cu siguranță grea, așa că are nevoie să fie amuzat puțin, iar una dintre datoriile tale este să te ocupi de asta.
– În zilele friguroase, ar trebui să faci focul în șemineu pentru ca el să se relaxeze în fața flăcărilor; în plus, să te preocupi de confortul lui îți va aduce o satisfacție personală imensă.
– Nu te plânge niciodată dacă vine târziu sau dacă iese la cină sau în alte locuri să se distreze fără tine. Încearcă, în schimb, să-i înțelegi mediul tensionat și nevoile reale.
– Fă-l să se simtă bine, să se odihnească într-un fotoliu comod sau să se întindă în dormitor.
– Să ai mereu pregătit ceva cald sau ceva rece pentru el.
– Nu-i cere explicații în legătură cu acțiunile lui și nici nu-i pune la îndoială judecata și integritatea.
– Amintește-ți că el e stăpânul casei.
– Încurajează-l să facă ce-l interesează și să-și urmeze pasiunile, sprijină-l fără să fii insistentă în mod excesiv.
– Dacă ai vreun hobby, încearcă să nu-l plictisești vorbindu-i de el, căci ceea ce le preocupă pe femei e trivial comparat cu ce-i interesează pe bărbați.
– Seara, curăță casa pentru a fi ordine dimineața.
– Încearcă să prevezi ce anume va dori la micul dejun. Micul dejun este esențial pentru soțul tău având în vedere faptul că trebuie să-nfrunte lumea exterioară cu un start bun.
– Odată ce v-ați retras în dormitor, încearcă să te pregătești de culcare cât mai repede ținând cont de faptul că, desi igiena feminină e de maximă importanță, soțul tău nu vrea să aștepte ca să meargă la baie.
– Amintește-ți că trebuie să ai un aspect ireproșabil înainte de a merge la culcare. Dacă trebuie să-ți aplici vreo cremă sau să-ți pui bigudiuri, așteaptă până adoarme el, căci gestul s-ar putea să fie șocant pentru un bărbat, la ore așa târzii în noapte.
– În ceea ce privește posibilitatea de a avea relații intime cu soțul tău, e important să-ți amintești obligațiile matrimoniale: dacă el simte nevoia să doarmă, lasă-l, nu-l presa și nici nu stimula intimitatea. Dacă sugerează contactul, atunci acceptă cu umilință, ținând mereu cont de faptul că satisfacția lui este mai importantă decât cea a unei femei.Când atingi punctul culminant, un mic geamăt din partea ta e suficient pentru indica eventuala plăcere pe care vei fi experimentat-o.
– Dacă soțul tău îți cere practici sexuale neuzuale, fii supusă și nu te plânge.
– Este posibil ca, după actul sexual, soțul tău să cadă într-un somn profund. Profită ca să-ți aranjezi hainele, să te împrospătezi și să-ți aplici crema de noapte și produsele pentru păr. Poți pune ceasul deșteptător ca să te trezești cu puțin timp înaintea lui. Asta îți va permite să ai gata o ceașcă de ceai pentru când se trezește el.

Ăsta, repet, a fost un document oficial. În 1954, a apărut o ediție îmbunătățită, cu desene.

41 comentarii la “Manualul soției perfecte în epoca lui Franco


 1. 1
  uc:

  Ai de capul meu :)))) a existat asa ceva?


 2. 2
  Nora:

  Uc, ăsta era bun de tine. 😀 Să-l trezești pe iubi cum zic ei acolo.


 3. 3
  Uc:

  :))) nu e cum si pace buna ! Nu s din filmul asta :))))


 4. 4
  seva tudose:

  Tipsy,imi pare rau de situatia de la Crevedia ! Uite eu,am 65 si initial am vrut sa ma pensionez,dar…am acceptat sa muncesc/lucrez altceva….ceea ce nu credeam ca o voi face ! E platit cu 4 dolari mai putin/pe ora,dar este acceptabil ! Si stii de ce inca vreau sa mai muncesc ? Ptr.ca fututa asta de asigurare medicala`Obama Care~ma face sa platesc400 dolari pe luna,indiferent daca vad doctorul odata pe luna,ori odata la 3 luni,fie 6 luni !


 5. 5
  seva tudose:

  dar ce voi `munci` va fi doar o`supraveghere a unor studenti(aici asa se spune la elevi de scoala,fie ei chiar de clasa a doua) copii cu`special needs` copii cu autism ori alte probleme de sanatate !

  Sunt sigura ca nu voi fi fericita,dar voi incerca.Nu-mi place cand vad suferinta,dar pare-se ca nu pot evita ! scriu de pe computerul lui Sandu,ce nu are diacritice.


 6. 6
  Raj:

  Io dupa actu sexual cad ca boul pe coada. Asta a fost comentu meu la nuvela dv., dra Nora ………….. Va urez pensie luna ca sa se ofti statul roman, dnule Tipsy………… Cum dna Seva, asa tanara, necoapta si pensionara ?…………. Dra Uc, in zilele noastre, barbatii spanioli isi cam pierd toate drepturile in urma divortului. Io 1, pentru liniste in casa, prefer sa fiu sub papuc, nu ma mai intereseaza nica. Nu platesc facturi, nu stiu rostu casei, is monument al naturii. Chiar iam zis lu grasa de nevastamea ca, cum ma pastreaza, asa ma are. Ma doare la 1,5 m in fata organului copulator de toate si de oricine…………… Dper ca sunteti o sotie model, dra Nora. Asta ca sa nu-l dezamagiti pe dnu Danny…


 7. 7
  Raj:

  Lunga, nu luna, dnule Tipsy. Pensie lunga carevasazica. Careva sa zica…


 8. 8
  Nora:

  Desigur, Raj. Acuş m-apuc de zacuscă.


 9. 9
  Uc:

  Raj, s au rasturnat nitel lucrurile in Spania? :d de la o extrema la alta …


 10. 10

  Seva, fii convinsă că nu ies nici eu la pensie, am făcut simularea să văd pe ce cai stau, deja am depus CV-ul la două firme din zonă-mi-a fost groază de navetă toată viaţa-si sper să am noroc! Încă-i cunoscut numele meu în Crevedia, doar vârsta o să fie un impediment.
  Raj, bărbate, mulţumesc pentru urare, oarecum sunt răzbunat: tata are 85 de ani şi a luat pensie 30! Şi sper să mai ia! Careva să zică ce-o zice! 😛
  Într-adevăr Nora, multe din atitudinile ce stau la baza acestor sfaturi încă subzistă în noi. Cel puţin la sate cu siguranţă mai întâlnim astfel de îndemnuri ale mamelor către fiicele lor. Care fiice nu prea le mai respectă şi după o lună, două de la cununie se mai duc pe la mume cu-n ochi albastru sau o mână legată de gât motivând ba că i-a sărit un lemn în cap pe când făcea mămăliga, ba că a alunecat pe iarbă când strângea fânu’. 😆
  Pe mine nu mă făcea mama spaniol, m-a învăţat să nu cârtesc în faţa nevesti-mi că o să ajung pe drumuri… 🙁


 11. 11
  Nora:

  N-am văzut niciodată un bou căzând.


 12. 12

  Auzi Raj, Nora nu ştie cum e să cazi ca boul pe coadă! https://youtu.be/KW076D8_GR8


 13. 13

  Io zic că sunt bune unele sfaturi, mai ales cele de comportare seara.
  Ca să nu păţească precum tânăra soţie care nu mai era băgată-n seamă de soţul ei, acesta seara luând ziarul şi punându-se-n pat să citească. Plângându-se mamei, aceasta o învaţă să-şi pună şi ea o cămăşuţă mai scurtuţă, să poarte ciorapi negri cu dungă şi sa-şi facă de lucru prin dormitor fâţâindu-se prin faţa soţului. Aşa şi face! Soţul, după ce o urmăreşte ce-o urmăreşte îi zice iţind capul de după ziar: -De n-ai fi nevastă-mea, ce te-aş futeee!


 14. 14

  Aştept două tir-uri să le încarc pentru UK (Banbury, Bradford, Wolverhampton, Dover şi Londra) şi făcându-le actele mi-am adus aminte de Danny şi Lucreţia. Ce faceţi tinerilor, nu mai daţi pe-aici chiar deloc? Vă pup şi vă doresc toate cele bune. La fel şi vouă pistolari bulinari care treceţi cu privirea p-aci! Mi-e dor de 1Q pişicheru care-şi trage opelu acum la porţi cu inimi roşii…că-i laptele dulce. Este aşa Raj? Tu eşti măcar imparţial! Vidanjezi la rând, eşti gigea nene! 😛 😆 🙂


 15. 15
  Nora:

  😆 😆 😆


 16. 16
  Uc:

  Tata avea lacrimi in ochi cand am plecat de la cluj ieri…., au plans un pic dupa ce am plecat, iar io n am fost buna de nimic tot drumul pana la buc


 17. 17
  Nora:

  🙁 Draga de tine. Vă e greu la depărtare.


 18. 18

  Sunt aici! Chiar daca dorm.


 19. 19
  Uc:

  Mai m am gandit. Io nu s , n am fost si nu voi fi o sotie perfecta :d , da’ incerc sa le fac o bucurie alor mei parinti la anu. Ii ducem 10 zile in grecia 🙂 presimtesc ca o sa vrea sa ramana acolo :)) deja am creionat traseul iupiiii
  Seara frumoasa 🙂


 20. 20
  Tipsy:

  Uc, da’ unde ai văzut tu soţie perfectă? Frumos proiect!


 21. 21
  Nora:

  Ce surpriză frumoasă! 🙂


 22. 22
  Uc:

  Tipsy, io zic de mine :))) pornind de la cafeaua de dimi
  Nora, da 🙂 le am zis de cum am ajuns la cluj, erau incantati 🙂


 23. 23
  Raj:

  Femeea, muerea cum ii zic io, ii un apendice a barbatului. Barbatu ii motocicleta iar fimeea ii atashu. Fumeea trebue sa se supuna barbatului. In consecinta, dna Seva trebue sa se supuna lu dom Sandu, Dra Uc lu iubi, dra Nora tot lu iubi, iar dnu Danny trebue sa se supuie drei Nora. Io nu ma supun nimanui, la mine in casa canta cucosu. Daca nevastamea citeste prezenta epistola, am imbulinato, am belito, cacatu ma bate. La noi femeile au drept de vot ? Ca nevastamea cica de ce no iau si pe ea, ca va vota asa cum ii ordon io…


 24. 24

  Şi la mine tot cocoşu cântă Raj, doar eu tac mâlc. Dar să ştii că nu mi-e ruşine-că nici asta n-am voie-nevastă-mea m-a întreţinut 35 de ani, măcar atât să aibă şi ea dreptul, să cânte cocoşeşte! 😆
  Eu am fost mai timid din fire, am lăsato să se ocupe ea de tot: de copii, de casă, bucătărie, serviciu a avut mereu mai „tare“ decât mine (astfel s-a brodit că mi-a fost şefă şi la muncă) şi când mai zice ceva îi spun: în momentul când femeia a devenit egala bărbatului, deja s-a aflat mai sus decât el! Şi ea imi zice atunci: treci de spală vasele, nu vezi chiuveta că dă p-afar’ de oale? 😛


 25. 25
  Raj:

  Ezact ca la mine, dnule Tipsy. Io in casa is in +. In +, ca fost militar de cariera de piatra, stiu sa execut ordinele. Alminterea m-as alege cu un cap frumos in gura asta proasta cu care mananc cacat intruna pe blogu drei Nora careia ii urez un viitor stralucit . Dnu 1Q e sub masina, dra Manu sub iubit, dra Lucre la Anglia.


 26. 26
  Tipsy:

  Raj şi dragi pistolari, am vorbit puţin cu 1Q pe fb. Cică-i bine dar comprimat de timp şi cam fără chef! Cât mă bucur că l-am văzut, tocmai eram gata să mă culc pen’că mâine lucru greu am!


 27. 27
  danah:

  Numa` eu nu trebuie sa ma supun nimanui. O fi bine? O fi rau?


 28. 28
  uc:

  Raj, sigur ca ma supun c-altfelu nu ma primeste iubi acasa, ce tragedie :), adica in pat :))


 29. 29
  Lucretia:

  Buna dimineata , va pup dragi mei .Ce pot spune de mine sunt sanatoasa . Mi-am schimbat locul de munca sunt la alt hotel unde este mult mai bine 🙂 Alex , lucreaza la un restaurant din aeroport . Am trecut prin niste evenimente mai neplacute dar incerc sa depasesc momentul . Apropo hotelul unde lucrez eu este foarte vechi unde se cazau regi si regine este hotelul din cartea Cei 3 muschetari , :)) are 3-4 camere pastrate cum erau atunci inclusiv tavnul :))Va imbratisez cu drag . Imi este tare dor de voi .


 30. 30

  Mă bucur pentru tine că eşti bine şi o luptătoare! Şi mie mi-e dor de tine! Te pup de „nu te vezi“! 😛


 31. 31
  Nora:

  Lucreția, mă bucur pentru veștile bune, sper să treci repede, fără sechele prea multe, peste cele grele.


 32. 32
  uc:

  ma bucur, Lucretia, ca esti bine 🙂


 33. 33

  Cam aşa se comportă o femeie cu soţul ei, dacă-l iubeşte.
  Fără s-o oblige vreo lege sau vreun cod.

  E firesc şi normal.

  Dar dacă s-a căsătorit în urma unui calcul sau conjuncturi -- aşa cum fac femeile în marea lor majoritate, e firesc şi normal ca după nici două săptămâni, soţul ei să devină cel mai detestat om din lume, iar ea să devină o divă de feisbuc militantă pentru libertatea femeilor de a-şi băga pula-n respectul pentru soţ şi căsătorie.

  De copii nici nu se mai pune problema.


 34. 34
  Nora:

  Pfoa, între ce extreme te duci. Soţul nu poate fi iubit dacă nu e servit ca un paşă. Lol.


 35. 35

  Iubirea fără devotament se numeşte iubire de sine.
  Te iubeşti atât de mult încât îţi oferi, pe lângă pisică şi un soţ.

  Nu-l iubeşti pe el. Îţi trebuie şi îl iei.
  Un accesoriu.

  Şi iubitorii de animale iubesc animalele pentru ei nu pentru animale.
  Când o să văd un iubitor de animale rânind la vaci, iarna, la cinci dimineaţa, o să-l cred.

  Până atunci nu e decât un activist interesat.
  La fel şi cu femeile.


 36. 36
  Nora:

  Nu ştiu despre ce vorbeşti acolo, dar oricum nu cred că mi te adresezi.


 37. 37

  Bineînţeles.
  Vorbeam la pereţi!


 38. 38
  Daria:

  Am văzut și eu poza cu Raj. Arată exact cum mi l-am imaginat. E foarte simpatic.


 39. 39

 40. 40
  Daria:

  Raj știe de site? Nu a mai comentat pe aici de ceva timp.


 41. 41
  Nora:

  Uf, nu. Să-l sun musai zilele astea, m-a și sunat el, n-am putut eu răspunde și am uitat să revin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *